Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysAy-liike yllättyi Niinistön avauksestaPalkansaajajärjestöjen ensi reaktiot valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) veroaleen olivat yllättyneitä ja varauksellisia.


SAK:n osastopäällikkö Eero Heinäluoma (sd.) luonnehti 6 miljardin ehdotusta "varsin rohkeaksi". Heinäluoman mielestä ainakaan sitä enempää ei kukaan voi tässä tilanteessa vaatia.

SAK odottaa, että hallitus painottaa veronkevennykset selvästi pieni- ja keskituloisille.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääsihteeri Seppo Junttila (sd.) luonnehti Niinistön ehdotusta "yllättävän suureksi". Hän oli huolissaan siitä, että vaarannetaanko suurilla veronalennuksilla julkisten palvelujen saatavuutta.

Junttilan mielestä sietäisi myös pohtia, onko mitoitus tässä suhdannetilanteessa oikea.

SAK:ssa herätti epäilyjä myös Niinistön tapa kytkeä veronalennukset työmarkkinoiden toimintaa parantaviin uudistuksiin.

- SAK varoittaakin hallitusta työmarkkinoiden toimivuuden taakse verhotuista yrityksistä leikata esimerkiksi työttömyysturvaa, Heinäluoma viestitti.

Metallityöväen liiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa (sd.) huomautti, että työmarkkinoita koskevat ratkaisut on tehtävä hallituksen ja etujärjestöjen ns. kolmikantayhteistyössä.

- Mikäli Niinistö tarkoitti, että hallitus ryhtyy yksipuolisesti muuttamaan tai leikkaamaan työttömyysturvaa, niin se on sodanjulistus työmarkkinoille, Vuorenmaa sanoi.

Myös Vuorenmaa suhtautui suurin varauksin Niinistön veronalennusavaukseen. Vuorenmaan mielestä hallitusohjelman mukainen veronalennustavoite tulee toteuttaa vasta, jos työmarkkinoilla saadaan aikaan useampivuotinen, laaja ja kattava tuloratkaisu.

STT-IKK
21.07.2000


Politiikka -sivulle