Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysKirjakassi kevenee kesälläKesällä luetaan dekkareita, pokkareita, kevyitä tietokirjoja ja vetäviä elämäkertoja. Opetusvideoista ehdottoman suosittuja ovat tanssikurssit.


Dekkareista kysyttyjä ovat ainakin ruotsalaisen Henning Mankellin Wallander-kirjat ja Patricia Cornwell. Venetsian maisemia rikosromaaneissaan kuvaava Donna Leon on myös suomalaisten mieleen.

Kirjaston hyllyillä Agatha Christien kohdalla on aina aukkoja. Suomalaisiin kärkinimiin kuuluu Leena Lehtolainen. - Myös varastosta haettuja vanhoja dekkareita lainataan ahkerasti, kertoo kirjastonhoitaja Pirjo Järvinen Tampereen kaupunginkirjastosta.

Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa kannetaan kassalle runsaasti edullisia taskukirjoja.

- Usein ostetaan monta pokkaria kerralla. Varsinkin dekkarit käyvät kaupaksi, mutta myös klassikot. Viimeinkin hankitaan se Dostojevski, joka on jäänyt lukematta, kuvailee asiakaspalvelupäällikkö Leena Saurama.

Kirjastossa yllättävän vetovoimaisia ovat vanhat tutut kirjasarjat. Kaari Utriot ja Ursula Pohjolan-Pirhoset häviävät nopeasti hyllyistä, samoin Wilbur-Smithin teokset ja C.S. Foresterin Hornblower-sarjat.

Suurista hiteistä luetaan edelleen ahkerasti mm. Tellervo Koiviston muistelmia ja Panu Rajalan teoksia.


Kukat ja linnut jaksavat kiehtoa

Kesäaika vaikuttaa myös tietokirjojen lainaukseen. Puutarhan hoito ja rakentaminen alkavat kiinnostaa. Laitureiden, aitojen ja grillikatosten tekoon kaivataan ohjeita.

Kasvikirjoilla on hyvä menekki. Erilaisten lajimäärityskirjojen suosiosta voisi jopa päätellä, että monet koululaiset preparoivat vanhaan tapaan kasveja kesällä. Myös perhoset ja linnut kiinnostavat.

Syksymmällä pinnalle nousevat jälleen säilöntä- ja sieniopukset.

Myös tietyt muoti-ilmiöt näkyvät tietokirjojen lainauksessa. Terveysvaikutteinen Feng shui -sisustus vetää monia puoleensa. Tatuoinnin ystävät ovat kiinnostuneita varsinkin itämaisista kuvioista. Käsitöiden puolella mm. tiffany-lasit ja silkkimaalaukset ovat kova sana.

- Hääkirjojakin lainataan paljon, vaikka toisaalta niitä menee ympäri vuoden. Kirjoista hetaan ideoita ja leikkejä polttareihin ja häihin, Pirjo Järvinen selvittää.


Matkaoppaita selataan ahkerasti

Luonnollisesti matkaoppaat ja kartat ovat erittäin kysyttyjä. Lisäksi Helsingin keskustan Akateeminen myy turisteille runsaasti Suomesta kertovia kirjoja. Esimerkiksi arkkitehtuuri ja taide kiinnostavat matkailijoita.

Lomalla olevia koululaisia vetävät puoleensa kauhu, scifi ja sarjakuvat. Myös aikuisten sarjakuvat lujittavat koko ajan asemiaan.

Vakavammat tietokirjat ja oppikirjat sen sijaan ovat pölyttyneet hyllyillä suhteellisen rauhassa sen jälkeen, kun pääsykoerumbasta on selvitty.

STT-IKK
21.7.2000


Ajassa -sivulle