Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon varrelta - uutisia kotimaasta lyhyestiPuolangalta paikallistettiin desanttien lentokone

Torniolaiset urheilusukeltajat ovat paikallistaneet Puolangan Pirttijärveen vuonna 1939 uponneen lentokoneen, joka ilmeisesti kuljetti venäläisiä desantteja.

Sukeltajat paikallistivat lentokoneen sunnuntai-iltana kaikuluotaimen avulla ja koneen peräosasta on saatu myös videokuvaa.

Desanttikoneeksi epäillyn lentokoneen tyyppiä ei ole tunnistettu. Koneen peräosa on lähimpänä pintaa noin 2,4 metrin syvyydessä, mutta yleisemmin alueella on vettä lähes seitsemän metriä. Koneen runko on myös vuosien mittaan painunut varsin syvälle järven pohjaliejuun.

Koneen uppoamiselle oli aikanaan myös silmännäkijä.

- Vaimoni äiti oli aikanaan avannolla pyykillä ja näki koneen laskeutuvan noin kilometrin päähän järven jäälle. Kone pysähtyi jäälle, mutta painui sitten jään läpi. Äiti lähetti 10-vuotiaan Aarne-poikansa vielä hiihtämällä katsomaan uppoamispaikkaa, kertoo tapahtumista keminmaalainen Pentti Kehusmaa, joka sai torniolaiset sukeltajat innostumaan koneen etsimisestä.

Hylyn jatkotutkimuksista päättää Sotamuseo. Pohjoisen maanpuolustusalueen esikunta antoi keskiviikkona toimintaohjeet, jonka mukaan sukellustoiminta koneen ympäristössä on kielletty siihen saakka, kunnes koneen hylky on tutkittu ammuksien ja räjähteiden varalta. Tutkimusten jälkeen Sotamuseo voi myöntää alueelle sukelluslupia tutkimuksia varten.


Sonera ja Finnair yhteistyöhön langattomien matkapalvelujen kehittämisessä

Sonera ja Finnair ovat sopineet langattomien matkapalvelujen kehitysyhteistyön aloittamisesta.

Kehitettäviä palveluja ovat lentolippujen varaaminen ja maksaminen sekä lähtöselvitys matkaviestimellä. Palvelut on tarkoitus laajentaa myöhemmin maailmanlaajuisesti koko oneworld-lentoyhtiöallianssin asiakkaiden käyttöön.

Kehitettävät palvelut mahdollistavat langattoman lähtöselvityksen ja paikkavalinnan matkapuhelimen välityksellä. Zed Travel -matkavarauspalvelu puolestaan sisältää lentojen aikataulut, hintakyselyt, lennon varaamisen sekä lentovarauksen muuttamisen ja peruuttamisen. Sekä matkavaraus- että check-in -palvelut toimivat wap-puhelimissa.

Sonera on lisäksi tehnyt Finnairin kanssa sopimuksen Zed Travel -lennonseurantapalvelun tarjoamisesta Finnairin asiakkaille. Lennonseurantapalvelu välittää reaaliaikaiset tiedot muun muassa seurattavan lennon lähtöajasta tekstiviestillä asiakkaan matkapuhelimeen. Palvelu voidaan aktivoida kaikkien operaattoreiden liittymiin.

Palvelu kattaa kaikki Finnairin lennot maailmanlaajuisesti sekä lisäksi kaikki Helsinki-Vantaan lentokentän lähtevien ja saapuvien reittilentojen seurannan. Jatkossa palvelu laajenee kansainvälisesti uusien kenttien liittyessä mukaan palveluun.


Tietoa piratismista ja ilmianto-osoite Internetiin

Piraattituotteita valvova Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus lisää toimintaansa Internetissä. Tietoverkkoon on avattu piratismista tiedottava sivu, jonka kautta kuluttaja voi myös ilmoittaa piratismiahavainnoistaan. Kotisivujen yhteyteen on liitetty Hotline-palvelu, jonne kukin voi ilmoittaa havaitsemansa piratismin.

