Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Vaalitappiosta paineita vasemmistolle



Kunnallisvaaleissa koettu tappio nostattaa vasemmistopuolueiden piirissä paineita politiikan virittämiseksi sosiaalisempaan suuntaan. Eräät arvioivat, että paineita puretaan jo syksyn budjettikäsittelyssä eduskunnassa.


- Ei tämä ainakaan tunnelmaa kevennä. Luulen, että eduskunnassa voi tulla aika kuuma syksy. Saa nähdä, miten rivit hallituksen piirissä kestävät, kansanedustaja Kari Uotila (vas.) pohdiskeli maanantaina.

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Virpa Puisto arveli, että osa jätti äänestämättä, koska ihmiset on pantu odottamaan liian pitkään asioiden parantumista laman jäljiltä.

Eikä odottelua ole tehnyt ainakaan helpommaksi valtiovarainministerin asenne.
- Esimerkiksi valtiovarainministeri sanoo, että rahaa tulee ovista ja ikkunoista, mutta asioita ei voi korjata, kun pitää noudattaa tiukkaa finanssipolitiikkaa.

- Ihmiset olivat sitä mieltä, että okei noudattakaa sitä politiikkaanne, mutta älkää mua sotkeko tähän.

Myös kansanedustaja Kari Rajamäki (sd.) epäili, että osalta äänestäjiä oli parempien aikojen odottelussa mennyt jo usko.

- Pienillä elkeillä puoluejohdon ja hallituksen uskottavuus ei palaudu. Politiikkaa on saatava nyt monta piirua lähemmäksi ihmistä.


"Kokoomuksen ja Niinistön apurina"

Rajamäkeä jäi kaivelemaan myös pääministeri-puheenjohtaja Paavo Lipposen tapa suhtautua SDP:n eduskuntaryhmän aloitteeseen eläkeläisten ylimääräisen sairausvakuutusmaksun alennuksesta.

- Kuulimme pääministerin kriittisiä kommentteja, mutta emme kuulleet puolueen puheenjohtajan myönteisiä kommentteja. Tämäkin hämmensi erittäin paljon.

Rajamäen mielestä sosiaalidemokraattien hallitustyö on leimautunut liikaa kokoomuksen ja Niinistön apurina olemiseksi. Uotilan mielestä vaalin tuloksesta pitäisi osata lukea, että hallitukselta odotetaan sosiaalisempaa otetta lama-ajan vaurioiden korjaamiseksi.

- Kyllä nyt sen verran liikkumavaraa on, että pieni ripaus sosiaalisuutta joukkoon mahtuu, ja kansantalous sen kestää.


Keskusta piti äänestäjänsä

DP:n puoluesihteeri Kari Laitinen arvelee, että keskusta onnistui voittamaan pitämällä vanhat äänestäjänsä hyvin. Muuttovoittoalueilla vahva SDP sen sijaan kärsi äänestäjien kotiin jäämisestä.

- Ehkä poliittinen motiivi jollakin tavalla puuttui. Ei ollut riittävää ärsykettä myönteisessä eikä kielteisessä mielessä, eli ei myöskään uhkaa.

Laitinen ei usko, että vaalin tuloksella olisi suurempia vaikutuksia hallituksen toimintaan. Marssijärjestyskin eli puolueiden suuruusjärjestys hallituksen sisällä säilyi ennallaan.

Vasemmistoliiton kannatus putosi nyt hivenen alle 10 prosentin, mitä ei ole vielä koskaan tapahtunut kunnallis- eikä eduskuntavaaleissa.

Kannatuksen pysymistä on rajan yläpuolelle on puolueen piirissä pidetty tärkeänä jo mielikuvasyistä. On puhuttu eräänlaisesta riskirajasta.

Puolueen kunnallissihteeri Aulis Ruuth huomautti, että se on tärkeä kynnys myös vaalimatematiikan kannalta. Jos kannatus alkaa tästä vielä laskea, vaalimatematiikka merkitsee sitä, että kansanedustaja- ja valtuustopaikkoja alkaa hävitä nopeamassa tahdissa.

Vasemmistoliitto kuittasi nyt tappioita perinteisesti vahvoilla alueillaan kuten Kemissä, Kajaanissa ja Karkkilassa. Osittain tähän vaikutti Ruuthin mukaan se, että puolueen listoilla edellisissä vaaleissa olleet SKP:n ehdokkaat olivat nyt omilla listoillaan.

STT-IA
23.10.2000


Politiikka -sivulle