Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysLemmikkieläinaiheisia nettisivustoja, osa 1Internetistä löytyy lukuisia toinen toistaan parempia lemmikkieläinsivustoja. Vaikka sulkisi pois sekä vieraskieliset että omille lemmikeille omistetut sivut, jäljelle jää silti satoja toinen toistaan parempia sivustoja.


Lemmikkieläimen omistaja voi tutustua Internetistä löytyviin sivustoihin ja etsiä niiltä vinkkejä lemmikkinsä kasvatukseen. Sivuilta löytyy usein myös tarpeellista tietoa erilaisiin lemmikin ongelmakäyttämisiin. Lemmikkieläimen hankintaa aikova taasen voi tutustua eri rotuihin ja niiden ominaisuuksiin ja valita itselleen parhaiten sopivan rodun.

Etukäteen kannattaa myös selvittää, mitä tulee ottaa huomioon valitun lemmikin hoitamisessa ja ruokinnassa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ohjeet ovat yleensä hyvin tiukkoja ja niiden täydellinen noudattaminen vähintäänkin vaikeaa.

Esimerkiksi monien ohjeiden mukaan kani pitää ohjeiden mukaan olla 15-20 asteen lämpötilassa. Allekirjoittaneen kani ei ilmeisesti kuitenkaan ohjetta ole lukenut, koska viihtyy parvekkeella ensimmäisiin yöpakkasiin asti, ja kunnon talvipakkasillakin viettää välillä aikaansa parvekkeella lumella leikkien.

Ei siis kannata pelästyä ohjeita ja jättää tästä syystä lemmikkiä hankkimatta, vaan pyrkiä noudattamaan niitä mahdollisuuksien mukaan. Eläimet ovat yksilöitä, ja kaikenkattavaa ohjetta on mahdoton kirjoittaa. Tärkeintä on seurata lemmikin ulkoista olemusta, niin oppii huomaamaan milloin se on tyytyväinen.


Koirat

Koirat.com esittelee eri koirarotuja todella laajasti. Lähes kahdensadan koirarodun valikoimaan voi koiran hankintaa harkitseva tutustua ja etsiä mieleisensä rodun. Rotuesittelyissä on tietoa niin rodun kehityksestä kuin sen luonteenpiirteistä sekä linkit kasvattajien sivuille. Luonnollisesti myös kuva on mukana, sekä useimmista roduista laajempi kuvagalleria.

Sivuston koirien ruokinta-osuus tarjoaa tietoa koiralle tärkeistä ravintoaineista ja tasapainoisesta ruokavaliosta. Vaikka kyseessä onkin koiranruokavalmistajaa mainostava osuus, on ohjeet siitä huolimatta yleisluontoisia eikä valmistajan tuotteita tyrkytetä.

Sivuilla on myös tietoa koiratapahtumista sekä kilpailusta. Löytyypä sivuilta myös kauppa, josta voisi tilata tuotteita. Kauppa tosin on heinäkuun ajan kiinni, eikä edes vastaanota tilauksia.

Koiramme.net tarjoilee ajankohtaista tietoa koirien tiimoilta. Sivuston artikkeliosastosta löytyy tarpeellisia artikkeleita koiranomistajalle, koiran eroahdistuksesta eri sairauksiin. Uutisosasto keskittyy paljolti tuleviin kilpailuihin ja rotukoiriin, mutta joukkoon mahtuu myös yleisartikkeleita. Keskusteluryhmässä voi kysyä neuvoa koiriin liittyvissä ongelmissa tai vastailla muiden kysymyksiin. Löytyypä sivuilta vielä ilmoitustaulukin, jossa voi ilmoittaa, ostaa ja myydä.

