Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU:n sotilaspaperien salailua kiirehditään



EU:n puolustukseen ja sotilasasioihin liittyvien papereiden salaaamista kiirehditään. Paperit sisältyvät kyllä EU:n komission esitykseen asiakirjojen avoimuudesta, mutta sotilaspapereiden salaus halutaan varmistaa nopeasti kehittyvän NATO-yhteistyön takia.


Huoli sotilaspaperien pysymisestä oikeissa käsissä sisältyy EU:n puheenjohtajamaa Portugalin viimeisimpään esitykseen asiakirjojen avoimuudesta. Paperi on annettu ministerineuvoston työryhmän käsiteltäväksi.

Kokonaisuutena EU:n asiakirjojen avoimuuden käsittely junnaa paikoillaan. Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) on pettynyt siihen, että työryhmä ei ole tuonut esitykseen parannuksia.

Toisaalta syyttävä sormi kohdistuu parlamenttiin, joka ei ole edes aloittanut asian käsittelyä. Työryhmä odottaa, että parlamentti muodostaa omia kantojaan asiassa.


Työryhmässä ristiriitoja

EU:n komission puheenjohtajan Romano Prodin ja oikeusasiamies Jacob Södermanin välejä keväällä kiristänyttä esitystä työstetään ministerineuvoston tiedotustyöryhmässä.

Ryhmään kuuluu EU-maiden edustustojen virkamiehiä ja myös oikeusministeriön edustajia. Virkamieslähteiden mukaan työryhmässä on sisäisiä ristiriitoja jäsenmaiden välillä. Nämä koskevat mm. sitä, miten asetus sitoo kansallista lainsäädäntöä.

Komission antama avoimuusesitys määrittää ehdot, joiden mukaan kansalaiset voivat saada nähtäväkseen EU-elinten hallussa olevia asiakirjoja. Oikeusasiamies Söderman tyrmäsi alkuperäisen esityksen epäillen sen kaventavan avoimuutta nykykäytännöstä. Tämä johti kiivaaseen kirjeenvaihtoon Prodin ja Södermanin välillä.


NATO-yhteistyöstä uusi ulottuvuus

Nyt keskusteluun ovat nousseet yhteistä puolustusta ja sotilasasioita käsittelevät paperit. Ministerineuvoston sihteeristö on tuonut EU:n väliaikaisessa turvallisuuskomiteassa esille huolen siitä, miten asiakirjojen luottamuksellisuus taataan.

Kyseisiä papereita varten aiotaan laatia poikkeusehdot. Tätä on toivonut erityisesti Saksa. Sotilaspaperit haluttaisiin rajata irti komission asetuksesta, mutta unionin perussopimusten mukaan se ei ole mahdollista.

Käytännössä EU ja NATO joutuvat sopimaan asiakirjojen turvallisuudesta ennen kuin unionin avoimuusasetus ehtii voimaan. Yhteistyö liittyy EU:n hankkeeseen luoda omat kriisinhallintajoukot, jotka voisivat tukeutua myös NATO:n resursseihin.

- Sopimuksen myötä NATO voi toimittaa unionille asiakirjoja ja luottaa siihen, että ne pysyvät luottamuksellisina, sanoo nimettömänä pysynyt EU-virkamies.


Asia seisoo parlamentissa

Avoimuusesityksen etenemistä mutkistaa se, että EU:n parlamentti ei ole vieläkään päättänyt asiaa käsittelevästä valiokunnasta. Valmistelun piti mennä kansalaisoikeusvaliokunnalle, mutta perustamissopimusvaliokunta on vaatinut sitä uudestaan itselleen.

Parlamentin puhemiehen Nicole Fontainen pitäisi ratkaista ensi viikolla, kumpi asian valmistelee. Vihreän ryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala sanoo viivyttelyn olevan kiusallista.
- Töihinkin voitaisiin pikku hiljaa ruveta, Hautala sanoo.

Valiokunta tekee asiasta mietinnön, ja lisäksi kaksi muuta valiokuntaa antaa siitä lausunnon. Hautala valmistelee lausunnon oikeusasioiden valiokunnan puolesta. Asetuksen on määrä tulla voimaan toukokuussa 2001.

- Esitys ei ole juuri missään suhteessa kehittynyt myönteisempään suuntaan komission alkuperäisestä esityksestä, Hautala kommentoi Portugalin paperia.

Ehdotus sisältää pitkän listan poikkeuksia, joiden perusteella asiakirja voidaan julistaa salaiseksi. Hautalan mukaan luettelo on kutakuinkin ennallaan.

- Pelkästään poikkeusluettelo ja sisäiseen käyttöön tarkoitetun asiakirjan määritelmä antavat viranomaisille niin paljon harkintavaltaa, että siinä kansalaisen oikeudet ovat aika ohuet, Hautala sanoo.

STT-IA
2.6.2000


Politiikka -sivulle