Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSuosikkidieetit testiin YhdysvalloissaYhdysvaltain hallitus on päättänyt testata tieteellisesti kaksi amerikkalaisten suosimaa dieettiä.


Testiin laitetaan amerikkalaisten uudelleen löytämä, runsaasti proteiinia sisältävä Atkinsin dieetti ja sen vastakohta, erittäin vähärasvainen ja lähes yksinomaan kasviksia sisältävä ruokavalio.

- Ihmiset haluavat tehdä jotain liikapainolleen, ja he näyttävät yrittävän aivan mitä hyvänsä, sanoo Yhdysvaltain maatalousministeri Dan Glickman.

- Miksi nämä painonpudotusruokavaliot ovat pysyneet niin suosittuina, se on todella syy uteliaisuuteen.

Glickman ilmoitti tulevasta tutkimuksesta laajassa ravitsemusta käsittelevässä kokouksessa Washingtonissa, Ylipaino oli tärkein kokouksen teemoista.

Miljoonat painonsa kanssa kamppailevat amerikkalaiset ovat kokeilleet näitä ruokavalioita, ja hallituksen mielestä on syytä testata tieteellisesti, onko niissä todella järkeä.

Nykyisten painotaulukoiden mukaan 55 prosenttia amerikkalaista on liikapainoisia; noin neljännes jenkeistä kärsii todellisesta ylipainosta.


Keskenään tappelevat suuntaukset

Atkinsin dieetin kehittäjä tohtori Robert Atkins on innostunut testistä.
- Jos koe tehdään oikein, se tulee muuttamaan amerikkalaisten syömistottumukset, hän intoilee.

Atkinsin dieetin perustana on runsas proteiini: dieetin aikana saa syödä yllin kyllin lihaa, pekonia ja juustoa. Leipä on pannassa, samoin kuin lähes kaikki hiilihydraatit, kasvikset mukaan luettuna.

Atkinsin dieettiä on syytetty siitä, että se saattaa vaarantaa terveyden: luvassa on kolesteriongelmia, munuaisvaurioita ja osteoporoosia.

Atkinsin sitkeimpänä vastustajana on pysytellyt Dean Ornis, lääkäri, joka kannattaa erittäin vähärasvaista ja lähes tyystin kasviksiin ja hedelmiin perustuvaa ravintoa. Hänen dieettiinsä on toinen tutkimuskohteista.

Varsinaista testaamista ryhdytään valmistelemaan myöhemmin tänä vuonna. Testissä seurataan sekä painonpudotusta että dieetin vaikutuksia terveyteen.

STT-IA
2.6.2000


Ajassa -sivulle