Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Clinton siloittaa Moskovassa tietä seuraajalleen



Presidentti Bill Clintonin lauantaina alkavalta vierailulta Moskovaan ei Venäjällä odoteta suuria tuloksia. Kysymyksessä on virastaan lähtevän presidentin visiitti juuri ensimmäisen kautensa aloittaneen presidentin luo.


Eräiden tarkkailijoiden mukaan vierailun päätarkoitus onkin auttaa varapresidentti Al Gorea tämän kamppailussa Yhdysvaltain presidentin virasta ja siloittaa hänelle tietä suhteiden parantamiseen. Siksi Clinton tarvitsee menestyksen merkkejä Moskovasta.

Edessä oleva huippukokous on Vladimir Putinin ensimmäinen suuri ulkopoliittinen esiintyminen. Jotkut tarkkailijat Moskovassa sanovat, että kyseessä ovat toiset virkaanastujaiset.

Putin on korostanut puheissaan Venäjän eurooppalaisuutta ja haluaan yhteistyöhön lännen kanssa. Mutta toisaalta hän on näyttänyt selvästi, ettei hän halua ottaa vastaan lännen ohjeita, määräyksistä puhumattakaan.

Moskovassa toimivan USA- ja Kanada -instituutin johtaja Viktor Kremenjuk tiivistikin Moscow Times -lehden haastattelussa Putinin ulkopoliittisen tyylin näin:
- Jos jokin asia ei länttä miellytä, se saa olla miellyttämättä.


Suhteet aallon pohjassa

Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet ovat parhaillaan kylmimmillään sitten Neuvostoliiton hajoamisen. Kysymys on luottamuspulasta, jossa käänne parempaan on kuitenkin jo alkanut.

- Suhteiden nopeaa paranemista ei kukaan odota, totesi hiljattain moskovalaisessa Nezavisimaja Gazeta -lehdessä Moskovan Carnegie-keskuksen tutkija Thomas Gram. Kummallakin taholla on kuitenkin halua lämmittää suhteita.

Venäjälle Yhdysvallat on tärkeä talousavun antajana. Lännen apu ja lainat riippuvat ennen kaikkea Yhdysvalloista, tulevat ne sitten mistä maasta tahansa.

Molemmille maille hyvät suhteet ovat tärkeitä yleisen turvallisuuden kannalta. Ydinturvallisuus on yksi tärkeimmistä keskustelujen aiheista Moskovassa, vaikkei mihinkään uusiin avauksiin ilmeisesti päästäkään.


Ohjuspuolustus ongelmana

Moskovan neuvottelujen tärkeimmäksi aiheeksi tulevat ohjuspuolustus ja aseidenriisunta.

Venäjä ei näytä suostuvan amerikkalaisten haluun muuttaa vuonna 1972 solmittua ohjustentorjuntasopimusta, ja venäläisillä näyttää tässä asiassa olevan myös muun maailman tuki takanaan.

Yhdysvallat haluaisi muuttaa sopimusta ja luoda uuden ohjuspuolustusjärjestelmän "häirikkömaiden" - Iranin, Irakin ja Pohjois-Korean - mahdollisia hyökkäyksiä vastaan.

Venäjä puolestaan sanoo, että sopimuksen muuttaminen romuttaisi koko tämänhetkisen ydinasetasapainon. Mutta samalla Moskova on valmis uusiin aseidenriisuntaneuvotteluihin. Se olisi valmis supistamaan ydintaistelukärkien määrää nykyisestään.


Ohjelmassa duuma ja Jeltsin

Clinton saapuu Moskovaan lauantaina illalla ja tapaa presidentti Putinin epävirallisella illallisella.

Varsinaiset monituntiset keskustelut käydään sunnuntaina. Silloin allekirjoitetaan mahdollisesti myös joitakin sopimuksia. Allekirjoituskuntoon saattaa valmistua sopimus plutoniumin jatkojalostuksesta.

Poliittisesti tärkein päivä on maanantai, jolloin Clinton esiintyy Venäjän parlamentin alahuoneessa duumassa ja tapaa entisen presidentin Boris Jeltsinin.

Maanantaina hänen odotetaan esiintyvän myös moskovalaisen radioaseman Eho Moskvy suorassa lähetyksessä.

STT-IA
2.6.2000


Ulkomaat -sivulle