Suomen Leonberginkoirat ry:n kotisivujen pennun hoito-ohjeet ovat "kuumaa kamaa" koiranpentua hankkivalle. Ohjeet sopivat erinomaisesti myös muille kuin leonberginkoirille, ja ovat todella kattavat. Ohjeet aloittavat aivan alusta, eli pennun tulosta uuteen kotiin. Ohjeet kertovat tarpeellista tietoa esimerkiksi sisäsiistiksi opettamisesta, leluista ja kasvatuksesta yleensä.


Kissat

Clinivet Oy tarjoaa kissanomistajalle runsain mitoin terveystietoutta. Sivustolla käydään läpi kaikki yleisimmät sairaudet, annetaan ohjeita kissan ruokintaan sekä kerrotaan kissan ilmeistä ja eleistä. Artikkelit ovat laajoja ja perinpohjaisia. Sivuilta löytyy myös vinkkejä mitä tehdä, jos kissa kiipeilee verhoissa kuin Karvinen konsanaan, taikka pureskelee sähköjohtoja.

Jani Juvosen ja Anu Leponiemen toteuttama Kissasivu sisältää kuvagallerian, linkkilistan sekä tietopaketin. Tietopaketin tarjontaan kuuluu kissojen alkuperätietoutta, kehitys- ja ravintotietoutta ja muuta kissan omistajalle tarpeellista. Sivuilta löytyy myös tietoa kissan 6. aistista.

Lisää kissa-aiheisia sivustoja voi etsiä todennäköisesti Suomen suurimmalta kissalinkkisivustolta. Irma ja Tuomo Hakalan ylläpitämä Kissalinkkejä lähelle ja kauas tuo tarjolle satoja linkkejä, jotka ovat luokiteltu aihepiireittäin.


Jyrsijät ja kanit

Marsun omistajalle tai marsua hankkivalle on cavy.net todellinen löytö. Sivujen sisältöä on hyödytöntä alkaa sen tarkemmin luettelemaan, riittää että toteaa että sivuilta löytyy kaikki mitä tarvitsee, olipa kyseessä sitten marsun hoito, hankkiminen tai vaikkapa myyminen.

Hamstereista kiinnostunut voi taasen suunnata Suomen Hamsteriyhdistys ry:n sivulle. Lajisivuilla esitellään eri lajit lähinnä näyttelynäkökulmasta, eli mitkä ovat lajin ihanteelliset ulkomuodot. Hankinta- ja hoito-osuudet antavat ohjeita lemmikin hankinnassa huomioitaviin seikkoihin sekä ohjaavat hamsterin oikeaan hoitoon.

Suomen Kesyrottayhdistys ry esittelee sivuillaan yhdistyksen toimintaa ja kertoo tulevista tapahtumista. Sivuilla on myös kasvattajaosuus, josta voi etsiä lähimmän kasvattajan ja kauppa, jonka tarjontaan kuuluu esimerkiksi lehtiä ja rotan pesämökki. Sivujen tietopuolesta voisi mainita hoito- ja ruokintaohjeet, jotka tarjoavat kesyrottien hankintaa aikovalle tärkeää tietoutta.

Ainon gerbiilisivuilta löytää gerbiileistä kiinnostunut mukavan paketin tarpeellista tietoa. Hoito-ohjeet kertovat, mitä pitää ottaa huomioon gerbiilin hoidossa, yleistieto-osuus esittelee gerbiilin historiaa ja kasvattajasivulta voi etsiä tiedon, mistä hankkia omat gerbiilit kotiansa jyrsimään.

Suomen Kaniyhdistys ry on koonnut laajan paketin kanitietouttta. Sivujen tarjonnasta voisi mainita hoito- ja ruokintaohjeet, jotka opastavat kanin oikeaan hoitoon. Rotuosuus esittelee eri rotuvaihtoehdot, ja mukana on myös kuva muutamasta rodusta. Luonnollisesti tarjolla on myös näyttely- ja tapahtumainfoa sekä kasvattajasivu, jolla on lueteltuna kasvattajat ja heidän kasvattamansa rodut.

MARKO HAKALA
21.7.2000


Ajassa -sivulle