Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSähköpaimen

21.7.2000

On se niin väärinValtion ensi vuoden budjettiesityksen ympärillä on ollut kahdenlaista kohinaa. Siihen voi tutustua netissä, ja se antaa meille kansalaisille enemmän kuin kukaan osasi odottaa. Ilmankos kommentit ovat olleet happamia - kuka se nyt hallitusta kiittelisi.


Oppositio ja työmarkkinajärjestöt ovat jo kuukausikaupalla jumputtaneet, että nyt pitää keventää verotusta. Vaatimukset ovat olleet siinä neljän miljardin huitteissa.

Valtiovarainministeriön esitys löi kaikki ällikällä. Sauli "Villi" Niinistön lupaus on kuusi, ei neljä miljardia.

Ei ollut Sähköpaimenellakaan vaikeuksia arvata, että kommentoijat ovat pyttymäisessä välikädessä. Palkansaajien SAK ja STTK kommentoivat hommaa vasta päivän myöhässä - Akava ei silloinkaan.

Vielä helpompaa oli arvata kommenttien sisältö: väärin sammutettu. Ay-demarit huutavat pää punasena, että ei veroja tuolla lailla alennella… ilman niiden lupaa.

Pohjanoteeraus on Metallin uuden puheenjohtajan Erkki Vuorenmaan kommentti: veroale saadaan toteuttaa vain jos maahan saadaan tulopoliittinen kokonaisratkaisu.

Oppositiosta kristillisten budjettivaatimus "ruoan ja bensan vero alas" osui oikeaan. Niitä Niinistö ei esittänyt - vielä. Se on kunniaksi oppositiolle - vaatia sellaista mikä ei toteudu.

Kepulle kävi paljon ohraisemmin. Ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin todeta: Keskustan vaatimukset verotuksen keventämisestä näyttävät toteutuvan.

Sähköpaimen ennustaa, että tuolla kommentilla Anneli "Maratooni Jäätteenmäki sinetöi poliittisen uransa. Ei oppositiosta kehuta hallitusta - ei ainakaan Keskustasta.

Vaisua oli työnantajienkin kehu: "no joo onhan se ny parempi ku ei mitään" jupistiin. Sivistymätöntä kiittämättömyyttä.

Yksi - tai kaksi - jännitysnäytelmää on vielä jäljellä. Mitä tapahtuu demarivetoisissa ministeriöissä?

Siellä istutaan nyt - keskellä kesää - miettimässä mitä vielä pyydettäisiin… että voidaan sitten möykätä kun Niinistö ei anna.

Kärjen rutinoilta Niinistö saattaa taittaa tarjoilemalla budjettiriihessä bensaveron alennusta. Ruoan arvonlisäveroa hän tuskin alentaa - kun syö aina toisten piikkiin.

Perinteistä tapaa noudattaen viikon kevennys, budjettiaiheinen… ainakin mutkan kautta.

Pappi kertoi jumalanpalveluksessa sanankuulijoille seurakunnan saaneen suuren lahjoituksen, mutta lahjoittajan haluavan pysyä tuntemattomana.
- Juu, niin me se mamman kanssa tuumattiin, täräytti ukko eturivistä.

Sähköpaimenelle voi myös lähettää emailia; tyhmyyksissään kun lupautui niitä lukemaan... (Mutta EI vastaamaan).


Kolumnit -sivulle