Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysAbu Sayyaf: Itsenäisyysjärjestö vai lapsisotilaista koottu konnakopla?Lyhyenläntä ja laiha poika sormeilee hermostuneesti M-14 -rynnäkkökivääriään. Hän hikoilee vuolaasti kasvojen peitoksi vedetyn kommandopipon alla. Abdul on 14-vuotias ja vartiossa.


Nuorukaisen vartioimassa moskeijassa hänen roolimallinsa ja esikuvansa vääntävät neuvotteluissa kättä siitä, millä ehdoilla jo toista kuukautta vangittuina olleet 21 panttivankia voitaisiin mahdollisesti vapauttaa.

- Kaupungeissa ei ole rahaa eikä työtä. Tällä lailla saa ainakin muutaman peson taskuunsa. Onhan tämä kovaa, kun ei tiedä koska kuolee, mutta sellaista elämä viidakossa on, Abdul mumisee pipon alta.

Abdul liittyi Abu Sayyafiin kun hän oli kahdeksanvuotias. Hän lopetti koulun, kun häntä pyydettiin järjestön oppaaksi viidakkoon. Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, hän toivoo, että panttivangeista mahdollisesti saatava raha pitäisi nälän loitolla ainakin muutaman viikon.

Abdulin kaltaisia, iältään 10-20-vuotiaita lapsisotilaita on Abu Sayyafissa arviolta 500. He kutsuvat itseään taistelijoiksi, joiden päämääränä on itsenäinen muslimivaltio. Monet muut kutsuvat heitä yksinkertaisesti rikollisiksi.


"Pelkkiä rosvoja" - He ovat rosvoja, joilla ei ole mitään ideologiaa. Heidän ainut motiivinsa on raha. He ovat barbaareja, täysin ennalta-arvaamattomia konnia.

Näin kuvasi Abu Sayyafin "taistelijoita" paikallinen poliisijohtaja uutistoimisto AFP:lle. Poliisijohtajan käsityksen jakavat ainakin ne toimittajat, joilta viime lauantaina vietiin kapinallisten leirissä Jolossa "matkamuistoiksi" kengät, rahat, matkapuhelimet, kamerat ja kaikki rahat.

Samalla useat naistoimittajat joutuivat sissien seksuaalisen lähentelyn uhreiksi.

Eräs piiritetyistä toimittajista päästettiin vapaaksi vasta sen jälkeen, kun sissien keskiportaan komentajiin kuuluva Sajid Ismael kiskaisi sokan pois käsikranaatistaan ja uhkasi paiskata sen toimittajan ympäröineiden sissien niskaan.

- No, hehän ovat konnia. He ovat valmiita mihin vain, kuittaa Ismael tapahtuneen.
- Meillä on nälkä. Kaupungissa ei ole töitä. Mutta se ei tietenkään käy tekosyyksi varastaa kenkiä ja arvoesineitä toisilta, Ismael jatkaa.


Aseita enemmän kuin ihmisiä Lähes kaikki Jolon saaren asukkaista ovat muslimeja. Saaren pääasialliset elinkeinot ovat kalastus ja merilevän kerääminen. Vientituotteita ei ole, mutta tuontitavaroina saarelle on raijattu valtava määrä aseita. Neliökilometrillä on poliisien arvion mukaan 350 asukasta, mutta yli 1 250 asetta.

Saaren muita tärkeitä "elinkeinoja" ovat merirosvous, huumekauppa ja marihuanan kasvatus.
- Me emme ole rikollisia. Haluamme vain työtä kaikille, inttää Said Jaspi, joka tunnetaan myös nimellä Komentaja Ilo.

Jaspilla itsellään on tällä hetkellä töitä. Hän johtaa Abu Sayyafin murharyhmää, joka poliisin tietojen mukaan on tässä kuussa tappanut jo viisi sotilasta.

Lue myös artikkeli:

  • Jolon saaren kristityt elävät pelossa

    STT-IA
    2.6.2000


    Ulkomaat -sivulle