Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Valtiolle osinkotuloja lähes 2,3 miljardia



Valtionyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna yli 106 miljardia markkaa. Selvimmin tulostaan ovat parantaneet Sonera ja Fortum.


Kauppa- ja teollisuusministeriö julkisti maanantaina Valtion yhtiöomistusta koskevan kirjan, jossa käsitellään valtionyhtiöiden ja valtion osakkuusyhtiöiden toimintaa viime vuonna. Tilastoissa ovat mukana yhtiöt, joissa valtion omistus on alle puolet.

Kirjassa esitellyn 14 valtionyhtiön yhteenlaskettu liikevaihto ilman Leoniaa kohosi 17,9 miljardiin euroon eli 106,3 miljardiin markkaan. Yhtiöiden edellisvuoden yhteenlaskettu liikevaihto oli 17,5 miljardia euroa.

Yhtiöiden liikevoitto kohosi lähes 1,6 miljardiin euroon eli 9,3 miljardiin markkaan. Summa oli 8,8 prosenttia liikevaihdosta, kun se vuonna 1998 oli 8,5 prosenttia. Selvimmin tulos parani Sonerassa ja Fortumissa.

Julkaisussa esitellyn valtion viiden osakkuusyhtiön liikevaihto oli viime vuonna yhteensä 21,5 miljardia euroa eli 127,7 miljardia markkaa. Yhtiöiden liikevoitto puolestaan oli 1,7 miljardia euroa, bruttoinvestoinnit 1,6 miljardia euroa ja henkilöstömäärä 100 600.

Valtionyhtiöiden bruttoinvestoinnit supistuivat viime vuonna 3,0 miljardiin euroon edellisvuoden 3,8 miljardista. Omavaraisuusaste pysyi keskimäärin ennallaan 46 prosentissa. Yhtiöiden yhteenlaskettu henkilöstömäärä aleni hieman ja oli vuoden 1999 päättyessä 97 900.

Valtion- ja osakkuusyhtiöiden vuodelta 1999 jakamien osinkojen yhteismäärä oli 836 miljoonaa euroa eli viisi miljardia markkaa. Valtion saamat osingot olivat 382 miljoonaa euroa eli vajaat 2,3 miljardia markkaa, josta 289 miljoonaa euroa kertyi valtionyhtiöistä ja 93 miljoonaa euroa osakkuusyhtiöistä.


Aktiivista valtion omistajapolitiikkaa

Kirjan julkistamistilaisuudessa puhuneen kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäreen (sd.) mukaan valtion omistajapolitiikka on ollut aktiivista ja pragmaattista, hallituksen syyskuussa päättämän linjauksen mukaisesti.

- Tätä ilmentävät muun muassa viime vuonna toteutetut osakemyynnit sekä merkittävät valtionyhtiöitä ja osakkuusyhtiöitä koskeneet toimialajärjestelyt. Jälkimmäisistä mainittakoon Valmetin ja Rauman yhdistyminen Metso Oyj:ksi sekä lokakuussa julkistettu suunnitelma Leonian ja Sampon yhdistymisestä, Mönkäre mainitsi.

Lokakuussa valtio myi viidenneksen Soneran osakekannasta ja sai myyntituloja yli 19 miljardia markkaa. Kuluvan vuoden maaliskuussa valtio myi lisää yhtiön osakkeita, joista kertyi tuloja 12 miljardia markkaa.

Toukokuun alkupuolella hallitus antoi eduskunnalle esityksen, jonka mukaan valtio voisi tarvittaessa luopua kokonaan omistuksestaan Sonerassa.

- Nähdäkseni valtion toiminta tämänkin yhtiön suhteen on erinomainen esimerkki pragmaattisesta omistajapolitiikasta, Mönkäre sanoi.

Tammikuussa valtio päätti myydä Medivire Oy:n koko osakekannan holdingyhtiölle, jonka osakkaisiin kuuluu mm. yhtiön toimiva johto. Kauppa- ja teollisuusministeriössä on keväällä käynnistetty strategisen vähemmistöomistajan hankkiminen Patrialle. Mönkäreen arvion mukaan hanke saataneen päätökseen kesän kuluessa.

IKK
2.6.2000


Talous -sivulle