Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Poliisi odottaa myös syksystä synkintä vuosiin

Automurtojen määrä selvässä kasvussa



Automurtoja on alkuvuoden aikana tehty Etelä- ja Länsi-Suomessa lähes ennätystahtiin. Autojen luvattomien käyttöönottojen määrä on puolestaan laskussa koko maan tasolla, mutta pelkästään Helsingissä tammi-kesäkuussa rikoksen kohteeksi joutui 43 autoa vuorokaudessa.


Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan automurtojen määrä on on alkuvuoden aikana lisääntynyt reilulla kymmenellä prosentilla edellisvuoteen verrattuna Etelä- ja Länsi-Suomen läänien alueella. Kun koko maassa tunkeuduttiin tammi-kesäkuussa luvattomasti yhteensä noin 20 000:een autoon, tehtiin murroista 86 prosenttia eteläisessä ja läntisessä Suomessa.

Vaikka autovarkauksien määrä on koko maan tasolla lievässä laskussa, tammi-kesäkuun aikana varastettiin tai yritettiin varastaa reilut 12 000 autoa. Kaupunkikohtaisissa tilastoissa sarakkeet paukkuvat Helsingin kohdalla; kaikista automurroista ja luvattomista käyttöönotoista Helsingissä tapahtuu jo yli viidennes.

- Täällä on paljon autoja ja paljon tekijöitä. Automurtojen osalta tilanne riistäytyi käsistä loppukeväästä niin pahasti, että en usko, että edes satunnaisten rahantarvitsijoiden tekemät murrot ovat vähentyneet, kuvailee komisario Teemu Lotta Helsingin keskustan poliisipiirin autorikosyksiköstä.


Murtautujia houkuttavat kannettavat tietokoneet

Lotan mukaan automurron takana on entistä useammin järjestäytynyt rikollisuus. Hän arvioi, että 90 prosenttia autoon murtautujista on huumerikollisia.

- Tyypillisimmillään asialla on 17-25 -vuotias heroinisti, joka lähes päivystää tiettyä katua keskustassa ja iskee pongattuaan oikean oloisen auton ja kuskin. Eniten ovat lisääntyneet kannettavien tietokoneiden takia tehdyt murrot, niitä viedään noin 40 kuukaudessa, Lotta sanoo.

Autoon luvattomasti tunkeutuvaa kiinnostaa kaikki sellainen omaisuus, mikä on helposti muutettavissa markoiksi. Kannettavien tietokoneiden lisäksi matkapuhelimia tai cd-soittimia viedään paljon.

- Se ei pidä paikkaansa, että tavarat voisi huoletta jättää keskellä päivää. Meillä on havaintoja siitä, että ammattivaras saa ikkunan rikki ja kätketytkin arvotavarat mukaansa autosta neljässä sekunnissa. Silloin ei auton omistajalle ole paljon iloa edes äänihälytyksestä.

Suurin osa automurroista tehdään Helsingissä iltapäivän ja kello 22 välisenä aikana. Vaikka automurrot ovat ajan kuluessa muuttuneet ympärivuotisiksi rikoksiksi, tehdään niitä yleensä eniten alkusyksyisin.

- Mikäli alkukevään merkit pitävät paikkansa, autorikoksissa on odotettavissa synkkä ja työntäyteinen syksy. Pelkästää kannettavien mikrojen varkauksista koituu tällä menolla vuoden aikana kymmenien miljoonien markkojen vahingot, Lotta summaa.


Teinit eivät enää huvittele laina-autolla

Tilastollisesti myös autovarkauksia eli autojen luvattomia käyttöönottoja ja niiden yrityksiä tapahtuu eniten loppukesän ja syksyn aikana. Vaikka luvattomat käyttöönotot ovat koko maassa lisääntyneet 15:n viime vuoden aikana vajaasta 10 000:sta lähes 30 000:een kappaleeseen vuodessa, alkavat teinipoikien kesäiset autonlainaukset olla harvinaisuus.

Helsingissä auto varastetaan Lotan mukaan yleensä toisen rikoksen tekemistä varten, jolloin varastetulla menopelilllä ajetaan joko muutama tunti tai muutama päivä.

- Kun 90 prosenttia varastetuista autoista saadaan takaisin, ei niitä Venäjällekään enää suuressa määrin katoa. Perinteisiä autojen uudelleenkasaamiseen keskittyviä miljoonaluokan nyrkkipajoja eteläisestä Suomesta on kyllä viime aikoinakin tavattu, Lotta sanoo.

Ammattimainen autojen ryöstely on usein myös mittatilaustyötä, eikä ole lainkaan epätavallista, että yksi tekijä keskittyy Opeleiden käynnistämiseen ja toinen Mazdojen. Tyypillisimmin autovarasta kiinnostaa myyntitilastojen kärkipaikoilla komeileva automerkki, joka on vuosimallia 1985 tai sitä uudempi.

Vaikka yhä useampi auto on kuitenkin viime vuosina löytynyt takaisin omistajalleen, vakuutusyhtiöt ovat arvioineet maksavansa autovarkauksista aiheutuneita korvauksia vuosittain yli 200 miljoonaa markkaa.

STT-IKK
21.7.2000


Kotimaa -sivulle