Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Itämeren radioaktiivisuudesta selvitys



Itämeren radioaktiivisuudesta tehty laaja selvitys päätyy arvioon, jonka mukaan meren radioaktiivisuudesta ei ole uhkaa alueen asukkaiden terveydelle.


Itämeri sai vuoden 1986 Tshernobylin ydinturmasta radioaktiivista laskeumaa enemmän kuin mikään muu merialue. Laskeuman vuoksi Itämeri on ihmisen aiheuttaman radioaktiivisuuden suhteen yksi maapallon saastuneimpia meriä. Itämerestä ja sen tuotteista ihmisille koituva säteilyaltistus on kuitenkin hyvin pieni ja pääasiassa peräisin luonnon omista lähteistä, korostetaan tutkimuksessa.

Euroopan komissio aloitti vuonna 1996 tutkimuksen, jonka tavoitteena oli selvittää Itämeren luonnollisten ja ihmisten toiminnasta peräisin olevien radioaktiivisten aineiden vaikutukset alueen asukkaisiin. Marina Balt -projektin tulokset on julkaistu Itämeren radioaktiivisuuden Euroopan yhteisön väestölle aiheuttama säteilyaltistus -nimisessä julkaisussa.

- Käytännöllisesti katsoen kaikki Itämeren vedestä tai kaloista löydettävät keinotekoiset radioaktiiviset aineet ovat peräisin alueen ulkopuolelta, arvioidaan tutkimusta Säteilyturvakeskuksesta (Stuk).

Suurin yksittäinen radioaktiivisten aineiden lähde on Tshernobylin onnettomuus. Toinen yhtä selvästi havaittava lähde ovat ilmakehässä 1950-60-luvuilla tehdyt ydinkokeet.

Tutkimus perustuu 11 200 näytteeseen, jotka on kerätty Itämeren kaikista osista. Rantavaltiot ottavat näytteitä vuosittain, ja seuranta on jatkuvaa.


Tsherno-paukku ja ydinräjäytykset

Noin kaksi kolmannesta ihmisen keinotekoisesta radioaktiivisuudesta saamasta säteilyannoksesta on peräisin Tshernobylin turmasta ja noin neljännes ilmakehän ydinräjäytyksistä.

Tshernobyl aiheutti vuonna 1986 myös sen, että joillakin alueilla ihmisen aiheuttamasta radioaktiivisuudesta johtunut annosnopeus kohosi joksikin aikaa poikkeuksellisesti lähelle luonnon radioaktiivisuuden aiheuttamaa annosnopeutta.

Englannin Sellafieldin ja Ranskan La Haguen käytetyn ydinpolttoaineen jälleenkäsittelylaitosten päästöjä on pienennetty viime vuosina huomattavasti, mutta niistä peräisin olevia radioaktiivisia aineita pystytään yhä mittaamaan Itämerestä. Noin kahdeksan prosenttia ihmisen Itämerestä saamasta säteilyannoksesta on peräisin Tanskan salmien kautta tulleesta keinotekoisesta radioaktiivisuudesta.

Itämeren alueen omien 12 ydinlaitoksen päästöistä aiheutuu 0,04 prosenttia ihmisen saamasta säteilyannoksesta. Ruotsi ja Venäjä ovat aikoinaan upottaneet Itämeren syvänteisiin pieniä määriä matala-aktiivisia jäänteitä, mutta jäämiä niistä ei ole vedestä tai veden tuotteista löytynyt.

STT-IKK
21.7.2000


Ulkomaat -sivulle