Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Piinallinen vuosipäivä pelottaa Kiinan johtoa



Jokavuotinen synkkä rituaali saavuttaa sunnuntaina huippunsa Kiinan pääkaupungissa Beijingissä. Poliisin turvatoimet on kiristetty äärimmilleen, kaikki vapaalla jalalla olevat toisinajattelijat on määrätty kotiarestiin ja opiskelijat komennettu pysymään tiukasti yliopistoillaan.


Yksitoista vuotta on ehtinyt kulua siitä, kun sotilaat ampuivat satoja ihmisiä Tiananmenin aukiolla Beijingin keskustassa.

Vuosipäivä hermostuttaa silti edelleen vallassa olevaa kommunistipuoluetta; se on tänäkin vuonna tehnyt selväksi, ettei se siedä minkäänlaista keskustelua kesäkuun 4:nnen päivän traagisista tapahtumista vuonna 1989.

Tällä kertaa poliisi ei ole tiukentanut pelkästään toisinajattelijoiden valvontaa, vaan syyniin ovat joutuneet myös vapaamieliset yliopistoihmiset ja taiteilijat. Ennaltaehkäisevät turvatoimet ovat ällistyttävän kovia, varsinkin kun ottaa huomioon opposition heikon aseman.

Hallitus on aiempien vuosipäivien alla hukkunut vetoomuksiin, joissa on vaadittu verilöylyyn johtaneiden mielenosoitusten arvioimista uudelleen. Tänä vuonna vain kourallinen toisinajattelijoita on rohjennut julkaista tämänlaisia kirjelmiä.

Tämä on tulosta hallituksen kovakouraisesta kampanjasta vaimentaa kaikki hallitukseen kohdistuva arvostelu. Kiinan ensimmäisen ja ainoan valtakunnallisen oppositiopuolueen, kielletyn demokraattisen puolueen johto on lähes kokonaisuudessaan suljettu vankiloihin kuluneen vuoden aikana yhdessä muiden aktivistien kanssa.


Tiukka valvonta

Kommunistipuolueen linja on ylipäätään muuttunut yhä vanhoillisempaan suuntaan tänä vuonna. Kiinan johtajia huolestuttaa muun muassa se, mitä seuraamuksia maan todennäköisellä liittymisellä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon saattaa olla. Tästä syystä puolueen otetta yhteiskunnasta on tiukennettu entisestään.

Jäsenyys WTO:ssa lisää huomattavasti yksityisen taloussektorin merkitystä. Yhä useammat kiinalaiset siirtyvät valtiollisten yritysten palveluksesta yksityiselle sektorille, mikä vääjäämättä johtaa puolueen vaikutusvallan murenemiseen kansan keskuudessa.

Presidentti Jiang Zemin onkin päättänyt, että kaikkien yksityisten yritysten on perustettava kommunistisia yksiköitä, joiden tehtävänä on varmistaa omistajien pitäytyminen puolueen viitoittamalla tiellä. Yksiköt huolehtivat myös omistajien ja työntekijöiden ideologisesta koulutuksesta.

Samaan aikaan puolue on varoittanut älymystöä vaatimasta poliittisia uudistuksia. Aiemmin puolue on suvainnut akateemisissa piireissä käydyn rajallisen keskustelun uudistuksista, mutta nyt pohdiskelu halutaan vaientaa.

Puolue on myös kehottanut kaikkia kiinalaisia uhraamaan mahdollisimman paljon aikaa ideologisille opinnoille. Ihmisten halutaan ennen muuta tutkailevan Jiangin konservatiivisia oppeja, joita tämä on kehitellyt kymmenvuotisen valtakautensa aikana.


Jäsenyys jakaa mielipiteitä

Tämän päivän Kiinassa vain pieni osa kansasta jaksaa kiinnostua puolueen poliittisista kampanjoista. Politiikka innostaa vain harvoja ja tuoreiden mielipidemittausten valossa myös useimmat opiskelijat haluavat kohentaa etupäässä omaa hyvinvointiaan.

Gallupien mukaan suurin osa opiskelijoista kannattaa Kiinan jäsenyyttä WTO:ssa, koska he uskovat sen parantavan maan taloutta. Monet muut kaupunkien asukkaat ovat sen sijaan huolissaan työllisyydestä, jonka pelätään jäsenyyden myötä heikentyvän entisestään.

Monet toisinajattelijat toivovat, että jäsenyydellä olisi myös poliittisia seuraamuksia. Vielä vapaalla jalalla olevat eturivin aktivistit, kuten Bao Tong - vuonna 1989 syrjäytetyn liberaalin puoluejohtajan Zhao Ziyangin neuvonantaja - ja ympäristöaktivisti Dai Qing uskovat, että jäsenyys tuo mukanaan demokraattisia arvoja ja edistää Kiinan kehittymistä oikeusvaltioksi.

Eräät maanpaossa elävät toisinajattelijat ovat täysin toista mieltä asiasta. Kansainvälisesti tunnetuin Kiinan hallituksen arvostelija Wei Jingsheng johtaa ryhmää, joka on äänekkäästi arvostellut sekä Kiinan WTO-jäsenyyttä että Yhdysvaltain äskettäin Kiinalle myöntämää pysyvän kauppakumppanin asemaa.

Wein mukaan länsimaat pönkittävät Kiinan itsevaltaista hallitusta lisäämällä kaupankäyntiä maan kanssa. Wei ja hänen kannattajansa pitävät Kiinaa "valtavana vankileirinä, jonka 1,25 miljardia asukasta elävät jatkuvassa viranomaisten pelossa".

Wei on myös arvostellut kovin sanoin niitä maanpakolaisia, jotka kannattavat WTO:n jäsenyyttä ja normaaleja kauppasuhteita Yhdysvaltoihin, ja syyttänyt heitä "lapsiksi, jotka ovat joutuneet roistojen harhaanjohtamiksi".

Yksi arvosteluryöpyn saaneista on vuoden 1989 opiskelijaliikkeen johtaja Wang Dan, jota nyt yllättäen syytetään siirtymisestä hallituksen leiriin.

STT-IA
2.6.2000


Ulkomaat -sivulle