Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysMontenegrossa nousseet itsenäisyyshaaveet aiheuttavat kiistaaPuheet mahdollisesta itsenäisyydestä ovat aiheuttaneet syviä kiistoja Montenegrossa, joka nyt on Jugoslavian osavaltio. Osavaltion johtajat ovat nyt lisääntyvien paineiden alla kansanäänestyksen järjestämisestä asiassa.


Liberaalin LSCG-puolueen mielestä kansanäänestys on ainoa tapa selvittää, mikä Montenegron suhde Slobodan Milosevicin johtamaan Jugoslaviaan on tulevaisuudessa.

- Itsenäisyys on montenegrolaisille ainoa tapa saavuttaa parempi elämänlaatu, kommentoi LSCG:n johtaja Miroslav Vikovic uutistoimisto AFP:lle.

Vikovic kuitenkin myös totesi, että kansanäänestys voisi aiheuttaa vaarallisia konflikteja, mikäli sitä ei järjestetä huolella.

Hänen mielestään länsimielisen presidentti Milo Djukanovicin olisi heti aloitettava keskustelut Montenegron tulevaisuudesta kaikkien puolueiden kanssa. Vikovic toteaa, että muussa tapauksessa nyt syntyneet erimielisyydet asiasta luultavasti vain syvenisivät.


Milosevicin kannattajat: Montenegro ei selviä yksin

Serbimyönteisen, sosialistisen SNP-puolueen Djuro Cetkovic taas sanoo, ettei Montenegro selviäisi yksin. Lisäksi uskonto, kulttuuri ja talous liittävät Cetkovicin mielestä Montenegron ja Serbian yhteen.

SNP:n Predrag Bulatovic sanoo, ettei itsenäisyyttä voida saavuttaa kuin väkivalloin. Hän perustaa väitteensä sille, että enemmistö montenegrolaisista kannattaa nykyisenlaista yhtenäisyyttä Serbiaan.

Presidentti Djukanovicin neuvonantaja vahvistaa, että 60 prosenttia kansasta on nykyisen järjestelmän ja 40 itsenäisyyden kannalla.

Yhdysvallat on ilmoittanut iloitsevansa Montenegron johdon ja Serbian opposition tapaamisesta, joka nähtiin uutena askeleena pyrkimyksissä syrjäyttää Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic.

STT-IKK
21.7.2000


Ulkomaat -sivulle