Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysUusi eduskuntakirja valmistuiEduskunnan historiaa, toimintaa ja tiloja esittelevä teos on uudistunut. Tiistaina julkistettu eduskuntakirja korvaa vuodelta 1990 peräisin olevan teoksen.


Kirjan uudistamisen ovat tehneet tarpeelliseksi mm. uusi perustuslaki ja Suomen liittyminen Euroopan unioniin vuoden 1995 alusta.

Teos toimii sekä eduskuntaa esittelevänä perusteoksena että lahjakirjana. Se ilmestyi suomen ja ruotsin ohella englannin, saksan, ranskan, venäjän ja espanjan kielillä.

Suomen eduskunta - kansanvaltaa eilisestä huomiseen -niminen kirja sisältää mm. viisi laajaa esseetä.

Professori Seppo Hentilä kirjoittaa säätyvaltiopäivistä ja yksikamarisen eduskunnan synnystä ja kansleri Jaakko Nousiainen kansanvallasta Suomessa.

Professori Mikael Hidén esittelee uuden perustuslain vaikutusta eduskunnan työhön, pääsihteeri Seppo Tiitinen eduskunnan kansainvälistymistä ja intendentti Liisa-Maria Hakala eduskuntarakennusta.

Kirjan on toimittanut Seija Ruohonen ja graafisen suunnittelun tehnyt Martti Ruokonen, molemmat WSOY:ltä.

Kirjahanketta johti puhemies Riitta Uosukaisen (kok.) johtama toimikunta. Julkistamistilaisuudessa Uosukainen korosti eduskunnan tiedotustoiminnan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Hänen mukaansa jokainen poikkeus tästä pääsäännöstä aiheuttaa myrskyn.

Tiedotuksessa on ryhdytty yhä enemmän käyttämään tietotekniikkaa ja verkkoviestintää. Eduskunnan ns. tietokioskit sijoitetaan jokaiseen maakuntakirjastoon. Neljä ensimmäistä avattiin maanantaina.

Uosukainen toivoi mahdollisimman monen tarttuvan uuteen eduskuntakirjaan.
- Kun tartut kirjaan, tartut ihmiseen. Tässä tapauksessa näitä ihmisiä ovat Suomen kansan edustajat ja heidän kanssaan työtä tekevät, puhemies huomautti.

STT-IA
2.6.2000


Politiikka -sivulle