Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysEuromaiden talousnäkymät erinomaiset - euroryhmä tiivistää yhteistyötäänEuroalueen talousnäkymät ovat erinomaiset, ja alue voi odottaa pitkää ja vahvaa talouskasvua, arvioi kansainvälinen valuuttarahasto IMF.


IMF varoittaa kuitenkin euromaita toistamasta virheitä, joihin Euroopassa on syyllistytty aikaisempina hyvinä kausina. Noususuhdanteen aikana olisi vältettävä lisäämästä kysyntää veroalennuksilla, IMF korosti.

Nykyiset vahvat näkymät perustuvat osittain euron devalvoitumiseen ja yleiseen vahvaan taloustilanteeseen maailmassa. Näiden tekijöiden kasvua kiihdyttävä vaikutus voi yhteensä nousta 0,5-1 prosenttiin kahden vuoden ajalla, IMF arvioi.

IMF kehottaa euromaita syventämään rakenteellisia uudistuksiaan ja käyttämään mahdolliset ylijäämät pääosin julkisen velan lyhentämiseen ja tulevien eläkemenojen kattamiseen. Tähän asti velkaa ja alijäämiä ei ole pienennetty tarpeeksi ripeästi suhteessa talouden kasvuun, IMF varoitti.

Ranskan valtiovarainministeri Laurent Fabius selosti IMF:n arvioita maanantaina, euromaiden ryhmän sunnuntai-iltana käymän keskustelun jälkeen, ennen EU-maiden varsinaista valtiovarainministerikokousta.


Euroryhmä näkyvämmäksi

Fabiuksen mukaan puheenjohtajamaa Ranskan ja muiden euromaiden yhteinen pyrkimys on korottaa yhteistyöryhmänsä profiilia vahvistaakseen euroalueen näkyvyyttä ja uskottavuutta.

Vuodenvaihteessa euroon liittyvä Kreikka pääsi ensimmäistä kertaa mukaan. Ryhmän tapaamisten ulkopuolella ovat näin ollen enää vain Ruotsi, Tanska ja Britannia.

Tanska liittyy joukkoon, mikäli tanskalaiset syyskuun kansanäänestyksessä hyväksyvät maansa eurojäsenyyden.

Fabiuksen mukaan ryhmä kokoontuu jatkossa yleensä valtiovarainministerikokousten aattona, jotta keskusteluille jäisi enemmän aikaa. Tarkoitus on myös, että euromaiden ministerit voivat tarvittaessa pitää videokokouksia, mikäli esille tulee nopeita reaktioita vaativia tilanteita.

Fabius vakuutti, ettei muutoksilla ole tarkoitus siirtää muodollista päätösvaltaa valtiovarainministerien kokouksilta epäviralliselle euroryhmälle.

Siitä huolimatta hän piti perusteltuna, että myös euroryhmä alkaa käsitellä rakenteellisia kysymyksiä, jotka ovat tähän asti olleet lähinnä koko ecofinin asialistalla.

Osa profiilin nostoa on lehdistötilaisuuksien pitäminen euroryhmän kokousten jälkeen. Ennen tapana oli selostaa kokouksia vasta sen jälkeen, kun ministerit ovat tavanneet varsinaisessa kokouksessaan.

STT-IKK
21.7.2000


Talous -sivulle