Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysUnicef: Perheväkivalta naisia vastaan yhä laajaaJopa puolet eräiden maiden naisväestöstä joutuu perheväkivallan uhriksi, toteaa YK:n lastenjärjestö Unicef keskiviikkona julkistetussa selonteossa.


Selonteko vaatii eri maiden poliittisilta ja uskonnollisilta johtajilta samoin kuin kansalaisjärjestöiltä toimia naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi.

Unicefin selonteko julkistettiin ennen ensi viikolla New Yorkissa alkavaa YK:n yleiskokouksen erityisistuntoa. Siinä on määrä pohtia, miten Beijingissä 1995 pidetyn YK:n naiskokouksen asettamiin tavoitteisiin on päästy.

Unicefin selonteossa todetaan, että naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa esiintyy kaikissa maissa ihmisten yhteiskuntaluokasta, kasvatuksesta, tulotasosta, väestöryhmästä tai iästä riippumatta.

Tyttösikiöiden abortointi, tyttövauvojen surmaaminen sekä se, että naiset ja tytöt saavat huonompaa ravintoa ja vähemmän lääkintäpalveluja kuin miehet, ovat osaltaan vaikuttaneet naisten suhteelliseen vähäisyyteen.

Väestötilastojen mukaan maailmassa on 60 miljoonaa naista vähemmän kuin väestöennusteiden perusteella olisi todennäköistä. Epäsuhta on selvin Etelä-Aasiassa, Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä ja Kiinassa.


Aviomiehet pahoinpitelevät

Kyselyjen mukaan Yhdysvalloissa on 28 prosenttia naisista joutunut ainakin kerran elämänkumppaninsa pahoinpitelemäksi. Prosenttiluku on esimerkiksi Egyptissä 35, Etelä-Koreassa 38 ja Nicaraguassa peräti 52.

Useissa maissa on perinteenä naisten sukuelinten silpominen, ja sen uhreiksi joutuu arviolta kaksi miljoonaa naista joka vuosi. Laajalle levinnyt on edelleen myös tapa, jonka mukaan lähisukulaiset tappavat "kunniansa menettäneet" naisperheenjäsenet.

Raiskaukset avioliitossa ovat pahentaneet aids-ongelmaa Afrikassa, Unicef toteaa. Selonteon mukaan esimerkiksi Zimbabwessa on arvioitu, että aviomiehet ovat pakottaneet 26 prosenttia naisista seksiin naisten vastustelusta huolimatta.

Myönteistäkin kehitystä on sentään Unicefin selonteon mukaan tapahtunut. Lukuisissa maissa tytöt pääsevät jatkamaan koulunkäyntiään pitemmälle kuin vielä muutama vuosi sitten.

Monissa maissa on myös säädettyjä uusia lakeja perheväkivallan vähentämiseksi.

STT-IKK
2.6.2000


Ulkomaat -sivulle