Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Yritysten eettiset normistot julki

Amnesty perää yrityksiltä sosiaalista vastuuta



Moni iso suomalaisyritys on kirjannut ihmisoikeuskysymykset talon sisäisiin normistoihin. Harva yhtiö sen sijaan on vielä julkistanut eettisiä normistojaan. Pian näin tekee mm. UPM-Kymmene ja ennen pitkää myös Nokia.


Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin liikeryhmässä toimiva britti Sir Geoffrey Chandler patistaa suomalaisyrityksiä ottamaan ihmisoikeudet nykyistä paremmin huomioon toimintasuunnitelmissaan ja -ohjelmissaan.

Shellistä eläkkeellä oleva Chandler kiertää monikansallisten yhtiöiden pääkonttoreissa julistamassa ihmisoikeusasiaa.

Par'aikaa Suomessa oleva Chandler osallistuu ympäristötapahtuma Otaeco'00:aan ja tapaa myös yritysten edustajia. Tällä kertaa mm. Nokian, UPM-Kymmenen ja Keskon johtajia.

Chandlerin mukaan raha ja osakkeenomistajan arvonnousu eivät saa olla ainoat yrityksen toimintaa ohjaavat voimat. Myös ihmisoikeudet ja muu sosiaalinen vastuu tulee kirjata tavoitteisiin.

Chandler korostaa, etteivät yritykset voi ryhtyä maailman tuomareiksi eivätkä omia itselleen valtaa ja vastuuta, joka kuuluu kunkin maan hallitukselle. Mutta yritykset voivat puhua ihmisoikeuksien puolesta ja kunnioittaa niitä omassa toiminnassaan.

Yritykset ovat näyttäneet teknisen osaamisensa. Nyt niiden tulee osoittaa kyvykkyytensä sosiaalisten ja eettisten kysymysten hoidossa, Chandler korostaa.


Nokialla selvä säännöstö

Amnesty patistaa yrityksiä kirjaamaan ihmisoikeusnäkemyksensä paperille ja julkistamaan ne. Maailmalla moni yritys on jo näin tehnyt. Suomessa hommaa aloitellaan.

Suomessa usealla yrityksellä on jo omat, sisäiset eettiset ohjeistonsa. UPM-Kymmene aikoo lähiaikoina julkistaa oman eettisen tapasäännöstönsä, joissa puututaan myös ihmisoikeuksiin.

Nokialla on oma eettinen säännöstönsä, jota jokaisen talossa olevan tulee noudattaa. Ihmisoikeuksien osalta Nokian säännöstö kieltää rotuun, väriin, sukupuoleen, uskontoon tai mielipiteeseen perustuvan syrjinnän.

Säännöstössään Nokia sanoutuu jyrkästi irti lapsi- ja orjatyövoiman käytöstä eikä tee sopimuksia sellaisten alihankkijoiden kanssa, jotka eivät noudata yhtiön ihmisoikeuslinjauksia.

Nokian säännöstö perustuu yhtiön omiin linjauksiin, ei esimerkiksi yleismaailmalliseen ihmisoikeusjulistukseen.


Etujärjestöltä ohjeistusta

Ympäristöasioiden kirjaaminen yritystavoitteisiin on jo arkipäivää.
- Nyt on merkkejä ympäristöasioiden laajentamisesta sosiaaliseen vastuuseen, sanoo johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala Teollisuuden ja työnantajain keskusliitosta (TT).

TT valmistelee paraikaa jäsenyrityksilleen ohjeistusta yhteiskunnallisen vastuun huomioonottamisesta. Ympäristö- ja kuluttaja-asioiden ohella siihen luetaan ihmisoikeudet.

Ennen pitkää yritysten uskotaan myös alkavan raportoida toiminnastaan yhteiskunnallisten ja sosiaalisten asioiden hoidossa. Ensimmäisenä suomalaisyrityksenä Fortum julkisti keväällä yhteiskuntaraportin viime vuoden toiminnastaan.

STT-MH
20.10.2000


Talous -sivulle