Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti



Orange-kauppa saattaa vaikuttaa Soneran Saksan UMTS-lupaa hakevaan osakkuusyhtiöön

Brittiläisen matkapuhelinoperaattori Orangen siirtyminen France Telecomin omistukseen saattaa vaikuttaa asetelmiin myös Saksan kolmannen sukupolven matkapuhelinverkon toimiluvasta käytävässä huutokaupassa.

Orange tavoittelee toimilupaa Soneran ja espanjalaisen Telefonican kanssa perustetun Group 3G-yhteisyrityksen nimiin, kun taas France Telecom on hakenut sitä saksalaisen MobilComin kanssa. Huutokauppaa valvovan viranomaisen mukaan on todennäköistä, että France Telecom voi olla mukana vain yhdessä ryhmittymässä.

Soneran viestintäjohtaja Jari Jaakkolan mukaan Orange-kauppa saattaa vaikuttaa Group 3G:n kokoonpanoon, mutta tässä vaiheessa on liian aikaista arvioida, millä tavalla. Osapuolet neuvottelevat asiasta keskenään ja päätökset konsortion suhteen tehdään lähiaikoina, hän sanoi.

Sonera ja Orange omistavat 3G:stä molemmat 30 prosenttia ja Telefonica loput 40 prosenttia. Jos toimilupa heltiää, osakkaiden on määrä rahoittaa sen hinta omistusosuuksien mukaisessa suhteessa.

Saksan kolmannen sukupolven matkapuhelinverkoista kilpailee 11 operaattoria eri maista. Tarjolla on kaikkiaan 4-6 lupaa. Saksan viranomaiset ilmoittivat keskiviikkona, että yksi alkuperäisistä lupia tavoitelleista yhtiöistä on vedetty pois hakukilvasta. Kisasta karsiutui Nets AG, joka ei viranomaisten mielestä kyennyt täyttämään hakijoille asetettuja ennakkoehtoja.

UMTS-lupien huutokauppa alkaa 31. heinäkuuta Mainzissa.


Norjalainen Orkla ja Carlsberg yhdistyvät

Norjalainen Orkla ja tanskalainen Carlsberg perustavat yhdessä maailman suurimpiin kuuluvan olutpanimon. Carlsberg Breweries -nimisen uuden yhtiön liikevaihto on 23 miljardia Tanskan kruunua eli runsaat 18 miljardia markkaa ja työntekijöitä sillä on 27 000.

Heinäkuun alussa aloittavasta uudesta yhtiöstä tulee alan markkinajohtaja Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa. Carlsberg omistaa yhtiöstä 60 ja Orkla 40 prosenttia.

Orkla on monialayritys, joka omistaa norjalais-ruotsalaisen Pripps-Ringnes -panimon ja viidenneksen Hartwallista.

Pripps-Ringnes taas omistaa puoliksi Hartwallin kanssa Venäjällä, Baltiassa ja Ukrainassa toimivan Baltic Beverages Holding, eli BBH-panimoyhtiön. BBH:n osaomistuksen kautta uusi Carlsberg Breweries kipuaa suurimmaksi oluen myyjäksi myös Venäjällä ja Baltiassa.

Hartwallin mukaan Orkla on ilmoittanut säilyttävänsä omistusosuutensa Hartwallista, joten fuusiolla ei ole vaikutusta Hartwalliin eikä BBH:n toimintaan.


Kreikan drakman eurokurssi lyödään lukkoon

Kreikka on vakaasti lähestymässä Euroopan talous- ja rahaliiton EMU:n jäsenyyttä. EU:n komissio ehdotti tiistaina, että Kreikan valuutta drakma sidotaan euroon ensi vuoden alusta vaihtokurssijärjestelmä ERM2:n nykyiseen keskikurssiin.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että yksi euro vastaa 340,750 drakmaa, kun Kreikasta vuodenvaihteessa tulee rahaliiton kahdestoista jäsenmaa.

EU-maiden johtajien on määrä hyväksyä Kreikan EMU-jäsenyys Portugalissa kesäkuussa pidettävässä huippukokouksessa. Valtiovarainministerit kokoontuvat huippukokouksen yhteydessä vahvistamaan vaihtokurssin komission esityksen mukaisesti.

ERM:n keskikursseja käytettiin myös, kun EU ennakolta löi lukkoon EMU:un vuoden 1999 alusta lähtien mukaan tulleiden maiden siirtymäkurssit. Varhaista aikataulua perusteltiin mm. spekulaation välttämisellä valuuttamarkkinoilla.

EMU:n ulkopuolella olevista EU-maista myös Tanska on sitonut valuuttansa euroon ERM2:n kautta. Britannian ja Ruotsin valuutat sen sijaan kelluvat vapaasti.


