Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pörssikurssien lasku syönyt kotitalouksien varallisuutta



Pörssikurssien viimeaikainen lasku ja heilahtelu eli volatiliteetti ovat kansantalousekonomistin mielestä luonnollinen seuraus viimekeväisestä nousuhuumasta.


Ruusuisiin odotuksiin perustunut informaatioteknologian yritysten hintakupla on nyt puhjennut luonnollisella tavalla, sanoo Suomen Pankin kansantalousosaston ekonomisti Kari Takala.

Pankin talousennusteiden parissa työskentelevä Takala huomauttaa, ettei Suomen taloudessa ole lähivuosina näköpiirissä taantumaa tai lamaa.

Pörssiosakkeiden arvon alentuminen on kuitenkin syönyt kotitalouksien osakevarallisuuden arvoa keväästä lähtien noin 100 miljardia markkaa.

Vielä maaliskuun lopussa kotitalouksien suorien pörssisijoitusten arvo oli 334 miljardia markkaa. Kesäkuun lopussa se oli 271 miljardia ja syyskuun lopussa 237 miljardia.

- Supistumisesta noin 95 prosenttia johtuu kurssilaskusta eikä osakkeiden myynnistä, Takala sanoo. Sitä vastoin osakkeita omistavien kotitalouksien määrä on pysynyt vakaana. Syyskuun lopussa 12,6 prosenttia Helsingin pörssin kokonaisarvosta oli suoraan luonnollisten henkilöiden omistuksessa.

Suomessa yksityisten kansalaisten osakevarallisuuden merkitys koko kansantaloudessa ei ole yhtä huomattava kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa noin 40 prosentilla kansalaisista on merkittäviä omistuksia.


Asuntovarallisuus osakeomistuksia tärkeämpää

Takala sanoo, että pörssikurssien heilahtelulla on paljon enemmän psykologista kuin reaalista vaikutusta.

- Kauppaa käydään hyvin pienellä osalla osakkeiden kokonaismäärästä. Suurin osa hintojen vaihtelusta jää realisoitumatta, jos osakkeilla ei käydä kauppaa.

Takala pitää kansantalouden kannalta tärkeämpänä suomalaisten asuntovarallisuuden vaikutusta kokonaiskulutukseen.

Pörssiosakkeiden myynnistä saatujen voittojen käyttö kulutushyödykkeiden ostoon jää selvästi pienemmäksi kuin asuntovarallisuuden kautta syntyvä vaikutus kulutukseen.

Näillä näkymin ekonomistit odottavat talouskasvun pientä vaimenemista, mutta taantumasta ei voida puhua.
- Uusimpien ennusteiden mukaan lähiaikoina ei päädytä edes pitkän aikavälin keskimääräistä kasvuvauhtia alemmalle kasvutasolle. Vienti ja yksityinen kulutus pitävät yllä vahvaa kasvua, Takala huomauttaa.


Pörssihinnat ennakoivat tulevaa

Takala toteaa, että pörssin tehtävä on hinnoitella eri yhtiöitä ja niiden tulevia osinkovirtoja.
- Tavallaan pörssin hinnat heijastavat koko ajan yritysten tulevaa tulosta, ja siinä on aina suurta vaihtelua, hän sanoo.

Yhtiön osakkeen pörssikurssin pitäisi kertoa tulevien osinkojen nykyarvo eli tavallaan osakkeen tuleva osinkovirta on diskontattu jollakin korkotasolla tähän hetkeen.

Tällä ja vielä ensi viikolla Suomessa jännitetään Nokian tuoreinta osavuositulosta. Yhtiö julkistaa sen ensi viikon torstaina.

Syyskuun lopussa Nokian ulkomaalaisomistus oli 88,85 prosenttia eli käytännössä 90 ja se osuus osinkovirrasta menee ulkomaille.
- Tärkeintä Nokian kohdalla on, että tuotantotoiminta säilyy Suomessa, Takala sanoo.

STT-IA
20.10.2000


Talous -sivulle