Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Karhut osaavat viettää siestaa vaikka liikkuvat pitkiä matkoja



Karhut liikkuvat pitkiä matkoja ruokansa perässä. Ne osaavat myös viettää hellepäivinä siestaa ja pysyvät pienellä alueella.


Vanhan Parikkalan alueella on merkitty kaksi viisivuotiasta karhua touko-kesäkuun vaihteessa radiolähettimillä. Toinen on naaras, joka sai radiopannan kaulaansa Uukuniemellä. Uroskarhu merkittiin Parikkalassa noin 35 kilometrin päässä. Seuranta-alue on varsin tiheään asuttu.

- Jo nyt on saatu uutta tietoa karhun sielunelämästä, kuvaa karhujen lähettimiä seuraava Vanhan Parikkalan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Ilkka Tiainen.

- Lähinnä kiinnostaa se, miten ne liikkuvat asutuksen lähellä.

Karhujen liikkumisen on todettu olevan hyvin vaihtelevaa. - Huvittavaa on se, että molemmat karhut siirtyivät saman vuorokauden sisällä isojen vesien äärelle, naureskelee Tiainen. - Ne menivät ilmeisesti kesälomalle.

Tiainen uskoo kuitenkin mustikoiden kypsymisen järvien rannoilla vetäneen karhuja puoleensa. Ne ovat liikkuessaan olleet lähellä ihmisten käyttämiä reittejä.

"Pihapiirikarhuiksi" kutsuttujen eläimien uskotaankin tottuneen hyvin elämään ihmisten kanssa. Niiden arvellaan poikkeavan melkoisesti tavoiltaan erämaakarhuihin verrattuina.


Karhut kulkevat satoja kilometrejä

Parikkalassa merkittiin viime vuonna radiopannalla uroskarhu. Viimeinen havainto siitä saatiin Tuupovaran-Ilomantsin seudulta yli 100 kilometrin päästä. Venäläiset ampuivat Suomessa merkityn karhun, joka oli siirtynyt 230 kilometriä. - Se tässä jurppii, kun vastaanotin on huono, harmittelee Tiainen.

- Joskus yhteys karhuun ei pelaa 300 metrin päästä. Toisinaan taas kontakti saadaan helposti pitkältä etäisyydeltä.

Parikkalan alueella Tiainen laskee olevan 20-25 karhua. Niitä oli viisi enemmän, mutta "ne ovat siirtyneet Savon suuntaan". Syksyllä karhukannan arvioidaan kasvavan.

Maassamme on merkitty radiolähettimellä parikymmentä karhua. Niistä kolme on "pannoitettua" naarasta, joista Tiaisen seuraama on maan ensimmäinen.

Seurantatutkimuksen taustalla ovat Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos ja paikallinen riistanhoitoyhdistys. Tutkimukseen on saatu EU-rahaa.

Kuva: Ranuan eläinpuisto

STT-IKK
21.7.2000


Kotimaa -sivulle