Koneelle sakkoa Italian kilpailuviranomaisilta

Suomalainen Kone on yhdessä kolmentoista muun hissiyhtiön kanssa saanut Italian kilpailuvirastolta yli 55 miljoonan markan sakon määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Koneen osuus sakosta on reilut 21 miljoonaa markkaa.

Kilpailuviraston mukaan Otis, Schindler ja Kone ovat viivytelleet tai kokonaan kieltäytynet myymästä varaosia hissiyhtiöiden yhdistykseen Italian Elevator Associationiin kuulumattomille yrityksille. Viraston mukaan yhdistyksen jäsenet ovat lisäksi käyttäneet samoja ehtoja toimitussopimuksissaan.

Kone kiistää suomalaisessa pörssitiedotteessaan jyrkästi Italian kilpailuviranomaisten väitteet, ja kertoo valittavansa päätöksestä oikeuteen. Kone Italian liikevaihto oli viime vuonna lähes 1,5 miljardia markkaa.


France Telecomista Orangen uusi isäntä

France Telecom selviytyi odotetusti voittajaksi kisassa Vodafone Airtouchin brittiläisestä Orange-tytäryhtiöstä. Telecom ilmoitti tiistaina ostavansa Britannian kolmanneksi suurimman matkapuhelinoperaattorin yhteensä 43,2 miljardilla eurolla eli noin 257 miljardilla markalla.

Summaan sisältyy Orangen velkoja 2,9 miljardin euron edestä. Orangen saama kolmannen sukupolven matkapuhelintoimilupa nostaa kokonaishinnan kuitenkin ennakkoarvioissa mainittuun 50 miljardiin euroon.

Varsinaisesta kauppahinnasta 22 miljardia euroa maksetaan käteisenä ja loput 18 miljardia euroa France Telecomin uusina osakkeina. Tämä pienentää Ranskan valtion omistusosuuden Telecomista 54 prosenttiin nykyisestä 61 prosentista, ja tuo Vodafone Airtouchille miltei 10 prosenttia ranskalaisyhtiön osakkeista.

Omistussuhdetta ei kuitenkaan ole tarkoitettu pysyväksi. France Telecom aikoo ostaa suuren osan osakkeistaan takaisin varoilla, jotka tulevat Orangesta ja France Telecomin omista langattomista toiminnoista muodostettavan New Orangen pörssilistaamisesta.

Orangesta nyt maksettu hinta on Vodafonen mukaan 28 prosenttia suurempi kuin summa, jolla saksalainen Mannesmann osti Orangen vasta lokakuussa. Tätä kauppaa edeltävästä ajasta Orangen arvo on kohonnut 56 prosenttia.

Vodafone nielaisi Mannesmannin alkuvuodesta ja joutui nyt myymään Orangen kilpailusyistä. Orangen äkillisen arvonnousun takana on Britannian umts-toimilupa, jonka yhtiö huusi itselleen kiivaassa huutokaupassa.

France Telecom joutui itse luopumaan huutokaupasta hintojen karattua käsistä. France Telecom uskoo uudella Orangella olevan 30 miljoonaa asiakasta vuoden loppuun mennessä. Yhtiön pro forma -liikevaihdoksi viime vuodelta arvioidaan lähes 48 miljardia markkaa.


EU tyytymätön Yhdysvaltain vientitukeen

EU-komissio vaati maanantaina, että Yhdysvaltain on lopetettava vientitukien maksaminen amerikkalaiselle vientiteollisuudelle.

Kauppakomissaari Pascal Lamy ilmoitti Yhdysvaltain hallitukselle, ettei EU hyväksy Yhdysvaltain tukijärjestelmän uudistamista, koska uusikin järjestelmä yhä rikkoo Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjä vastaan.

WTO päätti helmikuussa, että amerikkalaisjärjestelmä rikkoo vientitukikieltoa maailmankaupassa ja Yhdysvallat sai lokakuuhun aikaa korjata tilanne. Uudistus ei kuitenkaan vielä tyydytä EU:ta, jonka mukaan perussyy voidaan hoitaa vain muuttamalla Yhdysvaltain verotusjärjestelmää.

Komission virkamiehet kertoivat maanantaina, että EU on valmis neuvottelemaan Yhdysvaltain kanssa siitä, miten amerikkalaisia vientisäädöksiä voitaisiin uudistaa, jotta ne eivät rikkoisi WTO:n sääntöjä.

Komission asiantuntijat arvioivat, että tukia maksetaan Yhdysvalloissa vuosittain noin 130 miljardin dollarin (yli 830 miljardin markan) arvoiselle viennille.

Koonnut: IA
2.6.2000


Talous-sivulle