Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Romania tärkeisiin vaaleihin sankassa skandaalin käryssä



Helmikuussa EU-neuvottelunsa aloittanut Romania valmistautuu tänä vuonna pidettäviin kolmiin tärkeisiin vaaleihin sankassa skandaalin käryssä.


Entinen presidentti ja tärkeimmän oppositioryhmittymän Sosialidemokratiapuolueen (PDSR) johtaja Ion Iliescu on myöntänyt oman ja puolueensa yhteyden Ranskassa kohua aiheuttavaan Adrian Costeaan, jota epäillään laajoista talousrikoksista.

Ranskassa asuva Adrian Costea on romanialaissyntyinen Israelin kansalainen, jonka uskotaan sotkeutuneen mm. rahanpesuun ja erilaisiin laittomiin liiketoimiin, joista hän olisi korjannut noin 100 miljoonan dollarin (650 milj.mk) hyödyn.

Iliescu tunnusti tällä viikolla julkisesti, että Adrian Costea auttoi häntä vuoden 1996 vaalikampanjassa painattamalla mm. julisteita, taskukalentereita ja maksamalla Iliescun kirjoittaman kirjan käännöskustannukset englanniksi ja ranskaksi.

- Mutta tietämykseni mukaan hän (Costea) ei tarjonnut suoraa taloudellista tukea, Iliescu totesi tiedotusvälineille antamassaan lausunnossa.

Ranskan ja Sveitsin viranomaiset ovat kuulustelleet PDSR:n johtoa ja myös muutamien muiden puolueiden keulahahmoja epäiltyinä osallisuudesta Adrian Costean liiketoimiin. Costean tiedetään toimineen PDSR:n erityistehtävissä, mutta puolue on kiistänyt viimeaikaiset yhteydet.


Skandaali leikkasi opposition suosiota

Romanialaiset valitsevat 4. kesäkuuta kaupunkien ja kylien paikallisneuvostot ja marraskuussa ovat vuorossa parlamentti- ja presidentinvaalit.

Sosiaalidemokratian väreissä nykyisin esiintyvä PDSR on Romanian kommunistisen puolueen perillinen. Puolue hävisi vuoden 1996 vaalit, mutta sen on ennustettu pääsevän uudelleen valtaan tänä vuonna. Ion Iliescun sosiaalidemokraattien asenne esimerkiksi EU-jäsenyyteen on ehdollisempi kuin nykyisen hallituksen.

Lukuisat poliittiset ja henkilöihin kohdistuvat skandaalit ovat syöneet paikallishallintoa johtavien kansallismielisten poliitikkojen suosiota Romaniassa. Suosiollaan ei voi ylpeillä myöskään keskustalainen kokoomushallitus, jonka vaalikausi on ollut täynnä ministerivaihdoksia, henkilöriitoja ja talousongelmia.

Rahanpesujupakka on kaventanut muutaman prosenttiyksikön verran opposition etumatkaa. Mielipidemittausten mukaan PDSR on kuitenkin yhä Romanian suurin puolue 40 prosentin kannatuksella.


Unkarilaisvähemmistö presidentin tekijäksi?

Romanian nykyinen presidentti Emil Constantinescu on tunnustanut useaan kertaan maansa vaikean poliittisen ja taloudellisen tilanteen. Hänen poliittisen uransa jatko on kuitenkin vaakalaudalla marraskuun vaaleissa.

Joidenkin arvioiden mukaan Constantinescun kohtalon ratkaisee maan unkarilaisvähemmistö joko valitsemalla oman presidenttiehdokkaansa tai menemällä Constantinescun tueksi.

EU-jäsenyyteen ja taloudellisiin uudistuksiin romanialaisia myönteisemmin suhtautuvat unkarilaiset ovat vaa'ankieliasemassa edustaen noin 7 prosenttia äänestäjäkunnasta.


EU patistaa Romaniaa jatkamaan uudistuksia

Euroopan unioni EU patistaa Romaniaa jatkamaan taloudellisia ja poliittisia uudistuksia.

- Romanialla ei ole aikaa hukattavaksi, uudistusten on jatkuttava, totesi EU:n laajenemisesta vastaava komissaari Günther Verheugen Bukarestissa tällä viikolla tavattuaan maan pääministerin Mugur Isarescun.

Romania pääsi sopuun Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa talousuudistuksia koskevasta aiesopimuksesta kaksi viikkoa sitten. Romanian talouden ennustetaan kääntyvän nousuun ensimmäistä kertaa vuosiin.

EU on patistanut Romaniaa myös kohentamaan orpokodeissa elävien lasten asemaa. Romanian orpokodeissa elää noin 100 000 lasta. Pelkästään Bukarestissa arvioidaan olevan runsaat tuhat täysin koditonta katulasta.

Romanian EU-jäsenyysneuvottelut alkoivat helmikuussa ja niiden uskotaan olevan selvästi vaikeammat kuin esimerkiksi naapurimaan Unkarin, joka uskoo pääsevänsä EU:hun viimeistään vuoden 2003 alussa.

STT-MH
19.5.2000


Ulkomaat -sivulle