Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSuomalaiset valvovat joukkohautojen avaamista BosniassaPääosin suomalaisista koostuva Cimic-rauhanturvakomppania on kuluvalla viikolla valvonut Bosniassa joukkohautojen avaamista.


Kotorskon kylän joukkohaudoista on löytynyt neljä ruumista, kertoi Bosnian rauhanturvaosaston tiedottaja Juha Ristamäki STT:lle.

Bosnian sodan loppumisesta on kulunut lähes viisi vuotta, mutta kiihtyvän paluumuuton seurauksena joukkohautoja paljastuu koko ajan lisää, kertoi puolestaan Bosnian suomalaisosaston komentaja eversti Reima Helminen.

- Uusien joukkohautojen löytyminen liittyy paluumuuton kiihtymiseen alueellamme. Kyliinsä palaavien joukossa on aina joku, joka tietää joukkohautojen sijainnin. Haudoista löytyy surmattuja kyläläisiä ja sotilaita, kertoi Helminen puhelimitse.

Kotorskon kylän joukkohaudoista on tähän mennessä löytynyt neljä ruumista. Arvioidaan, että kuolleet olivat kaksi kotorskolaista ja kaksi bosniakkisotilasta.

Kotorsko on yksi niistä kylistä, joista muslimiasukkaat joutuivat evakkoon sodan aikana. Viime kuukausien aikana kotorskolaiset ovat alkaneet muuttaa takaisin kyläänsä, jossa nykyisin asuu sinne muuttaneita serbejä.

Suomalaiset valvovat hautojen avaamista, mutta käytännössä kaivamisen suorittavat paikallisten järjestöjen työntekijät, kertoi Helminen.

Hautojen kaivaminen on Helmisen mukaan "rajua hommaa, eikä sovi kenelle tahansa". Cimic-komppaniaan kuuluvat suomalaispoliisit ovat valvoneet hautakaivauksia.

Entisen Jugoslavian sotarikoksia selvittävä Haagin kansainvälinen tuomioistuin on tutkinut Bosnian sodan joukkohautoja heinäkuusta 1996 lähtien. Vuonna 1996 avatusta ensimmäisestä Srebrenican joukkohaudasta löytyi 155 ruumista. Kateissa on edelleen noin 11 000 bosniahertsegovinalaista.


Bosinjadonjan tiesulut purettiin

Suomalaisen Cimic-komppanian valvomalla alueella sijaitsevan Bosinjadonjan kylän läheisyydestä purettiin keskiviikkona sinne kahden viime päivän aikana asetetut tiesulut. Parinsadan paikallisen poliisin lisäksi paikalla oli myös suomalaispoliisi, jonka tehtävänä on turvata YK:n alaisuudessa toimivan kansainvälisen poliisin toimintaa alueella.

Ristamäen saamien tietojen mukaan Bosinjadonjan lähikylien naiset ja lapset olivat pystyttäneet sulut vastalauseeksi serbien häädölle Bosinjadonjasta. Häätö on määrä toteuttaa heinäkuun 24. päivä, kertoi Ristamäki.

Tiesulkujen purku oli ensimmäinen kerta, kun virkavalta - siis muslimien ja kroaattien muodostaman federaation poliisi - joutuu voimatoimin varmistamaan, että päätetty väensiirto toteutuu suunnitelmien mukaan.

Alueella noudatetaan kansainvälisen yhteisön vaatimia säädöksiä, joiden mukaan paluumuuttajien taloissa laittomasti asuvat häädetään tulijoiden tieltä.

Jokaisella alueella on kunnallinen lautakunta, joka päättää häätämisten ajankohdista ja paikallinen poliisi vastaa päätösten täytäntöön panosta. Sfor-joukot ja YK:n kansainvälinen poliisi tarkkailevat häätöjen toteutumista.

Bosinjadonjan kylässä asuu nykyisin ääri-muslimeja, jotka eivät halua muuttaa pois.

STT-IKK
21.7.2000


Ulkomaat -sivulle