Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Euroopan Galileo sai tarvitsemansa radiotaajuudet

Satelliittitaajuuksien käytöstä sopu Istanbulissa



Maailman radiokonferenssi WRC pääsi Istanbulissa sopimukseen satelliittien käyttämien radiotaajuuksien käyttöön liittyvistä teknisistä ehdoista.


Päätös murtaa amerikkalaisen Teledesic-satelliittijärjestelmän monopolin tarjota nopeita Internet-yhteyksiä satelliitista suoraan kuluttajille.

- Päätös syntyi Euroopan, Yhdysvaltojen ja arabimaiden yhteistyön pohjalta. Se merkitsee käytännössä sitä, että Eurooppa pääsee rakentamaan omaa laajakaistaista Skybridge-satelliittijärjestelmää, kertoi Telehallintokeskuksen taajuusyksikön päällikkö Margit Huhtala Istanbulista.

Päätös oli Suomen ja muiden Euroopan maiden tavoitteiden mukainen. Laajakaistaisten satelliittijärjestelmien avulla voidaan tarjota nopeita Internet- ja datapalveluja alueille, joille maanpäällisen verkon rakentaminen ei ole mahdollista tai taloudellisesti kannattavaa.

Konferenssi teki myös joukon päätöksiä, joiden seurauksena Suomessa saadaan käyttöön lisää taajuuksia laajakaistaisiin kiinteisiin yhteyksiin. Niiden avulla voi tarjota nopeita Internet- ja multimediapalveluita langallisen puhelinverkon ohi suoraan tilaajille, mikä lisää paikallisverkkokilpailua.

Eräät suomalaiset teleyritykset tarjoavat Internet-liittymiä radioteitse jo nyt. Nyt käytettävissä olevat taajuudet eivät kuitenkaan riitä pitkälle. Sen vuoksi liikenne ruuhkautuu ja siirtonopeudet jäävät alhaisiksi. Uudet taajuuskaistat mahdollistavat Huhtalan mukaan usean operaattorin tarjoamat kymmenien megabittien yhteydet samalla alueella.

- Päätökset mahdollistavat todellisen kilpailun kotitalouksien nopeista Internet-yhteyksistä muutaman vuoden kuluttua. Taajuuksien saaminen nopeille datayhteyksille oli eräs EU:n keskeisistä tavoitteista konferenssissa, Huhtala totesi.

Langattomia laajakaistayhteyksiä varten osoitettiin neljä uutta taajuusaluetta yli 30 gigahertzin taajuusalueelta. Osa näistä taajuuksista käytetään Suomessa tulevaisuudessa UMTSin tukiasemayhteyksiin.

- Päätökset syntyivät viikkoja kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Yhdysvaltain tavoitteena oli saada osa nyt laajakaistaisiin kiinteisiin yhteyksiin nimetyistä taajuuksista satelliittikäyttöön. Sen ehdotukset eivät kuitenkaan saaneet riittävää tukea ja Euroopan kanta pääsi voitolle, kertoi Huhtala.

Euroopan ja Yhdysvaltain välillä käytiin konferenssissa Huhtalan mukaan kiivasta sanasotaa satelliittikäyttöön siirrettävistä taajuuksista. Euroopassa halutaan suojata ja laajentaa maanpäällisten taajuuksien käyttöä paikallisten laajakaistaisten palvelujen tarjoamiseksi, kun taas Yhdysvallat pyrkii lisäämään globaalien satelliittitaajuuksien määrää merkittävästi.

Huhtalan mukaan radiokonferenssi on onnistunut myönteisesti. Kokonaisuutena näyttää siltä, että Suomen kaikki merkittävät tavoitteet toteutuvat, sanoi hän. Konferenssi päättyy viikon lopussa.


Euroopan Galileo sai tarvitsemansa radiotaajuudet

Eurooppalainen Galileo-navigointisatelliittijärjestelmä sai Istanbulissa jatkuvassa Maailman radiokonferensissa WRC:ssa käyttöönsä järjestelmän tarvitsemat radiotaajuudet.

Radiokonferenssin taajuuspäätös mahdollistaa Galileon rakentamisen Euroopan unionin suunnitelmien mukaisesti, kertoi tekniikan lisensiaatti Petri Lehikoinen Suomen valtuuskunnasta.

Euroopan unionin on määrä tehdä Galileon rakentamispäätös ensi joulukuussa. Satelliittinavigointijärjestelmä tulee käyttöön vuodesta 2005 alkaen. Täydessä maailmanlaajuisessa käytössä Galileo on EU:n suunnitelmien mukaan vuonna 2008. Galileon suunnitteluvaihe aloitettiin jo viime keväänä.

- Päätös on EU:n esitysten mukainen ja varmistaa Galileon käyttöön sen tarvitsemat taajuudet, sanoi Lehikoinen. Yhdysvallat ja Venäjä tukivat konferenssissa Euroopan esitystä. Vastaavasti Euroopan maat antoivat tukensa Yhdysvaltain esitykselle saada omalle GPS-järjestelmälleen lisää taajuuksia.

Galileon kehittämisen takana ovat Lehikoisen mukaan poliittiset syyt. Eurooppa ei halua olla riippuvainen Yhdysvaltain armeijan hallinnoimasta GPS-järjestelmästä.

- Eurooppa haluaa käyttöönsä paikannuspalvelun, jota hallinnoidaan Euroopasta ja jonka saatavuus kaikissa tilanteissa on taattu, sanoi Lehikoinen.

Hänen mukaansa Galileo on eräs keskeisistä Euroopan unionin hankkeista tällä vuosikymmenellä. Navigointi- ja paikannusjärjestelmänä Galileo on periaatteessa GPS:n kaltainen, mutta sitä kehittyneempi. Galileolla päästään 5-10 metrin paikannustarkkuuteen kaikkialla maailmassa.

Galileon rakentavat yhdessä Euroopan unioni, Euroopan avaruusjärjestö ESA ja lennonjohdosta vastaava Eurocontrol. Galileo käyttää yhteensä 30:tä keskikorkealla MEO-radalla eli runsaan 23 000 kilometrin korkeudessa kiertävää satelliittia.

Tämän vaihtoehdon rakennuskustannukset ovat ESA:n laskelmien mukaan noin 2,7 miljardia euroa. Toisessa 3,2 miljardia euroa maksavassa vaihtoehdossa käytettäisiin 24 MEO-radalla kiertävää satelliittia ja yhdeksää 36 000 kilometrin geostationäärisellä GEO-radalla kiertävää satelliittia.

STT-IKK
2.6.2000


Talous -sivulle