Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Vain lumi puuttuu

Hiihtokeskusten jättipanostukset odottavat asiakkaita



Hiihto- ja laskettelukeskukset ovat valmistautuneet tulevaan kauteen poikkeuksellisen mittavin investoinnein. Panostukset odottavat enää maksajia - asiakkaita.


Eräille keskuksille odotus on tavanomaista pitempi, sillä keskimääräistä lämpimämmäksi äitynyt sää on paikoin myöhentänyt rinteiden ja latujen avausta ennakkoon kaavaillusta.

Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Guy Catani sanoo, että suursatsauksissa on menossa kolmas vuosi ja ainakin neljäs on vielä tulossa. Pelkästään majoitusrakentamisen vuotuinen kokonaishinta liikkuu arviolta 250 miljoonan markan tienoilla.

Catanin mukaan hisseihin ja rinteisiin on lisäksi kulutettu alkavaa kautta varten 38 miljoonaa markkaa. Töitä on tehty noin 30 keskuksessa.

Taustalla on kuusi vuotta tasaisesti kasvanut hissilippujen myynti, joka viime vuonna rikkoi 200 miljoonan markan rajan. Tälle kaudelle odotetaan edelleen neljän viiden prosentin kasvua.

Hieman yllättäen kymmenen suurimman lipunmyyjän joukossa on vain kolme lappilaista keskusta - Levi, Ylläs ja Pyhätunturi. Huipulla on Ruka ja kerman kuorijoiden joukkoon yltävät myös Iso-Syöte, Vuokatti, Tahko, Himos ja Messilä.


Miljoona laskettelijaa

Taloustutkimuksen mukaan rinteitä vilistää kaikkiaan noin miljoona laskettelijaa, joista 750 000 on yli 15-vuotiaita ja loput sitä nuorempia.

Catani muistuttaa, että laskettelumatkailussa kilahtelee kaudessa kaikkiaan 2,5-3 miljardin markan liikevaihto, kun kokonaisuuteen lasketaan matkustus, majoitus, ruokailu, hissilippujen myynti ja muu vastaava kulutus.

Suomalaiset tuovat laskettelumatkailun markoista vähintään 85 prosenttia. Laskettelu antaa melkoisen siivun koko talvimatkailuun, jossa pyörii yhteensä noin 7,5 miljardia markkaa.


Valkoista odotellaan

Kauden kasvuodotusten täyttyminen on paljolti kiinni säiden haltijasta, joka keskusten kannalta ei tänä syksynä ole vielä näyttänyt parhaita puoliaan.

Muutamissa paikoissa avaus on jouduttu lykkäämään suunnitellusta. Tosin valmiudet pikaiseen avaukseen ovat heti ensipakkasten ilmaannuttua.

Kuusamon Ruka on kunnianhimoisesti pysynyt avaajien kärjessä. Tavoitteena oli lumettaa ensimmäinen rinne laskettelukuntoon jo viime viikon perjantaina, mutta maa pysyi mustana liiallisten plusasteiden takia.

Rinteen luvataan kuitenkin valmistuvan suksittavaksi parissa vuorokaudessa, kunhan ilma jäähtyy riittävästi. Perinteinen virallinen avaus sijoittuu Rukalla vasta isänpäivän viikonloppuun.

Keskus on myös investoijien kärkisijoilla. Kautta varten on upotettu ja upotetaan yhteensä noin sata miljoonaa markkaa.

Tarjontaa monipuolistavat muun muassa Rantasipi Rukahovin hotellilaajennus sekä uusi huoneistohotelli Rukan Omena. Keskuksen ytimeen tulee kaikkiaan lähes 800 vuodepaikan lisäys.

Listalla on niin ikään Rukapalvelun safaritalon laajennus ravintoloineen sekä RukaSkin palvelurakennus, Rukapalvelun tiedottaja Anne Murto kertoo.


