Kevätkekkereillä nautitaan leivonnaisia ja kahvia monella tapaa valmistettuna
Suomalaiset ovat kahvinjuojakansaa; kahvin kulutuksemme on maailmanennätysluokkaa. Maahamme kahvi tuli Ruotsin kautta. Nautintoaineveroluetteloiden mukaan sitä alettiin meillä nauttia 1720-luvulla, kerrotaan Kahvikirjassa.
Aluksi kahvi oli sunnuntaijuoma. Siinä missä vieraille ennen
tarjottiin viinaryyppy, nautittiin nyt kupillinen kahvia.
Kahvin alkukotina pidetään Abessiniaa eli nykyistä Etiopiaa.
Erään tarinan mukaan kahvin keksi luostarin vuohipaimen, joka
huomasi vuohiensa virkistyvän aina, kun ne näykkivät laitumella
kasvavaa punamarjaista pensasta.
Paimen vei marjoja työantajalleen, luostarin apotille. Tämän
mielestä kitkerät marjat olivat paholaisen aikaansaannoksia ja
joutivat tulisijaan.
Hiillokselta nousikin miellyttävä tuoksu ja
pavut otettiin vesiastiaan jäähtymään. Kun tuoksuvaa lientä
maisteltiin, havaittiin, että se virkisti juuri sopivasti ennen
yörukouksia. Apotti perukin arvionsa ja totesi: Kahvi on
Jumalan lähettämä lahja.
Kahvikirjan ovat toimittaneet Sirkku Boström, Maarit Cederberg ja Susanna Rajasalo. Kahvi- ja kahvilakulttuurin lisäksi kirjassa on lukuisia kahvi- ja leivonnaisreseptejä. Niistä löytyy makeaa ja maistuvaa tarjottavaa myös moniin kevään juhliin.
Hedelmäinen kermakakku
Sokerikakkupohja:
- 4 munaa
- 1,5 dl sokeria
- 2 dl vehnäjauhoja
Täyte:
- omenahilloketta, jossa 4 vihreää omenaa
- 1 dl vettä
- 0,5 dl sokeria
- 1 tl kanelia
- 1 rkl tuoretta minttua
- 100 g marsipaania
Kuorrutus:
Koristeeksi:
- viinirypäleitä
- mintunlehtiä
- marsipaania
Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhot kevyesti nostellen. Kypsennä kakkupohjaa 175-asteisessa uunissa leivitetyssä irtopohjavuoassa noin 20 minuuttia.
Jäähdytä kypsä pohja ja leikkaa kolmeksi levyksi. Käytä valmista omenahilloketta tai tee hilloke itse happoisista omenoista ja mausta kanelilla ja mintulla. Hilloke saa olla
nesteistä.
Levitä hilloke kakkulevyille liemineen. Viipaloi päälle marsipaania
ja kokoa kakku. Kuorruta vaahdotetulla kermavaahdolla ja
korista viinirypälein sekä mintunlehdin. Marsipaanin lopusta voi
kieputtaa lisää koristusta. Jäähdytä kakku ja tarjoa raikkaan
viileänä.
Kahvimuffinsit
- 1 dl sokeria
- 0,5 dl sulatettua voita
- 1 muna
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl suolaa
- 0,5 dl kahvia
- 0,5 dl kermaa
Kuorrutus:
- 2 dl tomusokeria
- vahvaa kahvia tipoittain
- 2 rkl voisulaa
- 1 rkl kermaa
Vatkaa voi ja sokeri. Lisää muna. Sekoita kuivat aineet
keskenään ja lisää taikinaan neste. Jaa taikina muffinsivuokiin
ja paista 225-asteisessa uunissa 25 minuuttia.
Sekoita tomusokerista ja kahvista (jota lisäät tipoittain sokerin
joukkoon) sekä voisulasta kuorrutus. Pehmitä seos kermalla ja
pursota muffinseille.
Mokkasooda
(1 annos)
- 2 dl erittäin vahvaa kahvia (=2 kahvimittaa kahvijauhetta kupillista kohti)
- 1 rkl sokeria
- 0,5 dl jäämurskaa
- 0,5 dl kermavaahtoa
- 1 dl vaniljajäätelöä
- 1 dl soodavettä tai vichyä
- koristeeksi kahvijauhetta
Makeuta kahvi sokerilla. Kaada kahvi korkeaan lasiin, lisää
kerroksittain jäämurskaa, kermavaahtoa ja jäätelöä. Älä
sekoita. Kaada lasi täyteen soodavettä ja korista
kahvijauheella.
Minttukahvipirtelö
(1 annos)
- 1,5 dl kahvijuomaa
- 1 rkl tummaa ruokosokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1,5 dl vaniljajäätelöä
- 6 tuoretta mintunlehteä
Valmista juoma ja makeuta sokerilla sekä mausta vaniljalla.
Anna jäähtyä. Jauha tehosekoittimella kahvi, jäätelö ja
mintunlehdet. Tarjoa korkeasta lasista pillin kanssa.
Kardemummakahvi
(4 annosta)
- 4 kupillista vettä
- 4 kahvimittaa kahvia
- 2 tl jauhettua kardemummaa
Mittaa kahvijauhe suodattimeen ja kardemumma jauheen
pintaan. Valuta kahvi.
Apollon juoma
(2 annosta)
- 2 kupillista suodatettua kahvia
- 4 rkl kermavaahtoa
Koristeeksi:
- kanelia
- muskottipähkinää
- appelsiininkuorta suikaleena
Valmista kahvi suodatusmenetelmällä ja kaada kuppeihin.
Kruunaa juoma kermavaahdolla ja ripota koristeeksi
muskottipähkinää sekä kanelia. Korista annos
appelsiininkuorisuikalein.
Hunajainen kahvi
(1 annos)
- 1,5 dl kahvia
- 1 tl hunajaa
- 2 cl rommia
- pinnalle kermavaahtoa
- koristeeksi appelsiininkuorisuikaleita
Valmista kahvijuoma ja kaada lasiin. Makeuta juoma hunajalla
ja terästä rommilla. Lusikoi päälle kermavaahto ja korista juoma
appelsiininkuorisuikalein.
Havaijilainen jääkahvi
(4 annosta)
- 2,4 dl maitoa
- 1,2 dl kookoskermaa tai kahvikermaa
- 1 rkl sokeria
- 2,4 dl vahvaa kahvia
- koristeeksi kookoshiutaleita
Sekoita kuuma kahvi maitoon ja jäähdytä juoma. Makeuta ja mausta kookoskermalla. Jaa laseihin ja tarjoa kylmänä
kookoshiutaleilla koristettuna. Vinkki: Lisää kahviin kookoskermajäitä, jotka voi jäädyttää jääpalapussissa.
STT-IA
2.6.2000
Ajassa -sivulle
|