Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysArabiemiirikunnat ostaisi vettä SuomestaArabiemiirikuntien taholta on varovasti konsultin kautta tiedusteltu Helsingin Vedeltä mahdollisuutta ostaa juomavettä.


Määrä, 450 000 kuutiometriä vuorokaudessa, on niin suuri, ettei sitä pystyttäisi ilman lisäpanostuksia toimittamaan. Vettä, myyntivalmiuksia ja -halukkuutta on olemassa muuallakin kuin Helsingissä. Niiden lisäksi vesipäälliköiden mukaan "hanketta toteutettaessa tarvittaisiin myös paljon rahaa".

Vastaavia varovaisia tiedusteluja on maahamme tehty vuosien mittaan useita. Kertaakaan vedenostohalua ei kuitenkaan ole esitetty kouriintuntuvasti. Esimerkiksi hinnasta ei ole puhuttu.

- Euroopassa ei ole ainoatakaan satamakaupunkia, jossa voitaisiin tarjota heti näin suuri määrä juomavettä, sanoo dipl.ins. Anatoli Korelin Helsingin Vedestä. - Määrä on kaksi kertaa niin suuri kuin nykyisin toimittamamme vesimäärä.

Korelinin mukaan Helsingin Vedellä vettä riittää, mutta sen jakelua koskevat lupaehdot olisi uusittava. Nykyinen lupa määrää Päijänteestä otettavan veden käyttötarkoitukseksi pääkaupunkiseudun ja lähikuntien palvelemisen.

- Jos tulee konkreettinen yhteydenotto, selvitetään veden lupakysymykset, varastointi ja lastaus, sanoo Korelin. - Kapasiteettia meillä riittää nykyisellään aktiivihiilisuodatusta lukuunottamatta.

Korelin arvioi arabimaissa ja monessa muussa paikassa maailmalla vesipulan kovaksi. Makeaa vettä on vain 2,5 prosenttia maailman vesistä ja siitäkin vain alle prosentti on käyttökelpoista. Sekin "on väärissä paikoissa maapallolla".


Veden vientihanke esillä Kotkassa

Kotkan Satama Oy:n toimesta on tutkailtu veden viennin mahdollisuuksia. Samalla on otettu yhteys paikalliseen vedentoimittajaan Kotkan Vesi Oy:hyn. Sen toimitusjohtajan Tapani Eskolan mukaan ostajapuolelta ei ole otettu minkäänlaista yhteyttä edes konsultin kautta.

Viritys on Kotkassa tapahtunut Helsingin Veden saaman ostotarjouksen julkisuudessa olleiden tietojen pohjalta. Niiden mukaan haluttu vesimäärä on kaksinkertainen Helsingin tai Tukholman kokoisten kaupunkien vuorokausikulutukseen verrattuna.

- Tässä vedenvientiongelmassa on paljon enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, kuvaa Eskola tilannetta.- Ne on selvitettävä ennenkuin täältä mentäisiin hankkeeseen vakavasti mukaan.

Kotkassa on laskettu, että tarvittava määrä Utista tulevaa vettä saataisiin kerättyä satamaan varastoon noin kahdessa viikossa. Lisää juomavettä löytyisi Valkealan Selänpäästä. Veden toimittaja olisi Kymenlaakson Vesi Oy.

Eskola muistuttaa myös veden herkkyydestä pilaantua. Vesi olisi välivarastossa ja kuljetuksessa käsiteltävä kemikaaleilla ja otettava tuontisatamassa heti käyttöön.

- Meidän puolestamme kauppa olisi kannattavaa, sillä on helppo selvittää veden hinta sataman varastoon saakka, sanoo Eskola.

- Peruskysymyksiä asiassa ovat halutun veden määrä ja myyntisopimuksen pituus. Johonkin satamakaupunkiin jonne on syväväylä, olisi hankkeen toteutuessa vedettävä vesiputki.

Arabimaiden osmoosimenetelmät juomaveden tuottamisessa poistavat vedestä mineraalit. Siksi Eskola arvelee arabimaiden haluavan nimenomaan mineraalipitoista vettä. Sen määrä on laskettu henkilöä kohden 200 litran kulutuksen pohjalle.

STT-IKK
21.7.2000


Kotimaa -sivulle