Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kansanterveys huolestuttavassa jamassa Karjalan tasavallassa



Kansanterveyden tila Karjalan tasavallassa Venäjällä on huolestuttava. Väestön sydän- ja verisuonitautikuolleisuus on maailman korkeimpia.


Tähän ovat syynä mm. runsas tupakointi, vähäinen liikunta sekä hyvin vähäinen tuoreiden vihannesten, hedelmien ja marjojen käyttö. Väestö ei myös tiedosta riittävästi riskitekijöitään.

Karjalan sydän- ja verisuonitautiriskiä on selvittänyt Kansanterveyslaitoksen erikoistutkija, lääketieteen lisensiaatti Tiina Laatikainen.

Väitöskirjatutkimuksen aineisto on kerätty Karjalan tasavallan terveysministeriön kuolinsyytilastoista ja vuoden 1992 riskitekijätutkimuksesta. Pitkärannan alueella tehtyyn satunnaisotostutkimukseen osallistui tuhat ihmistä.

Keski-ikäisen väestön kokonaiskuolleisuus oli Karjalan tasavallassa 1990-luvun alussa samalla tasolla ja hieman korkeampikin kuin Pohjois-Karjalassa 70-luvun vaihteessa.

Merkittävä osa kuolleisuudesta johtui sydän- ja verisuonitaudeista sekä syövistä. Erityispiirteenä Karjalan tasavallassa oli miesten suuri tapaturma- ja väkivaltakuolleisuus.

Suomi ja Skotlanti johtivat sydän- ja verisuonitautikuolleisuudessa vielä 60-luvun lopulla. 70-luvulta alkaen sydän- ja verisuonitaudit ovat voimakkaasti vähentyneet Länsi-Euroopassa ja epidemia on siirtynyt Itä-Eurooppaan ja entisen Neuvostoliiton alueen maihin.

- Terveydenedistämistyön ja sairauksien ennaltaehkäisyn tarve on ilmeinen. Taloudelliset ja poliittiset ongelmat vaikeuttavat kuitenkin ohjelmien käynnistämistä ja toteuttamista, kertoo Laatikainen.


Terveysriskit tunnetaan huonosti

Karjalan tasavallan korkean kuolleisuuden ja sairastavuuden tärkein riskitekijä on tupakointi. Työikäisistä miehistä tupakoi 65 prosenttia ja 25-34 -vuotiaista jopa 75 prosenttia.

Naisten tupakointi oli selvästi vähäisempää ja vain noin 10 prosenttia työikäisistä naisista kertoi polttavansa. Yleisintä tupakointi oli nuorilla naisilla. Laatikaisen mukaan tupakoijien määrän voi ennustaa kasvavan lähivuosina.

Verenpainetasot olivat myös varsin korkeita. Huomattavasti kohonnut verenpaine oli noin 30 prosentilla työikäisistä miehistä ja 38 prosentilla naisista. Riskeistä tiedettiin varsin huonosti.

Vain 23 prosenttia korkeaverenpaineisista miehistä ja 44 prosenttia naisista oli hoidossa. Lisäksi vain joka kymmenes potilas oli hoidettu niin, että verenpaine oli saatu alenemaan edes tyydyttävälle tasolle.

Kolesterolitasot eivät sen sijaan olleet erityisen korkeita. Tähän olivat osittain syynä kasviöljyjen käyttö ruuanlaitossa sekä eläinrasvojen niukkuus ruokavaliossa.

Ylipaino oli enemmän naisten ongelma. Lähes 35 prosenttia työikäisistä naisista oli merkittävästi ylipainoisia, mutta miehistä vain 10 prosenttia. Liikunnan harrastaminen vapaa-aikana oli hyvin vähäistä. Vain joka viides kertoi harrastavansa liikuntaa edes kaksi kertaa viikossa.

Tutkimuksessa selvitettiin myös antioksidanttien saantia. Plasman askorbiinihappotaso oli 90 prosentilla miehistä erittäin alhainen eli heillä oli vakava C-vitamiinin puutos. Tämä johtui hyvin vähäisestä tuoreiden vihannesten, hedelmien ja marjojen käytöstä.

Riskitekijätutkimukseen osallistuivat Kansanterveydenlaitos, Pohjois-Karjala Projekti sekä Pitkärannan keskussairaala ja tasavallan terveysministeriö.

STT-IKK
2.6.2000


Ulkomaat -sivulle