Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kehitysmaaluotot kasvattavat ilmansaasteongelmaa



Kehitysmaille myönnettävät vientiluotot kasvattavat merkittävästi ilmansaasteita, väittää Yhdysvalloissa keskiviikkona julkaistu tutkimus.


Vientiluottoyhtiöt eli ECA:t (export credit agencies) ovat tukemassa jatkuvasti sellaisia hankkeita, jotka lisäävät kasvihuonekaasuja ja muita ilmansaasteita, todetaan World Resources Institute -tutkimuslaitoksen tekemässä selvityksessä. WRI on Washingtonissa sijaitseva ympäristötutkimuskeskus.

Raportin mukaan vientiluottoihin ja niiden kohteisiin kiinnitetään erittäin niukasti huomiota, vaikka kehitysmaihin suuntautuvien kahdenvälisten luottojen ja erilaisten takuiden määrä on noin 100 miljardia dollaria (635 mrd mk) vuodessa. Varsinaiset kehitysmaiden avustusohjelmat ovat vain noin puolet tuosta summasta eli 50 miljardia dollaria.

Vuodesta 1994 vuoden 1999 alkupuolelle Euroopasta, Japanista, Kanadasta ja Yhdysvalloista kehitysmaille myönnetyillä luotoilla rahoitettiin fossiilisia polttoaineita käyttäviä voimalaitoksia, kuljetusteollisuutta ja runsaasti energiaa vaativaa teollisuutta kuten paperinjalostusta ja terästeollisuutta.

Raportin mukaan tuona aikana kaikkiaan noin 103 miljardia dollaria on investoitu runsaasti ilmansaasteita aiheuttaviin projekteihin.


Omia päästöjä rajoitetaan

Tutkimuslaitoksen selvityksessä suomitaan länsimaita, erityisesti G7-ryhmään kuuluvia maita siitä, että ne neuvottelevat kaiken aikaa ilmansaasteiden ja päästöjen rajoittamisesta, mutta eivät kiinnitä mitään huomiota luottolaitostensa rahoituskohteisiin.

1990-luvun loppupuolella yli 70 prosenttia kansainvälisten vientiluotolaitosten rahoittamista projekteista keskittyi kahdelle alueelle: fossiilisia polttoaineita käyttävään energiaan ja öljyn sekä maakaasun etsintään ja jalostukseen. Näihin hankkeisiin meni noin 74 miljardia dollaria, kun samaan aikaan uusiutuvia luonnonvaroja korostaviin kohteisiin sijoitettiin vain kaksi miljardia dollaria.

Raportin mukaan runsaasti ilmansaasteita aiheuttavaa teollisuutta tuetaan vientiluotoilla juuri sellaisissa maissa, joilla jo muutenkin on ongelmia päästöjen kanssa, kuten esimerkiksi Kiina ja Indonesia, Brasilia ja Meksiko.


Lisää läpinäkyvyyttä

Raportin mukaan vientiluototuksen pitäisi olla paremmassa tarkkailussa. Toimintaan on saatava lisää läpinäkyvyyttä, sillä useimmat vientiluottoyhtiöt eivät julkista lainkaan projektiensa ympäristövaikutuksia.

Selvityksessä ehdotetaankin, että vientiluottolaitokset noudattaisivat yhteisesti sovittavia ympäristösääntöjä. Niiden olisi myös julkaistava hankkeittensa elinikäiset ja vuosittaiset hiilidioksidipäästöt.

Samalla olisi lisättävä uusiutuvaan energiaan ja energiansäästöön suunnattuja sijoituksia.

STT-IKK
2.6.2000


Ulkomaat -sivulle