Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU-parlamentti vie Solana-päätöksen oikeuteen



Euroopan parlamentti nostaa kanteen EU:n korkean edustajan Javier Solanan päätöksestä salata unionin kriisinhallintaan liittyvät asiakirjat. Parlamentti valittaa asiasta EY-tuomioistuimeen.


Kanteen nostamisesta päättivät torstaina parlamentin poliittisten ryhmien johtajat. Parlamentti on ollut tyytymätön ratkaisuun mm. siksi, että se koki tulleensa syrjäytetyksi päätöstä tehtäessä.

Muodollisesti kanne kohdistuu ministerineuvostoon eli Solana-päätöksen hyväksyneisiin jäsenmaihin.

Sotilasliitto NATO on vaatinut tiukkaa salausta aineistolle, jonka se luovuttaa unionille. Tiedonvaihtoa tapahtuu paljon, koska EU on päättänyt kehittää kriisinhallintaa läheisessä yhteistyöstä Naton kanssa. Espanjalainen Javier Solana on Naton entinen pääsihteeri.

Solana kävi parlamentissa kaksi viikkoa sitten selittämässä kantojaan parlamentin ryhmäjohtajille. Kiistaan ei tuolloin tullut lisävalaistusta.

Aiemmin myös parlamentin oikeusasiainvaliokunta suositti valitusta tuomioistuimeen. Monet edustajat ovat katsoneet, että parlamentin on pidettävä tarkasti kiinni toimivaltuuksistaan, jottei niitä loukattaisi.

Jäsenmaista Hollanti jätti jo aiemmin kanteen samasta asiasta EY-tuomioistuimeen. Hollanti katsoo, että päätös on EU:n perussopimuksen vastainen. Avoimuutta kannattavista maista Ruotsi on ilmoittanut tukevansa kannetta. Suomen odotetaan vahvistavansa väliintulonsa Hollannin puolesta lähiviikkoina.

Jäsenmaat hyväksyivät Solana-päätöksen virkamiestasolla loppukesällä. Hollannin lisäksi päätöstä vastaan äänestivät Suomi ja Ruotsi. Maat katsoivat, että arkaluontoiset asiakirjat voitaisiin turvata nykyisten sääntöjen puitteissa ilman erillistä salausjärjestelmää. Tähän riittäisi se, että avoimuusasetukseen lisättäisiin maininta sotilaallisista perusteista ja operaatioiden turvallisuudesta.


Sosialistiryhmä ei äänestänyt

Brysselissä koolla olleet parlamentin poliittisten ryhmien johtajien enemmistö tuki kanteen nostamista. Puolesta äänestivät mm. konservatiivit, liberaalit, vihreät ja vasemmistoryhmä.

Sosialistiryhmä pidättäytyi äänestäessä, samoin äärioikeisto ja sitoutumattomien pieni ryhmä. Syy sosialistiryhmän kantaan ei ollut tuoreeltaan tiedossa.

Eräs parlamentin virkamies arveli taustalla olleen sen, että EU-maiden johdossa on paljon sosialisteja. Myös espanjalaisen sosialistiryhmän puheenjohtajan Enrique Baron Crespon kannan arveltiin vaikuttaneen.

Vihreiden ryhmäjohtaja Heidi Hautala ilmaisi torstaina tyytyväisyytensä kanteen nostamisesta. Hän muistutti, että useat keskeiset asiakirjojen avoimuusperusteet ovat tulleet tuomioistuinten ratkaisujen kautta.

Hautala toivoi, että parlamentin ratkaisu tukee Suomen ja muiden avoimuutta kannattavien maiden asemaa ministerineuvostossa. Hautala arvioi tapauksen heijastuvan myös valmisteilla olevaan EU:n avoimuusasetukseen.

- Toivottavasti tämä johtaa siihen, että ministerineuvosto ymmärtää, ettei asetuksen lähestymistavaksi voi tarjota samanlaisia rajoituksia kuin Solana-päätöstä tehtäessä, Hautala sanoi.

Ministerineuvosto yritti vielä torstaina esittää erimielisyyden ratkaisuksi sitä, että tietoja turvallisuuteen ja puolustukseen liittyvistä asioista luovutettaisiin parlamentin erikoisvaliokunnalle. Sen muodostaisivat puhemies, ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja sekä kolmas jäsen, jonka puhemies ja neuvoston puheenjohtaja nimittäisivät yhdessä.

STT-IKK
20.10.2000


Politiikka -sivulle