Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysAmerikkalaisissa lentokoneissa rähistään entistä rajumminVäkivaltaisuudet ja häiriköinti ovat yleistyneet Yhdysvaltojen lentoliikenteessä.


Lentokoneiden henkilökunnalle huudellaan, heitä uhkaillaan, tönitään ja heitellään oluttölkeillä, ja kanssamatkustat nahistelevat keskenään.

Pahimmillaan häiriköiden taltuttamiseen tarvitaan voimatoimia tai välilaskua ongelmamatkustajan poistamiseksi koneesta.

Yhdysvaltain Kuljetustyöläisten liiton tuoreen tilaston mukaan lentokoneissa riehuminen on lisääntynyt selvästi viime vuosina. Vuonna 1994 Yhdysvaltain ilmailuliikenteessä raportoitiin noin 1 100 häiriköintitapausta, vuonna 1997 niitä oli jo yli 5 500.

Alkoholi on yleisin syy käytösongelmiin; arviolta noin 40 prosenttia tapauksista liittyy ylenmääräiseen viinanjuontiin. Yhdysvaltain lentoemännät ovatkin ehdottaneet, että businessluokan ja ensimmäisen luokan matkustajille ei enää tarjoiltaisi ilmaisia drinkkejä ennen koneen nousua.

Lentoemäntien mukaan alkoholi vaikuttaa koneessa voimakkaammin kuin ilmassa, eivätkä kaikki matkustajat tunnu tajuavan sitä.


Osasyynä täydet koneet

Yhdysvaltain lehdissä ja mielipidesivuilla käydyn keskustelun mukaan kaikki syy ei ole yksinomaan matkustajissa. Täpötäysissä lentokoneissa pinna palaa helpommin ja asiakkaita kohdellaan yliolkaisesti.

Lentojen myöhästely on jatkuvaa ja matkustajat joutuvat tivaamaan todellisia syitä matkanteon vaikeuksiin. Pahimmillaan matkustajia istutetaan koneissa tuntikausia kiitoradoilla odottamassa vaikkapa sään selkiämistä.

Uusimman tilaston mukaan tämän vuoden kesäkuussa lennot olivat ennätysmäisen usein myöhässä kovien ukkosmyrskyjen takia.


Tilanpuute ahdistaa

Koneet ovat myös nykyisin erittäin ahtaita ja joskus pelkästä käsinojatilasta käyty nahistelu purkautuu käsirysyksi. Lapsen itku tai kanssamatkustajan jatkuva edestakaisin kulkeminen saattaa myös johtaa maltin menettämiseen.

Rangaistuksia lentohäiriköinnistä onkin kovennettu Yhdysvalloissa tuntuvasti. Aiemmin matkustamohenkilökunnan häirinnästä sai sakkoa noin 7 000 markkaa, nyt saattaa rapsahtaa jopa 155 000 markan sakot.

Lennon keskeyttäminen voi tuoda pahimmillaan 20 vuoden vankilatuomion ja yli miljoonan markan sakon.

STT-IKK
21.7.2000


Ulkomaat -sivulle