Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon varrelta - ulkomaat lyhyestiSchröder tyrmäsi ajatuksen EU-presidentistä

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder tyrmää esityksen Euroopan unionin presidentistä. Saksan ulkoministerin Joschka Fischerin mielestä EU:lle voitaisiin valita kansanvaalilla presidentti.

Ajatus EU:n presidentistä on mielestäni täydellinen harhakuva, Schröder sanoi ranskalaisen Le Figaro -sanomalehden haastattelussa.

Fischer esitti ajatuksensa EU-presidentistä EU:n parlamentille Strasbourgissa heinäkuun alkupuolella.

Meidän täytyy muistaa, että Fischer on paitsi ministeri myös identiteettiään hakevan Vihreän puolueen puheenjohtaja, Schröder arveli haastattelussa, joka julkaistiin myös Espanjassa ja Italiassa.

Schröder kertoi olevansa vakuuttunut siitä, että EU:n hallinnonuudistus saadaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä. EU:n on määrä päättää muun muassa jäsenmaiden äänivallasta ministerineuvostossa.

- Kysymys on enemmänkin poliittinen kuin matemaattinen, joten olen varma, että ratkaisemme sen Ranskan EU-puheenjohtajakaudella.


Julkisuuteen ajautunut muistio: Blair huolissaan imagostaan

Britannian pääministeri Tony Blair määräsi maanantaina selvitettäväksi, miten salaiseksi määritelty, pääministerin ja hallituksen julkista kuvaa koskenut asiakirja ajautui lehdistölle.

Oppositiossa olevat konservatiivit riemastuivat lehtien etusivuilla julkaistusta muistiosta. He pitivät sitä todisteena siitä, että Blairilla on pakkomielle julkisesta kuvastaan sen sijaan, että tämä suhtautuisi politiikkaan samalla mielenkiinnolla.

Muistiossa Blair ehdottaa toimintasuunnitelmaa hallituksensa imagon kohentamiseksi. Blairin ja hallituksen on väitetty olevan heikkoja perhekysymyksissä, liian pehmeitä turvapaikanhakijoiden ja rikollisuuden suhteen sekä Euroopan ja puolustuksen kysymyksissä.

Huhtikuun 29. päivätyssä muistiossa Blair kirjoittaa, että "on outoa, että minun johtamani hallitus nähtäisiin perheenvastaisena. Itse asiassa olemme kovalla kädellä puuttuneet turvapaikkakysymykseen ja rikollisuuteen. Kosovon olisi pitänyt poistaa epäilyt puolustuksen heikkoudesta".

The Times -lehden mukaan kopio muistiosta tuli suoraan pääministerin henkilökohtaiselta tietokoneelta.


Berezovski eroaa Venäjän duumasta

Suurliikemies Boris Berezovski ilmoitti maanantaina eroavansa Venäjän parlamentin alahuoneesta eli duumasta. Asiasta kertoi uutistoimisto Interfax.

Berezovski kertoi eroavansa vastalauseeksi presidentti Vladimir Putinin politiikalle.

En halua olla osallisena Venäjän tuhoamisessa enkä pakkovaltaisen hallinnon luomisessa, Berezovski totesi.

Viikko sitten Putin esitteli uuden ohjelmansa Venäjän kehittämiseksi. Ohjelmassa hän painotti keskusvallan vahvistamista Venäjän liittovaltion alueella.

Suuryritykset ovat viime aikoina olleet suurennuslasin alla Venäjällä. Syyttäjänvirasto ja verotarkastajat tekivät viime viikolla tutkintaiskuja useisiin suuryrityksiin. Samoin viime viikolla Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi aikovansa kiinnittää huomiota suurliikemiesten väärinkäytöksiin.


Arkanin murhasta syytetään kymmentä

Jugoslavian liittovaltion yleinen syyttäjä syytti tiistaina kymmentä miestä osallisuudesta serbialaisen sotapäällikön Arkanin murhaan. Kansainvälinen sotarikostuomioistuin oli etsintäkuuluttanut Arkanin epäiltynä Bosnian sodan aikana tehdyistä rikoksista.

Arkan, oikealta nimeltään Zeljko Raznatovic, ammuttiin Belgradin Intercontinental-hotellin aulassa tammikuun 15. päivänä. Myös eräs hänen ystävistään ja yksi poliisi saivat ampumisessa surmansa.

Kymmenelle miehelle luettiin tiistaina syytteet päivää ennen kuin kuuden kuukauden maksimipidätysaika olisi mennyt umpeen.

Miehistä neljää syytettiin harkitusta murhasta. Mikäli heidät todetaan syyllisiksi, he voivat saada elinkautisen tuomion. Kuutta muuta syytettiin vähäisemmistä Arkanin murhaan liittyvistä rikoksista. Valtiollisen Vecernje Novosti -sanomalehden mukaan tapauksen ensimmäinen käsittely on syyskuussa.

Oppositio on syyttänyt serbihallintoa Arkanin murhan tilaamisesta, koska Arkan oli vahva, itsenäinen ja tiesi liikaa Bosnian, Kroatian ja Kosovon sotarikoksista.

Haagissa toimiva YK:n sotarikostuomioistuin asetti vuonna 1997 Arkanin syytteeseen sotarikoksista Bosniassa ja Kroatiassa. Tuomioistuin on asettanut syytteeseen myös Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin sekä hänen neljä avustajaansa sotarikoksista Kosovossa viime vuoden toukokuussa.

