Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysGeorgia-Pacific ostaa Fort Jamesin

Pehmopaperimarkkinoille uusi ykkönenYhdysvaltalainen metsäjätti Georgia-Pacific aikoo kasvaa maailman johtavaksi pehmopaperituotteiden valmistajaksi ostamalla markkinakakkosen Fort Jamesin.


Maailman pehmopaperimarkkinoiden ykkönen on tähän asti ollut niin ikään amerikkalainen Kimberley-Clark, joka valmistaa yksin lähes 20 prosenttia kaikesta pehmopaperista. Myös kolmosena on amerikkalainen yhtiö, Procter-Gamble.

Sekä Georgia-Pacificin että Fort Jamesin hallitukset ovat jo hyväksyneet kaupan, jonka arvo Fort Jamesin velat mukaan lukien on 11 miljardia dollaria, lähes 70 miljardia markkaa.

Fort Jamesin osakkeenomistajat saavat osakkeistaan sekä käteistä että Georgia-Pacificin osakkeita, enintään 40 dollarin arvosta yhtä Fort Jamesin osaketta kohti. Tässä hinnassa olisi 63 prosenttia preemiota eli ylihintaa osakkeen perjantaiseen pörssiarvoon nähden.

Georgia-Pacificin ja Fort Jamesin yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna lähes 25 miljardia dollaria, 170 miljardia markkaa. Georgia-Pacificin aikeena on kaupan toteuduttua myydä noin 250 000 tonnia pehmopaperikapasiteettia ja päästä eroon myös ydinstrategiaansa kuulumattomista liiketoiminnoista.

Fort Jamesin osto ja jatkosuunnitelmat kertovat Georgia-Pacificin pääjohtajan A.D. Correllin mukaan suuren luokan muutoksesta. Strategiana on muuttaa yhtiötä muuttamalla sen omistamia varoja.


Fort Jamesilla laitoksia myös Suomessa

Maailmanluokan metsäjättien välinen yrityskauppa koskettaa myös suomalaisia kuluttajia läheisesti, sillä Fort James -konserniin kuuluvalla Fort James Suomi -yhtiöllä on tuotantolaitoksia Nokialla ja Ikaalisissa. Viime vuoden lopussa yhtiön palveluksessa oli Suomessa 444 henkilöä.

Fort James Suomen eli entisen Nokian Paperin tuotteita ovat Embo, Luonnonystävä, Lotus ja Emilia. AC. Nielsenin tuoreimman markkinatutkimuksen mukaan Fort Jamesin markkinaosuus Suomessa oli WC-papereissa noin 52 prosenttia ja talouspapereissa hieman vaille 51 prosenttia.

Suomen pehmopaperimarkkinoiden toinen vahva nimi Metsä-Tissue tiedotti omistajamuutoksesta toukokuun lopussa, kun Metsä-Serla kertoi myyvänsä yhtiön ruotsalaiselle SCA:lle. Metsä-Tissuen myynti on parhaillaan kilpailuviranomaisten syynissä.


Suomen Fort James ei odota muutoksia

Omistajanvaihdos ei ainakaan välittömästi hätkähdyttänyt Suomen Fort Jamesia. Toimitusjohtaja Olavi Toivolan mukaan näkyvissä ei ole muutoksia, jotka vaikuttaisivat heidän toimintaansa.

Uusi omistaja Georgia-Pacific kertoi maanantaina, että se aikoo myydä 250 000 tonnia pehmopaperikapasiteetistaan. Toivola arvelee, että vähennykset tehdään Amerikan mantereella, missä päällekkäisyydet Fort Jamesin kanssa ovat suurimmat. Euroopassa yhtiöllä ei ennestään ole pehmopaperituotantoa.

- Jos yhtiö haluaa kasvaa pehmopaperin toimittajana eikä kaksinkertaisuuksia Euroopassa ole, voisin kuvitella, että vähennykset kohdistuvat lähinnä Pohjois-Amerikkaan, hän sanoo.

Fort James Suomi valmistaa Nokialla ja Ikaalisissa pehmopaperituotteita koti- ja suurtalouksille. Yhtiön nimi vaihtui Nokian paperista Fort James Suomeksi vuonna 1997.

Nykyisin tietotekniikkayhtiönä tunnettu Nokia-konserni tosin irrottautui paperinvalmistuksesta jo 1980-luvun lopussa, kun se myi Nokian paperin amerikkalaiselle alan suuryritykselle James River Corporationille. Emoyhtiö Fort James Corporation syntyi kolme vuotta sitten, kun James River ja Fort Howard Corporation yhdistyivät.

- Yhdysvalloissa tapahtui silloin samanlainen ilmiö kuin nytkin, eikä sekään heijastunut meidän toimintaamme, toimitusjohtaja Toivola sanoo.

STT-IKK
21.7.2000


Talous -sivulle