Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSuomi ja Ruotsi malleina postin kilpailuttamisessa

EU-komissio haluaa lisätä postisektorin tuottavuutta unionissaKomission tiistaina tekemässä direktiiviehdotuksessa esitettiin, että 20 prosenttia postin markkinoista avattaisiin yksityisten yritysten kilpailulle. Nykyisen direktiivin mukaan vain kolme prosenttia postin markkina-alueesta on vapaata kilpailulle.


Sisämarkkina-asioista vastaava komissaari Frits Bolkestein vakuutti, että postin palvelut ovat jatkossakin kaikkien kansalaisten saatavilla, vaikka valtioiden monopoli vähitellen mureneekin.

EU:n komission mukaan yhteisille sisämarkkinoille on haittaa siitä, että jäsenmaiden postipalveluiden vapauttaminen tapahtuu eri tahtiin.

Esityksessä todetaan, että Suomi ja Ruotsi ovat poistaneet postin monopoliaseman kokonaan, kun taas muut maat ovat vaihtelevasti vapauttaneet postin kilpailua.

Jos ministerineuvosto ja EU:n parlamentti hyväksyvät direktiiviehdotuksen, täytyy kaikkien EU-maiden vuoteen 2003 mennessä avata ulkomaanpostinsa ja pikakirjelähetykset kilpailulle.

Nykyinen valtiollisen monopolin piiriin kuuluvien postilähetysten painoraja vähennettäisiin nykyisestä 350 grammasta 50 grammaan. Näin yksityiset yritykset voisivat kilpailla nykyistä enemmän pienempien lähetysten kuljettamisella.

Esityksen mukaan jäsenmaat saisivat kuitenkin pitää monopolin ulkomailta tulevan postin jakelussa.

Sekä komission sisällä että monissa jäsenmaissa monet vastustavat postin valtiomonopoliin puuttumista.

Toisaalta esimerkiksi komissaari Erkki Liikanen on ehdottanut, että EU asettaisi aikarajan, mihin mennessä koko postisektori olisi vapautettu kilpailulle. Nykyisen ehdotuksen mukaan uusia toimenpiteitä käsitellään viimeistään vuonna 2007.


Ruotsi toimii mallimaana

Komissaari Frits Bolkestein on vakuuttunut siitä, että lisääntyvä kilpailu ja yleiset postipalvelut voidaan yhdistää.

Ruotsi toimii tästä hänen mukaansa hyvänä esimerkkinä, sillä vaikka koko postinkäsittely on yksityistetty, maassa on Bolkesteinin mielestä EU:n parhaiten toimivat postipalvelut.

Komissaari ei kuitenkaan voinut taata postisektorin työpaikkojen säilymistä. Epävarmaa on myös, miten uuden direktiivin astuessa voimaan posteille kävisi harvaan asutuilla alueilla.

- Nykyisin EU-maissa on 1,7 miljoonaa postin työntekijää, heistä 1,3 miljoonaa julkisella sektorilla. Jos valtiollisen postin palveluksessa olevien määrä väheneekin, sitä tasapainottavat uudet työpaikat yksityisen sektorin puolella, Bolkestein arveli.

Huolimatta siitä, että uusi postidirektiivi sallisi harvaan asuttujen seutujen postien valtiollisen avustamisen, Bolkestein ei voi taata, että postiverkosto pysyisi yhtä kattavana kuin ennen.

- EU-komissio ei voi vaikuttaa siihen, säilyttääkö yksittäinen jäsenmaa postikonttorit harvoin asutuilla alueillaan. Jokaisen maan oman parlamentin täytyy ottaa kantaa siihen, valvooko valtio syrjäseutujen postipalveluiden kattavuutta, sanoi Bolkestein.

STT-IA
2.6.2000


Politiikka -sivulle