Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kirkko nostamassa lasten seksuaalisen hyväksikäytön tapetille



Kirkon sisällä tutkitaan parhaillaan lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä tapauksia, joissa tekijäksi epäillään kirkon työntekijöitä. Tällä hetkellä hiippakunnissa tutkinnan alla on "muutama" tapaus kirkon lapsi- ja nuorisotyön parista.


Aikanaan näistäkin osa johtaa kirkon mukaan poliisitutkintaan. Johtava sihteeri Martti Esko kirkon perheasiain keskuksesta ei suostu kertomaan tarkemmin, millaisista tapauksista on kyse tai missä yhteydessä ne ovat tapahtuneet.

Hän korostaa kuitenkin, ettei kirkko ole muuta yhteiskuntaa kummempi, ja lasten seksuaalista hyväksikäyttöä tapahtuu myös kirkon parissa. Esko muistuttaa, että kerhotoiminnassa ja rippikoulussa kirkko kohtaa joka vuosi suuret määrät lapsia ja nuoria.

- Vaikka tuomioihin asti edenneistä tapauksista ei kirkon piirissä olekaan tietoa, on syytä olettaa, että nyt tutkinnassa olevat epäilyt ovat vain jäävuoren huippua, Esko sanoo.


Aihe ollut tabu

Kirkon halu nostaa kissa pöydälle perustuu Eskon mukaan viime vuonna julkisuuteen tulleeseen tapaukseen Suomen Lähetysseuran taiwanilaisessa oppilaskodissa.

Lähetysseura epäili, että osa kodin työntekijöistä oli käyttänyt seksuaalisesti hyväksi lähetysseuran työntekijöiden lapsia. Asiaa selvittämään kutsuttiin ulkopuolinen asiantuntijaryhmä, joka antoi selonteon, joka vahvisti hyväksikäyttöepäilyjä. Lähetysseuralta lähtee tai jää aikanaan lähtemättä tutkintapyyntö poliisille.

- Virhe johon kirkossa langetaan, on anteeksiantaminen. Aihe on ollut tabu kirkon piirissä kaikki nämä ajat, sillä kyläyhteisö on suojellut usein kirkon työntekijöitä, selvitysmies Sami Mahkonen oikeusministeriöstä sanoo.

Kirkko huomauttaa, että lapsen oireiluun herännyt työntekijä ei saa jäädä epäilyineen yksin. Asiaa lähtevät sen sijaan tutkimaan niin lastensuojelun, psykiatrian ja muun lääketieteen edustajat sekä poliisi.

Se, että moni hyväksikäyttösyytteistä raukeaa tuomioistuimissa, johtuu Mahkosen mukaan osaksi juristien perhetymättömyydestä aiheeseen.

- Vaikka lakimiehet sitä vastustavatkin, mm. näitä asioita varten pitäisi perustaa erityinen perhetuomioistuin, jossa eri alojen asiantuntijat päättäisivät, onko näyttö riittävää, Mahkonen toteaa.


Vaitiolovelvollisuus harkintaan

Kirkko on nostamassa lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä tabuja esille myös vaitiolovelvollisuuden suhteen.

Esko huomauttaa, että ehdoton vaitiolovelvollisuus koskee vain papin suorittamaa rippiä, toisin kuin esimerkiksi monet kirkon sielunhoitoa harjoittavat tai perheasiain parissa työskentelevät luulevat. Kirkko korostaa, että tarvittaessaa työntekijöillä on velvollisuus ilmoittaa epäilyistään.

- Lapsen koskemattomuuden suojaaminen on tärkeämpää kuin kirkkolaissa mainittu salassapitovelvollisuus. Voivathan silloin tulla kysymykseen esimerkiksi nimettömät ilmoitukset viranomaisille, Mahkonen sanoo.

Martti Eskon mukaan kirkolla olisi myös syytä kiinnittää työntekijöitä valittaessa huomiota näiden mahdollisiin pedofiliataipumuksiin. Esko toteaa, että kirkko teettää soveltuvuustestauksia eräisiin virkoihin, mutta niitä on kallista ulottaa satoihin lasten parissa työskenteleviin ihmisiin.

- On muistettava, että lapsi- ja nuorisotyön parissa työskentelee runsaasti myös vapaaehtoisia. Työnantajan tehtäväksi jää harkita heti alkuunsa, soveltuuko työntekijä tehtävään.

STT-IKK
19.5.2000


Kotimaa -sivulle