Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysRKP valitsee varapuheenjohtajia ja valmistautuu kunnallisvaaleihinRuotsalainen kansanpuolue vaihtaa kaksi varapuheenjohtajaa ja hyväksyy kunnallisvaaliohjelman puoluekokouksessaan ensi viikonvaihteessa.


Kaksipäiväinen kokous pidetään tänä vuonna Helsingin Puotilassa. Puoluekokous pidetään pääkaupungissa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1956.

Puheenjohtaja, puolustusministeri Jan-Erik Enestam jatkaa tehtävässään, samoin vastikään eduskuntaan varasijalta noussut varapuheenjohtaja Christina Gestrin.

Kaksi varapuheenjohtajan paikkaa on näin ollen vapaina, kun EU-parlamentaarikko Astrid Thors ja viljelijä Henrik Sandberg luopuvat. Vahvimmat seuraajaehdokkaat ovat Helsingin piirin Henrik Aminoff ja Pohjanmaan ehdokkaana vaasalainen Kristina Stenman.

Puoluekokous hyväksyy myös RKP:n ohjelman syksyn kunnallisvaaleihin. Luonnos sisältää tuttuja teemoja - opetuksesta säästäminen tulee kalliiksi ja omakielinen hoito on kuntalaisen perusoikeus.


Avoin valmistelu

RKP kokeilee uudistusta, jolla halutaan saada koko puoluekokousväki mukaan keskusteluun. Kolme kokousaloitteita käsittelevää työvaliokuntaa avataan kaikille kiinnostuneille tulijoille. Ennen piirit sekä nuoriso- ja naisjärjestöt valitsivat jäsenet työvaliokuntiin.

Aloitteita on tänä vuonna saatu 52. Lukumääräisesti suurin määrä aloitteita, yksitoista, käsittelee vanhustenhuoltoa ja eläkekysymyksiä. Myös Etelä-Suomen opettajapulasta kannetaan huolta.

Nuorisojärjestön aloitteessa ehdotetaan muun muassa ilmaisia injektioruiskuja huumeiden käyttäjille. Vastaava aloite äänestettiin viimeksi kumoon, mutta tällä kertaa sillä on puoluehallituksen tuki.

Yhdessä aloitteessa ehdotetaan myös seksipalvelujen ostamisen kriminalisointia, mutta tämä ei saa puoluehallituksen tukea. Puoluejohto tyytyisi toimikunnan asettamiseen.

Puheenjohtaja Enestamin mukaan RKP aikoo jatkaa avointa aloitekäsittelyä, ellei kokeilu osoittaudu kovin epäonnistuneeksi.

STT-IKK
2.6.2000


Politiikka -sivulle