Kittilän elinehto

Jos Leviin liittyvät hankkeet pistetään nippuun, päästään 600-700 miljoonan markan investointeihin parin vuoden aikana, Kittilän kunnanjohtaja Seppo Maula laskee.

Lähtölaukausta vaille on neljän tähden kylpylähotelli, jonka on määrä nousta Levin huipulle kiipeävän tien varren tasanteelle. Hankkeen taustalla on Holiday Club Finland.

Maulan mukaan kyse olisi vasta ensimmäisestä vaiheesta, sillä 6-7 vuoden jaksolle ulottuva suunnitelma sisältää tuplauksen pariinsataan miljoonaan markkaan, joka hupenee hankkeen avausosaan.

Levin luettelo jatkuu muutamilla hotellilaajennuksilla, Hullun Poron areenaksi nimetyllä konsertti-, tanssi- ja kokousrakennuksella sekä alppihiihtokeskuksella, jonka rakentaminen on alkamassa ensi keväänä. Myös yksittäiset lomatontit käyvät kiivaasti kaupaksi.

Maulan mukaan Levi on elinehto Kittilän kunnalle. Ympärivuotisia työpaikkoja matkailu tarjoaa lähes 700 ja sesonkeina töitä on yli 1 200 tekijälle. Työllisiä kunnassa on kaikkiaan 2 300.


Edustushiihtäjät latua vailla

Saariselkä nappasi tulevalle kaudelle Hiihtoliiton poolisopimuksen, joka tuo edustushiihtäjät keskukseen.

Sopimuksen keskeinen merkitys on sen myönteisessä ja ehkä nuorekkaassakin julkisuusarvossa, jonka toivotaan osaltaan karsivan Saariselän hieman vanhahtavaa mainetta, Saariselkä Oy:n toimitusjohtaja Ahti Lehto sanoo.

Kaikki on muuten valmista, mutta ladut ovat vielä lumetuskoneessa säiden takia. Ne syntyvät kuitenkin nopeasti pakkasten tultua. Rinteiden avaus sen sijaan lykättiin suosiolla 24:nteen marraskuuta eli noin kuukautta normaalia myöhemmäksi.

Sääperhoset kutkuttelevat myös ylläsläisten vatsoja, sillä Japanin maajoukkue on tulossa etsimään latuja 28. lokakuuta.

YlläsSkin rinnejohtaja Hannu Auvinen tosin uskoo, että latu syntyy ajoissa ja rinteitäkin päästään lumettamaan marraskuun alussa, jotta Äkäslompolon puolella voidaan lasketella kuukauden kuluttua.

Iso-Ylläksen kausi alkaa perinteisesti itsenäisyyspäivänä. Erikoisuutena otetaan käyttöön kelohonkainen kammiravintola, joka on pystytetty Ylläksen huipulle 718 metrin korkeuteen, rinnetoimen johtaja Tuomo Poukkanen kertoo.

Myös Iso-Ylläksen puolella odottaa lopullista sinettiään kylpylähotelli, joka yritetään saada työn alle vuonna 2002.


Etäluettava Pyhätunturi

Pyhätunturi avautuu perinteisesti 10. marraskuuta. Pyhän kasvuodotukset ovat keskimääräistä suuremmat - kuutisen prosenttia.

Keskuksen merkittävin uutuus on etäluettava älykortti, joka kattaa kaikki keskeiset palvelut.
- Otimme järjestelmän käyttöön ensimmäisenä hiihtokeskuksena maailmassa, Pyhätunturi Oy:n toimitusjohtaja Kari Jussi Aho kehuu.

Korttiin voi ladata rahaa käteisellä sekä pankki- tai luottokorteilla. Sillä voi maksaa esimerkiksi ravintoloissa ja välinevuokraamoissa.

Kortilla aukeavat myös hissien portit ja jopa hotellihuoneen ovi. Korttia vain vilautetaan kunkin kohteen automaattiselle lukulaitteelle.

STT-IA
20.10.2000


Kotimaa -sivulle