Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysLuonnonsuojeluliitto:

EU oikealla tiellä uusiutuvan energian edistämisessäSuomen luonnonsuojeluliitto kiittelee EU-direktiiviehdotusta uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön edistämisestä sähkön sisämarkkinoilla.


Liitto pitää hyvänä sitä, että direktiiviehdotus velvoittaa jäsenmaita raportoimaan Euroopan komissiolle uusiutumattomalle energialle suuntaamistaan tuista. Liiton mukaan uusiutumattomalle energialle suunnatut tuet ovat ehkä tärkein syy, miksi uusiutuvan energian etenemisvauhti ei ole nykyistä nopeampi.

Direktiiviehdotuksen mukaan komissio raportoisi vuosittain myös uusiutuvan energian käytön edistymistä maittain. Direktiivi antaa komissiolle mahdollisuuden määrätä tiukempia kansallisia tavoitteita, mikäli suuntaa-antavia tavoitteita ei toteuteta ja ne eivät edesauta riittävästi ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Direktiivissä on asetettu suuntaa-antavat tavoitteet maittain uusiutuvien energialähteiden osuuden kaksinkertaistamiseksi EU:n alueelle vuoteen 2010 mennessä. Turve, uusiutumattomista raaka-aineista muodostuva jäte sekä suurvesivoima on jätetty edistämistavoitteen ulkopuolelle, mikä miellyttää luonnonsuojelujärjestöjä.


Liikenne ja lämmitys otettava huomioon

Direktiivin heikkoutena Luonnonsuojeluliitto pitää sitä, ettei sitovia tavoitteita oteta vielä tarkasteluun.

Liitto on tyytymätön myös siihen, että direktiivin tarkastelujakso loppuu jo vuoteen 2010 ja siihen, että direktiivi puuttuu vain sähköntuotannon tavoitteisiin. Liiton mukaan myös liikenne ja lämmitys vaativat omat tavoitteensa, jotta uusiutuvista energialähteistä tulee hallitsevia lähivuosikymmeninä.

Luonnonsuojeluliiton mielestä direktiivi ei myöskään riitä turvaamaan kotitalous- tai maatilatason pientuottajien markkinoillepääsyä. Suomessa tarvitaan tukea myös yksityisten investoinneille uusiutuvaan energiaan. Tuki voitaisiin ohjata esimerkiksi TE-keskusten kautta, liitto ehdottaa.

Euroopan komissio on linjannut vuoden 1997 tason pohjalta Suomen tavoitteeksi nostaa uusiutuvan energian osuutta sähkön kokonaiskulutuksesta 10,4 prosentista 21,7 prosenttiin ilman suurvesivoimaa vuoteen 2010 mennessä.

STT-IKK
21.7.2000


Politiikka -sivulle