Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSalama tappaa entistä harvemminSalaman iskuun ei tiettävästi ole tänä vuonna Suomessa kuollut kukaan. Läheltä-piti-tapauksia on ollut muutamia.


Tilastojen mukaan joka kolmas salaman iskun kohteeksi joutuva ihminen menehtyy. Salaman isku vaatii meillä kuolonuhrin keskimäärin kerran kahdessa vuodessa, kun vuosisadan alkupuolella uhreja saattoi olla kymmenkunta joka vuosi.

Ihmiset osaavat suojautua paremmin. Myös ensiapu, lähinnä suusta suuhun tekohengitys sekä sydänhieronta, osataan nyt paremmin. Suurin syy on kuitenkin ulkotöiden vähentyminen. Esimerkiksi heinäpelloilta saatettiin hakeutua ukkoselta suojaan suurten puiden alle eli vaarallisiin paikkoihin, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Tapio Tuomi.

Uudet harrastukset ovat kuitenkin tuoneet uusia vaaran paikkoja. Esimerkiksi rautamaila kädessä golf-kentällä oleva pelaaja on ukkosella vaaralle alttiina. Samasta syystä myös sateenvarjon käyttöä on syytä välttää ukkosen jyrähdellessä. Myös kalamiesten käyttämät, usein hiilikuidusta valmistetut vavat saattavat toimia väärässä paikassa ukkosen johdattimina.

Onpa ilmakehään kertynyt sähkö aiheuttanut ongelmia myös silloin kun varsinaisesta ukonilmasta ei ole minkäänlaista havaintoa.

- Olen itse kuullut tapauksesta, jossa kalamies alkoi saada käsissään olevasta ongen vavasta sähköiskuja. Ilmeisenä selityksenä oli päällä oleva sähköistynyt kuuropilvi. Tällaisessa tilanteessa on syytä heittää vapa käsistään, sillä pilvestä voi iskeä myös salama, varoittaa tutkimuspäällikkö Tapio Tuomi.


Kyykkyasento auttaa

Varoitus voi tulla myös muulla tavalla.

- Mikäli ukonilmalla alkaa tuntua siltä, että tukka ja karvat nousevat pystyyn, on syytä syöksyä rakennukseen tai autoon turvaan. Ellei tällaista turvapaikkaa lähellä ole, niin karkuun juoksu ei auta, vaan on parasta käydä mahdollisimman matalaan kyykkyasentoon, neuvoo Tuomi.

Kokonaan makuulle meno on huonompi vaihtoehto, sillä salaman iskiessä lähelle, kosketuspintaa sähköistyvään maahan on enemmän.

Ellei rakennuksia ole lähistöllä on turvallisin paikka auto. Sen kori muodostaa turvahäkin, jonka sisään salama ei pääse edellyttäen, että ikkunat ja ovet ovat kiinni. Lisäksi autossa istuvan ei tule olla kosketuksissa sen metalliosiin.

Korkean puun alle ei siis pidä ukonilmalla mennä.

- Silti puu tarjoaa turvaa lähietäisyydellä. Kun sijoittuu 10-20 metrin päähän puusta ja salama iskee kohdalle, niin kohteena on todennäköisesti puu. Myös tällaisessa tilanteessa on syytä olla kyykkyasennossa, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Tapio Tuomi.

Ukonilmalla on myös syytä välttää vesistöjä. Pinnan yläpuolella oleva vene tai uimari saattaa olla salamalle otollinen kohde. Purjeveneiden mastot on syytä varustaa ukkosenjohdattimella.

IKK
21.7.2000


Kotimaa -sivulle