Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Jugoslavian vallanvaihdoksen seurauksena

Vojvodinan unkarilaisten aseman odotetaan kohentuvan



Jugoslavian veretön vallankumous ja Vojislav Kostunican valinta 13 vuotta hallinneen Slobodan Milosevicin tilalle on saanut kiitosta maailmalta. Naapurissa Unkarissa reaktiot ovat samansuuntaiset ja toiveikkaan odottavat Vojvodinan unkarilaisvähemmistön aseman suhteen.


Unkarin pääministeri Viktor Orban onnitteli tuoreeltaan jugoslaaveja vallanvaihdoksen jälkeen. Hän sanoi olevansa iloinen, että Keski-Euroopan ja Balkanin kansat kykenevät edelleen toteuttamaan tällaisia tekoja.

- Unkarin kymmenen vuoden takaisilla tapahtumilla ja nyt Belgradissa tapahtuneella on huomattavasti yhteistä, Orban sanoi viitaten oman maansa rauhanomaiseen vallanvaihdokseen sosialismista länsimaiseen demokratiaan.

Orbanin mukaan Jugoslavian rauhanomainen vallankumous täytti unkarilaisten sydämet lämpimin tuntein. Hän esitti niin ikään toiveen, että Kostunica osoittautuisi vakauttavaksi voimaksi jatkuvan epävakauden alueella.


Avustamisen ehtona unkarilaisten inhimilliset elinolot

Pääministeri Orbanin kauniiden sanojen takana on yhtäaikainen huoli ja toive Jugoslavian unkarilaisvähemmistön asemasta. Kaikkiaan arviolta jopa 400 000 Jugoslavian unkarilaisesta noin 300 000 asuu pohjoisessa Vojvodinan maakunnassa.

- Vaikka Kostunican tavoitteet eivät toistaiseksi olekaan kaikilta osin selvillä, tiedämme opposition tukevan häntä ja myös unkarilaisvähemmistön asettuneen hänen taakseen. Unkarin hallituksella on hyvä käsitys Kostunicasta, Orban sanoi.

Orbanin mukaan Unkari onkin valmis avustamaan Jugoslaviaa - mutta ehdollisesti.
- Vaadimme Vojvodinan unkarilaisille tasa-arvoista kohtelua sekä mahdollisuutta inhimilliseen elämään, Orbanin onnittelujen kuorruttama vaatimus kuuluu.


Ylimääräinen varautuminen tarpeetonta

Myös Unkarin ulkoministeriön valtiosihteeri Zsolt Nemeth kommentoi jugoslaavien tapaa syrjäyttää häikäilemätön pakkovalta. Unkarin ainoaan englanninkieliseen sanomalehteen, netissäkin ilmestyvään Budapest Suniin käännetystä lausunnosta voi jopa saada käsityksen, ettei valta vaihtunut pelkästään kotimaisten toimijoiden voimin.

- Tämä (Milosevicin syrjäyttäminen) osoittaa, että kannatti tukea sellaisia Jugoslavian vapauden saarekkeita kuten oppositio, riippumaton media ja Vojvodinan unkarilaiset, Nemeth kommentoi.

Unkarilaiset tuntuvat luottavan Kostunican hallintoon ja armeija tukeen hänelle, sillä Orbanin mukaan mihinkään ylimääräiseen, vallanvaihdoksesta aiheutuneeseen varautumiseen Unkarissa ei ole tarvetta.

Poliitikot ovat kuitenkin saaneet tapahtumista selvityksen. Viime viikolla Unkarin salaisen palvelun ministeri Ervin Demeter antoi parlamentin kansallisen turvallisuuden valiokunnalle selvityksen siitä, millaisia mahdollisia vaikutuksia Jugoslavian vaaleilla voi olla Unkarin kansalliselle turvallisuudelle.


Uhkailua ja painostusta

EU:n jäsenyyttä hakenut Unkari on aiemminkin kiinnittänyt huomiota rajanaapureissaan asuvien noin 3,5 miljoonan etnisen unkarilaisen perhe- ja kulttuurisiteiden säilymisestä emämaahan.

Vojvodinan unkarilaiset tosin eivät muistelle välttämättä vain lämmöllä sitä, että EU:hun ja NATO:on itsensä sitova Unkari oli mukana Serbian vastaisissa pakotteissa, jotka koskivat siten myös Vojvodinaa.

Unkarilaisia asuu kaikissa Unkarin seitsemässä naapurimaassa. Eniten heitä on Romanian Transilvaniassa (1,6 milj.), Slovakiassa (0,6 milj.), Jugoslavian Vojvodinassa (n. 0,3 milj.) ja Karpatian Ukrainassa (vajaa 0,2 milj.).

Joitakin kymmeniätuhansia unkarilaisia asuu myös Kroatiassa, Sloveniassa ja Itävallassa.

Jugoslavian pohjoisessa maakunnassa Vojvodinassa asuvia unkarilaisia vaivasi Milosevicin 13 vuoden komennon aikana etninen painostus ja uhkailu. Yli 50 000 unkarilaista pakeni maakunnasta Jugoslavian hajoamissotien takia.


Jugoslavian vilja-aitta

Vojvodinassa toimivat Jugoslavian oppositiopuolueet, eri kansalliset ryhmittymät sekä epäpoliittiset kansalaisjärjestöt perustivat jo kaksi ja puoli vuotta sitten varjohallituksen, jonka tehtäväksi annettiin valmistella esitys maakunnan itsehallinnosta.

Esimerkiksi Kosovosta poiketen Vojvodina ei Milosevicin kaudella pyrkinyt irti Jugoslaviasta, vaan halusi lisätä paikallista päätäntävaltaa muun muassa talousasioissa.

Vojvodina oli entisen Jugoslavian vilja-aitta edelleen se on tynkäliittovaltion elintarvikehuollon omavaraisuuden turva. Maakunnassa on myös öljyntuotantoa, joka on tärkeä lisä Serbian taloudelle.

Vojvodina sai vuonna 1945 autonomisen maakunnan aseman Jugoslavian liittotasavallassa. Eri kansallisuuksien oikeudet olivat tuona aikana suhteellisen hyvin turvattuja. Muutamissa kunnissa saattoi olla jopa neljä virallista kieltä.

Milosevicia maakuntien itsenäistyminen ärsytti ja hän kumosikin vojvodinalaisten autonomian asteittain 1980-luvun lopulta lähtien, kuten hän teki myös Kosovossa. Milosevicin kaudella esimerkiksi Vojvodinan kouluopetus muutettiin lähes puhtaasti serbiankieliseksi.

Vojvodinan unkarilaiset ovat tavoitelleet maakuntaan autonomiaa, joka takaisi vähemmistökulttuurin säilymisen. Tavoitteena on pidetty eräänlaista kulttuuriautonomiaa, johon kuuluu mm. unkarinkielinen opetus kouluissa.

Unkari menetti Vojvodinan sekä muita laajoja alueita ympäriltään vuonna 1920 solmitussa Trianonin rauhassa.

ILPO KIURU
Budapest
20.10.2000

Lähteet:
The Budapest Sun
http://www.centraleurope.com/hungarytoday/
Unkarin pääministerin kotisivut
Verkkouutisten arkisto


Ulkomaat -sivulle