Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysKotitalouksien uusien luottojen kysyntä laskee edelleenKuluvan vuoden toisen Pankki-Barometrin mukaan kotitalouksien uusien luottojen kysyntä on kaikilla kysytyillä ajanjaksoilla pienempää kun viime vuonna.


- Tämä osoittaa, että asuntorahoituksessa ei ole ylikuumenemista, toteaa Pankkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Sipilä.

Vielä viime vuonna vaikuttaneet kasautuneet kysyntäpaineet ovat purkautuneet. Myös korkojen nousu vaikuttaa hillitsevästi.

Pankkiyhdistyksen neljännesvuosittain tehtävän Pankki-Barometrin mukaan pankinjohtajat uskovat kotitalouksien luotonkysynnän olevan kaikilla kysytyillä ajanjaksoilla pienempää kuin viime vuonna.

Toisen neljänneksen luotonannon kasvuun uskoi 16 %, mikä on vähemmän kuin luotonannon laskua odottavien osuus, 46 %.

Vuoden 2000 kolmannen neljänneksen luotonannon kasvuun uskoo 9 % vastanneista. Pankinjohtajista 13 % uskoo luotonkysynnän kasvavan ja 46 % laskevan vuoden aikajänteellä. Verrattuna ensimmäisen neljänneksen kyselyyn, erityisesti laskua odottavien osuus on kasvanut.


Kotitalouksien talletusten odotetaan supistuvan

Huhtikuussa tehtyyn kyselyyn vastanneista pankinjohtajista 29 % uskoi kotitalouksien talletusten määrän kasvavan ja 42 % odotti niiden supistuvan kesäkuuhun mennessä vuoden 1999 kesäkuuhun verrattuna. Verovapaiden tilien korko muuttuu lähdeveron alaiseksi kesäkuun alusta.

Osakkeisiin ja osakerahastoihin sijoittamisen suosion kasvuun pankinjohtajista uskoo 80 % kun ensimmäisen neljänneksen kyselyssä osuus oli vielä 95 %.

Vaikka pörssien heilahtelut ovatkin vaikuttaneet, pankinjohtajat uskovat osakesäästämisen olevan silti kotitalouksille edelleen suosittu sijoituskohde. Samaan aikaan talletukset ovat riskin hajautuksessa tärkeä varallisuuden perusta.

Korkorahastojen ja joukkovelkakirjojen suosion kasvuun uskoi 51 %, kun ensimmäisen neljänneksen kyselyssä osuus oli 45 %. Asuntojen ja kiinteistöjen suosion kasvuun sijoituskohteena uskoo enää 8 %.


Yritysten luotonoton kasvuun toisella neljänneksellä uskotaan

Pankinjohtajista 39 % odottaa yritysten uuden luotonoton kasvavan toisella neljänneksellä, laskua odottaa 27 %. Verrattaessa ajanjaksoa huhtikuusta 2000 maaliskuuhun 2001 ajanjaksoon huhtikuusta 1999 maaliskuuhun 2000 uusien yritysluottojen kasvuun uskoo 30 % pankinjohtajista, laskuun 27 %.

Yritysten talletusten kasvuun uskoo 39 % pankinjohtajista ja laskuun 36 % verrattaessa talletusten määrää vuoden 2000 kesäkuun lopussa vuoden 1999 kesäkuun lopun määrään.

Talletusten suosion kasvuun sijoituskohteena uskoo vain 6 %, supistumiseen 61 %. Osakkeiden ja osakerahastojen suosion kasvuun uskovien osuus on enää 82 %, kun edellisessä kyselyssä oli täysi sata prosenttia.

IA
2.6.2000


Talous -sivulle