Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysRavut keitettävä reippaasti kiehuvassa vedessäVuosittaisten rapujuhlien lähestyessä on jälleen aika kaivaa esiin saksiniekkojen valmistusohjeet.


Ennen elävältä keittämistä ravut huuhdellaan raikkaassa vedessä. Kattilaan lisätään rapuja vähitellen siten, että uusi rapu joutuu aina kiehuvaan veteen.

Näin ne kuolevat välittömästi, todetaan Kalatalouden keskusliiton julkaisemassa rapuoppaassa.

Rapuja keitetään noin kymmenen minuuttia. Aika mitataan kiehuvasta vedestä. Keittovesi maustetaan suolalla, sokerilla ja tillillä. Kypsät ravut nostetaan toiseen astiaan, johon siivilöidään myös keitinvesi.

Ravut jäähdytetään keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Ne saavat olla viileässä useita tunteja, jopa puoli päivää.


Ravusta alle puolet pääsee paahtoleivälle

Kahdenkymmenen ravun keittämiseen tarvitaan kaksi ja puoli litraa vettä, noin kuusi ruokalusikallista karkeaa merisuolaa, yksi sokeripala ja nipullinen kruunutilliä.

Kypsät ravut ladotaan vadille ja koristellaan tillillä. Rapuillalliseen kuuluu myös paahtoleipä, voi ja tillisilppu. Juomiksi sopivat vesi, olut tai kuiva valkoviini.

Kymmensenttisen ravun panssarin alla piileksii syötävää vain 13 grammaa, mikä on noin 40 prosenttia eläimen painosta. Näin laskettuna ravun kilohinnaksi saadaan 700-2 000 markkaa riippuen siitä, lasketaanko hinta pyytäjän vai ravintolan mukaan.

Rapu on sangen kevyt luonnontuote. Saksiniekoissa on rasvaa vain puoli grammaa 100 gramassa tuotetta, mikä on noin kolmasosa ahvenen tai kymmenesosa naudan rasvamääristä.

FF-IA
21.7.2000


Ajassa -sivulle