Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysFloridan tupakoitsijoille 145 miljardia dollariaMiamissa Floridassa koolla ollut tupakkaoikeuden valamiehistö on päättänyt Yhdysvaltojen historian kaikkein aikojen suurimmasta vahingonkorvauksesta.


Kuusimiehisen valamiehistön mukaan Yhdysvaltain viiden suurimman tupakkayhtiön on pulitettava tupakkahaitoista 145 miljardia dollaria, eli noin 899 miljardia markkaa.

Oikeutta käytiin osavaltion kaikkien tupakasta sairastuneiden puolesta, heitä on arviolta noin 300 000-700 000.

Valamiehistö päätti korvauksista pikavauhtia, sillä se sai korvaussumman harkittavakseen vasta perjantaina aamulla. Jury oli koolla vain viitisen tuntia. Samainen valamiehistö oli päättänyt oikeudenkäynnin aiemmissa vaiheissa, että tupakkayhtiöt ovat syyllistyneet haitallisen tuotteen myyntiin ja valmistamiseen.

Samassa oikeudenkäynnissä on myös myönnetty kolmelle floridalaiselle tupakasta sairastuneelle tai kuolleelle 12,7 miljardia dollaria, eli noin 78 miljardia markkaa. Miamin tupakkaoikeudenkäynti on kestänyt kaikkiaan parisen vuotta.


Tupakkayhtiöt: Kuolemantuomio

Tupakoitsijoita oikeudenkäynnissä edustanut asianajaja Stanley Rosenblatt oli esittänyt valamiehistölle jopa 198 miljardiin dollariin nousevaa korvaussummaa, mutta valamiehistö tyytyi hieman pienempään lukuun, eli 145 miljardiin dollariin.

Tupakkayhtiöiden edustajat valittivat oikeudenkäynnin aikana huimista korvausvaatimuksista. Niiden mukaan satojen miljardien korvaukset ajavat yhtiöt konkurssiin.

Yhtiöiden mielestä rangaistus on kohtuuton, sillä ne ovat jo muuttaneet markkinointitapojaan.

Valamiehistön mukaan Philip-Morriksen on maksettava 74 miljardia dollaria, R.J. Reynolds-yhtiön 36,3 miljardia, Brown & Williamsonin 17,6 miljardia, Loillardin 16,3 miljardia ja Liggett-yhtiön 790 miljoonaa dollaria. Tupakkayhtiöt aikovat valittaa päätöksestä.

Suurin tuotevastuusta aiemmin Yhdysvalloissa määrätty korvaussumma oli General Motorsille maksettavaksi langennut 4,8 miljardin dollarin summa. Auton kohtalokkaasta syttymisestä määrätty korvaus laskettiin myöhemmin tuomarin määräyksestä noin yhdeksi miljardiksi dollariksi.

STT-IKK
21.7.2000


Ulkomaat -sivulle