- Toivomme, että kotisivut lisäävät kansalaisten tietoisuutta piratismista ja sitä kautta myös vihjemäärän kasvua. Ilmoittajan ei tarvitse kertoa henkilöllisyyttään. Vaikka hän sen kertoisikin, sitä ei missään tapauksessa tuoda ilmi, korostaa varatuomari Antti Kotilainen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta.

Kuluttajilla on lisäksi mahdollisuus soittaa piratismivihjeet nimettömästi maksuttomaan puhelinnumeroon 0800-130 230.

Piraattivihjeistä on luvassa vihjepalkkioina esimerkiksi CD-levyjä. Internetin piraattisivuilla kerrotaan mm. , miten kuluttaja voi tunnistaa piraattituotteen. Sivut sisältävät niin ikään piratismin tuoreimmat uutiset ja oikeustapaukset.

Suomen käräjäoikeudet ovat antaneet tänä vuonna 16 tuomiota tekijänoikeusloukkauksista. Tietoon tulleiden ja kiinni jääneiden piraattitapausten määrä on ollut rajussa nousussa.


Oulun läänin kulttuuritiedot verkkoon

Oulun läänin taiteilijoista, kulttuurista ja yhdistystoiminnasta saa pian tietoa kansainvälisestä Arcticult-tietokannasta, joka on nähtävillä Internetissä.

Arcticult koostuu tällä hetkellä lähinnä Ruotsin Norrbottenin alueen kulttuuritiedoista, mutta tietokantaan on tulossa taideinformaatiota Suomen lisäksi mm. Kreikasta, Norjasta ja Venäjältä. Suomesta tietokantaan aikovat rekisteröityä ainakin Oulun ja Lapin läänit.


Kettuhaita ensi kertaa kalakaupassa Suomessa

Pohjanmeren kettuhai (Alopias vulpinus) on löytänyt tiensä Suomessa ensi kertaa kalakaupan myyntipöytään. Peräti 150-kiloinen, 3,5 metriä pitkä hai paloiteltiin keskiosaltaan tiistaina supermarketissa Espoon Mankkaalla.

Hain hurja etupää hampaineen ja sivuevineen sekä pitkä pyrstö jätettiin kalatiskin viereen jäihin asiakkaiden ihmeteltäväksi.

Suomeen saatu kettuhai pyydettiin Pohjanmereltä Edinburghin ja Newcastlen merialueelta.

- Kettuhai maistuu enemmän lihaisalle kuin kalaisalle samoin kuin miekkakala tai tonnikala, kertoi todellisen vonkaleen myyntipöydälleen saanut kalakauppias Juha Nurmi.


Rantalaiduntaminen parantaa lintujen elinoloja

Kahlaajalinnut viihtyvät karjan matalaksi laiduntamilla rantaniityillä. BirdLifen mukaan avoimien maiden lintujen elinmahdollisuudet paranevat nautojen ja lampaiden laiduntamilla niityillä ja lintulajisto pysyy monipuolisena.

Monet rantalaitumista riippuvaiset lintulajit kuten suosirri ja kultasirkku ovat Suomessa nykyään äärimmäisen uhanalaisia. Paikoin lahdilla ja saarilla pesivä kahlaajisto on hävinnyt kokonaan laidunnuksen loputtua.

Laiduntamattomat niityt kasvavat umpeen muutamassa vuodessa. Umpeenkasvun myötä linnusto muuttuu ja elinympäristönsä suhteen vaativat lintulajit katoavat. Laidunnus onkin aloitettu monilla alueilla uudelleen linnuston suojelemiseksi.

BirdLifen mukaan rantaniityt ovatkin hyvä esimerkki elinympäristöstä, jonka olot voivat eliöiden kannalta heiketä ilman ihmisen hoitotoimia.

Koonnut: IKK
21.7.2000


Kotimaa -sivulle