Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysUtsjoella aurinko paistaa jo 24 tuntia

Lappi panostaa nyt kesämatkailuunLappi on arvostetuin lomakohde Suomessa, ilmenee Taloustutkimus Oy:n tutkimuksesta, joka koski viime kesän kotimaisia matkailualueita ja -esitteitä. Tutkimuksessa viime vaiheessa mukana olleista lähes 4 000 vastaajasta peräti 87 prosenttia matkustaisi uudelleen Lappiin.


- Lappi on ulkomailla alueena tunnetumpi kuin Suomi, kehaisee Lapin Matkailun toimitusjohtaja Yrjö Pekka Kurki.

Kotimaiset matkailijat ovat tietenkin Lapille erittäin tärkeitä; ulkomailta on eniten tulijoita Saksasta. Venäläiset ovat palaamassa Lappiin ja myös puolalaisten kiinnostunut on herännyt.

Lumilomien suosio kasvoi viime kautena lähes 30 prosenttia edellisestä. Lappi tunnetaankin erityisesti talvilomakohteena. Alueen kesämatkailu onkin Yrjö Pekka Kurjen mukaan jäänyt talvimatkailun varjoon. Nyt sitä ollaan kuitenkin kehittämässä ja markkinoimassa pontevasti.

Mikä sitten kesämatkailijoita houkuttelee Lappiin? Luonto ja sen tarjoamat harrastukset sekä valoisuus kuuluvat arvojärjestyksen alkuun.

Tarjolla on mm. vaelluksia - myös aivan lyhyitä - kansallispuistoja, kalastusta, melontaa, kullanhuuhdontaa ja maastopyöräilyä. Perinne- ja paikalliskulttuuri houkuttelevat niin ikään matkailijoita.

- Utsjoella paistaa aurinko jo nyt 24 tuntia vuorokaudessa, kertoo Yrjö Pekka Kurki.

Taloustutkimus tenttasi Lapin kesämatkailun esteitä niiltä, jotka eivät olleet siellä käyneet. Kaksi merkittävintä tekijää olivat vastaajien mielestä matkan pituus ja kalleus.

Kurki tyrmää väitteet, mutta on toki huolissaan bensiinin nykyhinnan vaikutuksista. Lapin Matkailun markkinointi ja Finnair ovat yhdessä kehittäneet edullisia SuviLoma-paketteja.

Uutta tänä kesänä ovat myös hotellishekit. Aitoja Lapin elämyksiä on tarjolla myös kokouksiin ja yritysvieraille.

Finnairissa tutkitaan tällä haavaa varausten uusia jakelukanavia maailmalla, mukaanluettuna Internet, toteaa myyntipäällikkö Kirsti Vaulamo. Samalla pohditaan, miten Lapin matkojen tarjontaa voitaisiin vielä parantaa sähköisten viestimien kautta, hän sanoo.


Suomalaisten tärkein lomakohde on oma sohva

Enin osa suomalaisista viettää lomansa omalla sohvallaan, sanoo toimitusjohtaja Kurki. Samaan kastiin lienee luettava myös kesämökillä olo.

Varsinaisesta kotimaanmatkailusta suosituimpia ovat sukulaisissa vierailut. Kun mummolat maalla ovat alkaneet harventua, ovat niiden tilalle tulleet mm. lomat maataloissa.

Lapissa on 135 000 vuodepaikkaa, joista valtaosa on yritysten, yhteisöjen ja ja yksityisten mökeissä. Vuodepaikoista 20 000 on rekisteröityjä.

Viime mainituissa oli viime kesänä 606 000 yöpymistä, vaikka matkailijoiden määrä saattoikin arvioiden mukaan liikkua miljoonissa. Lapin parkkipaikoilla yöpyykin melkoisesti ihmisiä. Matkailuelinkeinoa halutaankin nyt tältä osin elvyttää mm. juuri hotellishekkien avulla.

Matkailu työllistää noin 4 000 ihmistä Lapissa.

STT-IKK
2.6.2000


Kotimaa -sivulle