Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysMyös suomalaisyhtiöt rahastuksen kohteena

Venäläiset kaappaavat yritysten nimiä netissäLänsimaisten yritysten domain-osoitteiden varastaminen on muodostunut Venäjällä suureksi ongelmaksi. Myös usean suomalaisyrityksen nimet ja tuotemerkit on kaapattu itärajan takana.


Oikeusteitse ei apua ongelmaan voi saada, sillä Venäjän lainsäädäntö sallii nimikaappaukset netissä.

Varastamalla tunnettujen yritysten domain-osoitteita eli Internet-yhteyksien hakuosoitteita, venäläiset yritykset tekevät helppoa rahaa. Tämä onnistuu, kun kaapatut nimet ja tuotemerkit kaupataan takaisin niiden haltijoille.

- Kun nimikaappauksen kohteeksi joutunut yritys ottaa kaappariin yhteyttä, tämä ryhtyy välittömästi neuvottelemaan hinnasta. Pienimmät hintapyynnöt ovat olleet 10 000 dollaria ja suurimmat miljoona dollaria, konsulttiyhtiö Foxxin toimitusjohtaja Osmo Ville Kettunen kertoo.

Kettusen mukaan useat länsimaiset yritykset, myös suomalaiset ovat kaikessa hiljaisuudessa ostaneet varastettuja nimiään ja tuotemerkkejään takaisin. Tämä tietää huomattavia lisäkustannuksia, sillä pelkkä domain-osoitteen rekisteröinti Venäjällä maksaa noin tuhat markkaa.

- Kaappareita kiinnostavat eniten tunnetut nimet ja tuotemerkit, mutta kaappaukset eivät rajoitu vain niihin. Helsingin pörssin listalta useimpien yritysten nimet on rekisteröity venäläisten toimesta rahastustarkoituksessa, Kettunen arvelee.


Tuomioistuimet voimattomia

Suomessa nettiosoitteiden lopussa oleva fi-pääte on suojattu, toisin kuin Venäjällä ru-pääte. Jos kirjoittaa nettiosoitteeksi suomalaisen yrityksen nimen ja sen perään ru-päätteen, saattaa yllättyä.

- Tällaisista osoitteista löytyy usein kyseisen yrityksen kilpailijoiden tuotteita. Kaapparit haluavat tällä tavalla aiheuttaa yritykselle harmia, Kettunen toteaa.

Esimerkiksi osoitteessa www.benefon.ru ei suinkaan ollut esillä Benefonin kännyköitä, vaan Nokian, Ericssonin, Motorolan ja muiden valmistajien.

Domain-osoitteiden kaappauksia on setvitty Venäjän oikeusistuimissa, mutta laihoin tuloksin. Tuoreessa korkeimman välimiestuomioistuimen päätöksessä todetaan, ettei asiaan voida puuttua oikeudessa, vaan se on sovittava osapuolten kesken.

- Ongelman korjaaminen edellyttäisi Venäjän lainsäädännön muuttamista. Toinen tapa olisi hoitaa asia kansainvälisellä sopimuksella, Kettunen pohtii.

Hänen mukaansa ongelma pitää saada kuntoon, koska siitä koituu suuria harmeja esimerkiksi yritysten välisessä nettikaupassa.

Venäjä ei suinkaan ole ainoa maa, jossa tunnettujen yritysten domain-osoitteita varastetaan rahastamistarkoituksessa. Kettusen mukaan Venäjän lisäksi ongelma rehottaa etenkin entisissä neuvostotasavalloissa ja arabimaissa.

STT-IKK
21.7.2000


Talous -sivulle