Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Poliisi: Harva viitsii suojata avoimet Internet-yhteytensä

Tietokoneiden suurin turvariski on käyttäjä itse



Yksityiset tietokoneen käyttäjät sekä pienemmät kunnat suojaavat yhä varsin huonosti omat Internet-yhteytensä. Vaikka keskusrikospoliisi ei suostukaan antamaan prosenttimääräisiä arvioita suojaamattomien yhteyksien määrästä, se pitää turvattomia tietoverkkoja Suomessa edelleen erittäin yleisinä.


KRP:n tietotekniikkarikosryhmän vetäjä, ylikomisario Veli-Pekka Loikala huomauttaa, että suurin tietoturvariski on aina tietokoneen omistaja itse. Ellei hän älyä suojautua avoimessa Internet-verkossa, sitä ei käyttäjän puolesta tee kukaan muukaan.

Siksi PC:n omistaja ei tietokonemurron tai virustartunnan sattuessa voi syyttää kuin itseään: tarvittavia suojauspaketteja kun saa alan kauppojen hyllyiltä.

Loikalan mukaan syy heikkoon tietoturvaan ei välttämättä ole välinpitämättömyys, vaan yksinkertaisesti Internetin uhista ei tiedetä tarpeeksi.

- Kun netti tuli siinä kymmenen vuotta sitten, me aikuiset jouduimme opettelemaan käytön alkutekijöistä. Nuorempi polvi saa Internet-taidot koulumaidosta ja opettavat siinä sivussa vanhempiaan. Mutta puhutaanko tietoturvasta, Loikala kysyy.


Iso osa rikkeistä tehdään pilanpäiten

Tietokonerikokset ovat asiantuntijoiden mukaan siitä harvinaislaatuisia rikoksia, että osa "rikollisista" edes tietää tekevänsä tietoturvarikoksen.

- Niin sanotut hakkerit ovat usein 17-21-vuotiaita nuoria, jotka eivät aina edes ymmärrä syyllistyvänsä rangaistavaan tekoon. He eivät ole mitään tietokone-eksperttejä, eivätkä läheskään aina tavoittele sen kummempaa etua, vaan kyse on pilanteosta - just for fun, tuotepäällikkö Tom Powledge Symantec Corporationista toteaa.

Tietoturvarikoksista on kuitenkin leikki kaukana, varoittaa Powledge, varsinkin silloin, kun murtautuja pääsee käsiksi tietokoneen omistajan henkilötietoihin Internet-ostosten yhteydessä.

- Uhrin nimellä aletaan tilata tavaraa, hänen tietokonettaan käytetään väliporttina muihin tietokonerikoksiin tai kun käyttäjän tiedostot tuhotaan kuin tuhka tuuleen, ekspertti listaa.

- Välttämättä PC:n käyttäjä ei saa koskaan tietää, että hänen koneellaan on käyty. Kukapa nukkuisi yönsä rauhallisesti, jos tietäisi, että hänen sähköpostinsa on luettu tai koneen muistissa on hakkerin lataamia pornotiedostoja, Powledge sanoo.


Rangaistusmaksimi kolme vuotta

Internet on maailmanlaajuinen avoin tietoverkko, ja siihen modeemi- tai kaapeliyhteyksillä liitetty kone on tietoverkon yksittäinen hermosolu.

Koneelle on periaatteessa avoin pääsy miljoonilla ja taas miljoonilla ihmisillä, ellei konetta ole asianmukaisesti suojattu.

Suomen lainsäädännössä hakkerointirikosnimikkeitä ovat muun muassa tietomurron yritys, luvaton käyttö sekä törkeä viestintäsalaisuuden rikkominen, jossa maksimirangaistus on kolme vuotta vankeutta.

- Jos vielä tuhotaan kaverin purkki, syyllistytään lisäksi vahingontekoon, Loikala huomauttaa.

Keskusrikospoliisin tietokonerikosryhmässä työskentelee tällä hetkellä noin kymmenen henkeä. Osa tehtävistä liittyy varsinaisten tietokonerikosten ohella rikoksiin, jotka tehdään tietokoneiden avulla. Tällaisissa tapauksissa KRP antaa usein myös virka-apua muille poliisiyksiköille.

STT-IA
20.10.2000


Kotimaa -sivulle