Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kesästä ennustetaan runsassääskistä



Ainakin alkukesästä näyttää tulevan runsassääskinen. Säät ovat olleet lämpimiä ja silloin tällöin on ropsautellut vettä, mikä on tiennyt hyviä olosuhteita rapakoissa kehittyville sääsken eli hyttysen munille ja toukille.


- Hirmuisen kova pakkanen on ainut, joka voisi tilanteen vielä pelastaa. Ja sitä tuskin kukaan toivoo, koska sitten paleltuisivat myös viljelykset ja kesämarjat, Oulun yliopiston eläinmuseon amanuenssi, dosentti Juhani Itämies toteaa.

Millaisissa sääskiparvissa kesän vietto jatkuu alkukesän jälkeen, riippuu pitkälti säistä. Etenkin kuivuus ja helle karsivat hyttysten määrää.

Oulun yliopistolla on 10-15 näytteenottopistettä, joita Itämiehen mukaan käydään katsastamassa "yleisön pyynnöstä". Tuoreen tarkastuskierroksen pohjalta tehdyt karkeat arviot eivät juuri lomasuomalaista miellytä.

- Näyttäisi siltä, että hyttyskesästä on tulossa pahin neljään vuoteen. Hyttysiä ilmaantuu viisi kertaa enemmän kuin viime kesänä, joka tosin ei ollut kovin runsassääskinen, Itämies ennakoi Pohjanmaan sääskitilannetta.

Oulun seudulla osa toukista on jo koteloina lammikoissa. Tämä tarkoittaa sitä, että viikon sisällä hyttyset kiipeävät "aikamoisella vauhdilla" ihmisten ilmoille. Etelässä ensimmäiset sääsket ovat jo liikkeellä.


Ininää riittää koko kesäksi

Hyttynen elää keskimäärin kaksi viikkoa ja jopa kuukauden, jos se ei sitä ennen joudu ihmisen läiskäyttämäksi, hämähäkin verkkoon tai pedon suuhun. Ja kun yksi sääskilaji on aikansa elänyt, uusi laji tekee jo tuloaan.
- Valitettavasti kuoriutujia riittää myöhemmällekin kesälle.

Viimeiset niistä lajeista, jotka käyvät aika kiivaasti ihmisten kimppuun, kuoriutuvat jopa vasta heinäkuun loppupuolella. Itämiehen mukaan pahimpia "kuppaajia" löytyy 5-6, ja Etelä-Suomessa on osin eri lajeja kuin esimerkiksi Lapissa.

- Koska Lapissa kesä on lyhyt, siellä hyttyset kuoriutuvat yhtäaikaa. Se osaltaan pahentaa tilannetta. Etelä-Suomessa lajien väliset lentoerot ovat kaikkein suurimmat, ja siellä ei niin hirmuista massaa tule päälle.


Mehiläishoitajan päähine koetteille

Työkseen hyönteisiä, lähinnä perhosia ja kovakuoriaisia, sääskiparvien keskellä keräilevä ja tutkiva Itämies on pakostakin joutunut kokeilemaan jos jonkinlaisia suojautumiskeinoja.

- Lämpimällä ilmalla ja varsinkin liikkuessa oikeastaan mikään ei toimi kovin pitkään, koska ihminen hikoilee. Hiukan viileämmällä ilmalla veneessä tai puutarhassa istuskellessa yksi ja toinen karkotin sen sijaan tehoaa varsin hyvin, hän kuitenkin lohduttaa.

- Viimeksi viime kesänä poltin päreeni Lapissa niin pahoin, että olen hommannut mehiläishoitajan päähineen. Tänä kesänä kokeilen sitä.

Itämies arvelee, että päähine on erinomainen vaikkapa metsätöissä. Omaan tarpeeseensa sen soveltuvuutta hän kuitenkin hieman epäilee: päähineen takaa pitäisi nähdä myös pikkuötököitä.


Tuulinen paikka hyvä karkotin

Oman pihan suunnittelussa voi ottaa myös hyttysnäkökulman huomioon.

- Mitä enemmän pensaita, kosteikkoja ja painanteita, sitä enemmän hyttysiä, Itämies luettelee varoitukseksi.

Tuulista paikkaa hyttynen ei siedä. Sen sijaan hentonen tuulenvire on sillekin lämpimänä kesäiltana paikallaan: silloin ihmisen eritteet opastavat hyttysen ihmisen iholle entistäkin varmemmin.

STT-IKK
2.6.2000


Ajassa -sivulle