Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Unice: Suomen kilpailukyky kohtuullisen hyvä



Suomi saa kohtuullisen hyvät arviot Euroopan teollisuusliittojen yhteistyöjärjestön Unicen tuoreessa kilpailukykyraportissa.


Suomen vahvuudet liittyvät raportin mukaan uusien teknologioiden nopeaan omaksumiseen ja käyttöönottoon.

Unice jakelee kiitoksen sanoja kattavasta IT-infrastruktuurista, satsauksista tutkimukseen ja kehitykseen sekä markkinoiden ripeästä vapauttamisesta.

Suomen heikkouksiksi Unicen raportissa mainitaan nuivat asenteet riskinottoa, yrittämistä ja innovaatiota kohtaan. Useimmissa muissa EU-maissa näihin asioihin suhtaudutaan paljon myönteisemmin, Yhdysvalloista puhumattakaan. Myös ankara verotus on Unicen mukaan Suomen ongelma.

Teollisuuden ja työnantajain keskusliitto TT penää Unicen raportin pohjalta verotuksen keventämistä, koulutuksen tehostamista sekä lisää satsauksia tutkimukseen ja kehitykseen.

Lisäksi TT korostaa Lissabonin EU-huippukokouksessa hyväksyttyjen Eurooppa-hankkeiden toteuttamisen tarvetta. Niihin liittyy mm. opettajien tietoteknisten valmiuksien parantaminen ja julkisten palvelujen internet-tarjonnan edistäminen.


USA:n etumatkan kuromisessa tehtävää

Unicen mukaan Euroopalla on yleisesti ottaen paljon tekemistä kuroakseen umpeen Yhdysvaltain etumatkan kilpailukyvyn kannalta olennaisissa asioissa.

Raportissa todetaan, että Euroopan taloudet eivät kykene tarjoamaan kansalaisilleen yhtä paljon työtilaisuuksia ja yhtä hyvää elintasoa kuin Yhdysvaltain talous.

Taikasanoiksi Euroopan uudelle kukoistukselle Unice nostaa innovaatiot ja luovuuden. Niiden edistämiseksi yrityksiltä ja yksilöiltä vaaditaan Unicen mielestä nykyistä suurempaa valmiutta riskinottoon.

Raportissa todetaan, että valtiot voivat tukea innovaatioita ja luovuutta edistämällä markkinoiden vapauttamista ja poistamalla markkinoille tulon esteitä sekä lisäämällä julkisia panostuksia tutkimukseen ja kehitykseen.

STT-IKK
2.6.2000


Talous -sivulle