Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon verovinkki

Vähäiset yksityisajot alentavat autoetuaTyösuhdeautolla ajavan kannattaa muistaa, että ajopäiväkirjan pito kannattaa, jos yksityisajoja on alle 18 000 kilometriä vuodessa.


Tämä johtuu siitä, että autoedun kaavamainen verotusarvo on laskettu olettaen työntekijän yksityisajojen olevan vuodessa 18 000 kilometriä.

Esimerkiksi vuonna 1999 käyttöön otetun auton, arvo 160 000 markkaa, vapaan autoedun arvo on 3 300 markkaa kuukaudessa silloin, kun selvitystä yksityisajoista ei verottajalla ole.

Jos yksityisajoja on esimerkiksi 500 kilometriä kuukaudessa, edun arvo laskee 900 markkaa kuukaudessa. Yksityisajoa ovat myös kodin ja varsinaisen työntekopaikan väliset matkat.

Myös paljon työmatkoja ajavan kannattaa pitää ajopäiväkirjaa. Jos työajoja on yli 30 000 kilometriä vuodessa, autoedun perusarvoa alennetaan 20 prosenttia. Edellisen esimerkin mukaisen autoedun arvo laskee vielä 390 markkaa kuukaudessa työajojen suuren määrän vuoksi.

Jos palkanlaskija ei ole huomioinut vähäisiä yksityisajoja tai suuria työajoja ennakonpidätystä toimittaessaan, palkansaajan täytyy esittää niistä selvitys veroilmoituksessaan tai veroehdotuksessa.

Koska vähäiset yksityisajot työsuhdeautolla alentavat verotusta, vastaavasti suuret yksityisajot nostavat veroja. Verottaja voi nimittäin myös nostaa autoedun verotusta.

Jos työntekijän kodin ja työpaikan välinen edestakainen matka on yli 80 kilometriä, riski verojen kiristymiseen on olemassa. Verottaja olettaa silloin, että ajat vuodessa enemmän kuin 18 000 kilometriä.

Veronmaksajain Keskusliitto, Verotieto Oy
2.6.2000


Talous -sivulle