Viranomaiset ovat kiistäneet mahdolliset yhteydet hallitsevan eliitin ja Arkanin murhan välillä.


Puolue tyytyväinen Assadin puheeseen

Syyrian uusi presidentti Bashar al-Assad osoitti "viisautta" maanantaina pitämässään virkaanastujaispuheessa, ylisti Syyriassa valtaapitävän Baath-puolueen sanomalehti tiistaina.

Al-Baath -lehden mukaan Assad "edisti ratkaisuja taloudelliseen kriisiin, joka uhkaa maan vähätuloisia kansalaisia".

- Presidentti on päättänyt uudistaa lakeja (ja) poistaa byrokraattisia esteitä, jotta työllisyys paranisi ja palkat nousisivat, lehti suitsutti.

Lähi-idän rauhankysymystä Assad käsitteli lehden mukaan joustavasti antamatta silti periksi miehitettyjen alueiden suhteen.

Assad valittiin presidentiksi 10. heinäkuuta edesmenneen isänsä seuraajaksi. Hän sai kansainäänestyksessä 97.29 prosenttia äänistä. Tosin hän oli ainoa ehdokas tehtävään.


Kuivuus koettelee Keski- ja Etelä-Aasiaa

Arviolta 60 miljoonaa ihmistä kärsii Keski- ja Etelä-Aasian kuivuudesta. YK:n mukaan kuivuus koettelee varsinkin Irania, Tadzikistania ja Intiaa. Pahiten kuivuudesta kärsii Afganistan.

Afganistanin 22 miljoonan väestöstä kaikkiaan 3-4 miljoonaa kärsii kansainvälisten organisaatioiden mukaan merkittävästi kuivuudesta ja sen aiheuttamasta ruokapulasta. Kaikkiaan ruokapulasta kärsii noin 12 miljoonaa afganistanilaista. Ruokapulaan vaikuttaa myös maan sisällissota, jota on käyty viimeiset 22 vuotta.

Intiassa kuivuuden arvellaan vaikuttavan noin 50 miljoonan ihmisen elämään. Pakistanissa kuivuusalueilla asuu yli 2 miljoonaa ihmistä. Iranin 28 maakunnasta kaikkiaan 18:aa koettelee kova kuivuus. Iranissa juomaveden puute koettelee kaikkiaan 12 miljoonaa asukasta niin maaseudulla kuin kaupungeissakin.

Järjestöjen mukaan pahiten kuivuudesta kärsivä Afganistan tulee tarvitsemaan seuraavan vuoden aikana runsaat 2 miljoonaa tonnia ruoka-apua.


Unkarin poliisit käytöskursseille

Unkarin poliiseille on ryhdytty opettamaan käyttäytymistä, jotta nämä pystyisivät palvelemaan nykyistä paremmin maan kasvavaa matkailuteollisuutta.

Budapestin ja muiden tärkeimpien turistikeskusten poliisit ovat osallistuneet huhtikuusta lähtien mm. psykologian, viestinnän ja käytöstapojen luennoille, joilla heitä on neuvottu, kuinka esimerkiksi ryöstön kohteeksi joutunutta turistia tulisi rauhoitella.

Poliiseille opetetaan myös matkailualan perusteita, ja syksystä lähtien opinnot on tarkoitus sisällyttää Unkarin poliisikoulujen opinto-ohjelmiin.

On erittäin tärkeää, että poliisit ymmärtävät, kuinka tärkeä rooli heillä on luotaessa kuvaa Unkarista matkailumaana, korostaa kurssinvetäjä Jozsef Czegledi.

Noin kaksi miljoonaa markkaa maksavan koulutushankkeen takana on talousministeriö, joka yrittää edelleen lisätä maan matkailutuloja. Ministeriössä on laskettu, että viime vuonna matkailijat toivat Unkariin yli 22 miljardia markkaa, mikä on lähes 10 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Unkarissa vierailee vuosittain 30 miljoonaa turistia. Matkailutulot ovat kasvaneet 10 vuoden kuluessa jatkuvasti, mikä on pienentänyt merkittävästi Unkarin kauppataseen vajetta.


Romanian presidentti ei asetu ehdolle uudelle kaudelle

Romanian presidentti Emil Constantinescu on ilmoittanut yllättäen, että hän ei aio asettua ehdolle toista presidenttikautta varten. Syyksi Constantinescu ilmoitti sen, että hän ei ole presidenttinä onnistunut kitkemään maassa rehottavaa korruptiota.

Constantinescun päätös jättää poliittisen pelikentän avoimeksi hänen vasemmistolaiselle kilpailijalleen Ion Iliesculle, jonka Constantinescu syrjäytti presidentin virasta vuonna 1996.

- Me elämme maailmassa, jossa kaikki on kaupan: Periaatteet, ideologiat, parlamenttipaikat. Minä en kuulu tähän maailmaan, presidentti sanoi radio- ja televisiopuheessaan.

Poliittisten asiantuntijoiden mukaan Constantinescun haluttomuuteen saattaa olla toinenkin syy. Mielipidetiedustelujen mukaan vain 20 prosenttia kansasta olisi valmis äänestämään istuvaa presidenttiä. Iliesculle sen sijaan povataan 45 prosentin kannatusta.

Romaniassa pidetään presidentinvaalit marraskuussa.

Koonnut: IKK
21.7.2000


Ulkomaat -sivulle