Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kevätkekkereillä nautitaan leivonnaisia ja kahvia monella tapaa valmistettuna



Suomalaiset ovat kahvinjuojakansaa; kahvin kulutuksemme on maailmanennätysluokkaa. Maahamme kahvi tuli Ruotsin kautta. Nautintoaineveroluetteloiden mukaan sitä alettiin meillä nauttia 1720-luvulla, kerrotaan Kahvikirjassa.


Aluksi kahvi oli sunnuntaijuoma. Siinä missä vieraille ennen tarjottiin viinaryyppy, nautittiin nyt kupillinen kahvia.

Kahvin alkukotina pidetään Abessiniaa eli nykyistä Etiopiaa. Erään tarinan mukaan kahvin keksi luostarin vuohipaimen, joka huomasi vuohiensa virkistyvän aina, kun ne näykkivät laitumella kasvavaa punamarjaista pensasta.

Paimen vei marjoja työantajalleen, luostarin apotille. Tämän mielestä kitkerät marjat olivat paholaisen aikaansaannoksia ja joutivat tulisijaan.

Hiillokselta nousikin miellyttävä tuoksu ja pavut otettiin vesiastiaan jäähtymään. Kun tuoksuvaa lientä maisteltiin, havaittiin, että se virkisti juuri sopivasti ennen yörukouksia. Apotti perukin arvionsa ja totesi: Kahvi on Jumalan lähettämä lahja.

Kahvikirjan ovat toimittaneet Sirkku Boström, Maarit Cederberg ja Susanna Rajasalo. Kahvi- ja kahvilakulttuurin lisäksi kirjassa on lukuisia kahvi- ja leivonnaisreseptejä. Niistä löytyy makeaa ja maistuvaa tarjottavaa myös moniin kevään juhliin.


Hedelmäinen kermakakku

Sokerikakkupohja:

  • 4 munaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja

Täyte:

  • omenahilloketta, jossa 4 vihreää omenaa
  • 1 dl vettä
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 rkl tuoretta minttua
  • 100 g marsipaania

Kuorrutus:

  • 4 dl kermavaahtoa

Koristeeksi:

  • viinirypäleitä
  • mintunlehtiä
  • marsipaania

Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhot kevyesti nostellen. Kypsennä kakkupohjaa 175-asteisessa uunissa leivitetyssä irtopohjavuoassa noin 20 minuuttia.

Jäähdytä kypsä pohja ja leikkaa kolmeksi levyksi. Käytä valmista omenahilloketta tai tee hilloke itse happoisista omenoista ja mausta kanelilla ja mintulla. Hilloke saa olla nesteistä.

Levitä hilloke kakkulevyille liemineen. Viipaloi päälle marsipaania ja kokoa kakku. Kuorruta vaahdotetulla kermavaahdolla ja korista viinirypälein sekä mintunlehdin. Marsipaanin lopusta voi kieputtaa lisää koristusta. Jäähdytä kakku ja tarjoa raikkaan viileänä.


Kahvimuffinsit

  • 1 dl sokeria
  • 0,5 dl sulatettua voita
  • 1 muna
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 0,5 dl kahvia
  • 0,5 dl kermaa

Kuorrutus:

  • 2 dl tomusokeria
  • vahvaa kahvia tipoittain
  • 2 rkl voisulaa
  • 1 rkl kermaa

Vatkaa voi ja sokeri. Lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan neste. Jaa taikina muffinsivuokiin ja paista 225-asteisessa uunissa 25 minuuttia.

Sekoita tomusokerista ja kahvista (jota lisäät tipoittain sokerin joukkoon) sekä voisulasta kuorrutus. Pehmitä seos kermalla ja pursota muffinseille.


Mokkasooda
(1 annos)

  • 2 dl erittäin vahvaa kahvia (=2 kahvimittaa kahvijauhetta kupillista kohti)
  • 1 rkl sokeria
  • 0,5 dl jäämurskaa
  • 0,5 dl kermavaahtoa
  • 1 dl vaniljajäätelöä
  • 1 dl soodavettä tai vichyä
  • koristeeksi kahvijauhetta

Makeuta kahvi sokerilla. Kaada kahvi korkeaan lasiin, lisää kerroksittain jäämurskaa, kermavaahtoa ja jäätelöä. Älä sekoita. Kaada lasi täyteen soodavettä ja korista kahvijauheella.


Minttukahvipirtelö
(1 annos)

  • 1,5 dl kahvijuomaa
  • 1 rkl tummaa ruokosokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1,5 dl vaniljajäätelöä
  • 6 tuoretta mintunlehteä

Valmista juoma ja makeuta sokerilla sekä mausta vaniljalla. Anna jäähtyä. Jauha tehosekoittimella kahvi, jäätelö ja mintunlehdet. Tarjoa korkeasta lasista pillin kanssa.


Kardemummakahvi
(4 annosta)

  • 4 kupillista vettä
  • 4 kahvimittaa kahvia
  • 2 tl jauhettua kardemummaa

Mittaa kahvijauhe suodattimeen ja kardemumma jauheen pintaan. Valuta kahvi.


Apollon juoma
(2 annosta)

  • 2 kupillista suodatettua kahvia
  • 4 rkl kermavaahtoa

Koristeeksi:

  • kanelia
  • muskottipähkinää
  • appelsiininkuorta suikaleena

Valmista kahvi suodatusmenetelmällä ja kaada kuppeihin. Kruunaa juoma kermavaahdolla ja ripota koristeeksi muskottipähkinää sekä kanelia. Korista annos appelsiininkuorisuikalein.


Hunajainen kahvi
(1 annos)

  • 1,5 dl kahvia
  • 1 tl hunajaa
  • 2 cl rommia
  • pinnalle kermavaahtoa
  • koristeeksi appelsiininkuorisuikaleita

Valmista kahvijuoma ja kaada lasiin. Makeuta juoma hunajalla ja terästä rommilla. Lusikoi päälle kermavaahto ja korista juoma appelsiininkuorisuikalein.


Havaijilainen jääkahvi
(4 annosta)

  • 2,4 dl maitoa
  • 1,2 dl kookoskermaa tai kahvikermaa
  • 1 rkl sokeria
  • 2,4 dl vahvaa kahvia
  • koristeeksi kookoshiutaleita

Sekoita kuuma kahvi maitoon ja jäähdytä juoma. Makeuta ja mausta kookoskermalla. Jaa laseihin ja tarjoa kylmänä kookoshiutaleilla koristettuna. Vinkki: Lisää kahviin kookoskermajäitä, jotka voi jäädyttää jääpalapussissa.

STT-IA
2.6.2000


Ajassa -sivulle