Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Vaarallinen kysymysmerkki leijuu Formosansalmen yllä

Taiwanin demokratisoituminen huolestuttaa Kiinaa



Yhteen maailman herkimmistä konfliktipokereista on ilmestynyt uusi jokeri. Taiwanin siirtyminen kivenkovasta diktatuurista yhä kypsempään demokratiaan on tuonut uuden ja arvaamattoman elementin Kiinan ja Taiwanin suhteisiin.


Kiinalle Taiwanin kehitys on kauhuskenaario. Kiinan johto pelkää demokraattisten arvojen vyöryä Formosansalmen yli Taiwanista manner-Kiinaan. Samalla Kiina pelkää, että demokratia on myös uusi este Taiwanin ja Kiinan yhdistymiselle.

Niin kauan kuin Kuomingtang-puolue hallitsi Taiwania Kiinan oli helppo viitata kintaalla Taiwanin demokratialle. Kuomingtangin juuret ovat yhtä autoritaariset kuin Kiinan kommunistisen puolueenkin, eikä puoluetta vielä tänäänkään pidetä demokratian mallioppilaana.

Kuomingtang oli valmis ajamaan läpi oman kantansa taiwanilaisten enemmistön mielipiteistä piittaamatta. Uusi presidentti, Demokraattisen edistyspuolueen DPP:n Chen Shui-bien näyttää sen sijaan ottavan huomioon äänestäjiensä mielipiteet ja se huolestuttaa Kiinaa.

Chen tietää, ettei ylivoimainen enemmistö häntä presidentiksi äänestäneistä hyväksy jälleenyhdistymistä ainakaan niin kauan, kun Kiina on suvaitsematon yksipuoluemaa. Chenin pelivara on siksi paljon rajoitetumpi kuin hänen edeltäjänsä Kuomingtangin Lee Teng-huin.


Kommunistit epäsuosittuja

Chen on kansallismielinen taiwanilainen, ja hänen presidenttiydellään saattaa olla muitakin Kiinan kannalta kielteisiä vaikutuksia. Monien taiwanilaisten Kiinaa kohtaan tunteman epäluulon uskotaan leviävän yhä laajemmalle samaan aikaan kun kansan oma taiwanilainen identiteetti vahvistuu.

Etenkin nuorista vain harvat enää samastuvat Kiinaan ja yhä useammat suhtautuvat kommunistiseen puolueeseen suorastaan vihamielisesti. Kehityksen myötä yhteisymmärrys jälleenyhdistymisestä tulee yhä vaikeammaksi saavuttaa.

Nuoret ovat myös Chenin suurin tukijoukko. He pitävät häntä nykyaikaisena poliitikkona, joka parhaiten kykenee johtamaan Taiwania uudella vuosituhannella.

Monet pitävät Cheniä myös jonkinlaisena pop-idolina. Chen sai monia kannattajia ollessaan pääkaupungin Taipein kaupunginjohtaja ja esiintyessään julkisuudessa Teräsmies-puvussa ja Michael Jacksonin näköiseksi meikattuna. Nuorille nämä tempaukset merkitsivät tuoretta tuulahdusta ummehtuneessa ja patriarkaalisessa poliittisessa kulttuurissa.

Kiinan näkökulmasta Taiwanin muutokset tarkoittavat sitä, että jälleenyhdistymistä on kiirehdittävä. Kiinan johto on myös näyttänyt, että se on yhä kärsimättömämpi.

Chenin tulee siksi olla varovainen välttääkseen mahdollisesti tuhoisan yhteenoton Kiinan kanssa. Hänen sovinnollinen virkaanastujaispuheensa viikko sitten osoitti, että hän voi olla pragmaattinen ja ettei hän enää aja Taiwanin itsenäistymistä.


Tasapainoilu vaikeaa

Chen on samaan aikaan näyttänyt olevansa valmis kompromisseihin myös taiwanilaisten vastustajiensa kanssa. Tätä osoittaa se, että hänen uuden hallituksensa pääministeri ja 13 muuta ministeriä edustavat Kuomingtangia. Vain kuusi ministeriä tulee Chenin omasta puolueesta.

Hallituksen kokoonpano heijastaa voimasuhteita parlamentissa, jossa Kuomingtang on yhä suurin puolue. Kuomingtang hallitsi Taiwania 55 vuotta, minkä vuoksi koko virkamieskunta ja suuri osa keskeisistä instituutioista koostuu sen kannattajista.

Tämä asettaa Chenin vaikeaan tilanteeseen. Voidakseen toteuttaa ohjelmansa hänen on voitettava virkamiesten luottamus ja saatava tukea ainakin osalta Kuomingtanin parlamenttiryhmää.

Samaan aikaan Chenin on otettava huomioon myös oman puolueensa DPP:n mielipiteet, jotka usein poikkeavat melkoisesti Kuomingtangin kannoista. Monet DPP:n johtomiehistä kantavat lisäksi ymmärrettävistä syistä kaunaa Kuomingtangia kohtaan.

DPP.n nykyisen puheenjohtajan Lin Yi-chungin äiti ja kaksoistyttäret puukotettiin raa'asti kuoliaaksi 1980-luvulla, kun Lin istui vankilassa poliittisista syistä. Murhaajien uskotaan toimineen Kuomingtangin käskystä. Se hallitsi tuolloin Taiwania tiukkojen poikkeustilalakien turvin.

Varapuheenjohtaja Annette Lu tuomittiin seitsemän muun toisinajattelijan kanssa 12 vuodeksi vankeuteen, kun he järjestivät ensimmäisen joukkomielenosoituksen Kuomingtangia vastaan vuonna 1979.

Presidentti Chen on itsekin istunut vankilassa poliittisista syistä, ja hänen vaimonsa istuu pyörätuolissa jouduttuaan todennäköisesti Kuomingtangin palkkalistoilla olleiden gangsterien yliajamaksi.

Chen vakuuttaa, ettei hän janoa kostoa ja että hänen tavoitteensa on yhtenäisen Taiwanin luominen. Kiina ei välttämättä tervehti ilolla tätä pyrkimystä.

STT-MH
2.6.2000


Ulkomaat -sivulle